Snagovul, așezarea cu cea mai întinsă rețea rutieră din judeţul Ilfov, de circa 93 km, aşteaptă un pic de vreme bună pentru marile proiecte care trebuie să aducă treptat-treptat mai mult Snagovul în atenţia opiniei publice.
Ne-a povestit primarul Marian Oancea, pe care l-am găsit cu masa încărcată de dosare cu diverse proiecte.
Stingerea datoriilor – prioritatea primăriei
Nu știam despre datoriile primăriei Snagov, așa că l-am întrebat pe primar despre Ordonanța de Guvern nr. 3/2013 doar pentru a afla un punct de vedere din partea unui primar. Când colo, ce spune Marian Oancea: ”După ce am citit textul ordonanţei am simţit că sunt primar pentru prima dată şi că pot să conduc destinele acestei comunităţi. Desigur, trebuie să înțelegem cu precizie normele de aplicare pe care le interpretăm diferit, guvern, minister, primărie.
În ordonanță este stipulat să se stingă toate arieratele până la 31 ianuarie 2013, dar să nu depăşească 70% gradul de îndatorare al comunei. Noi avem datorii că-tre o bancă şi, în total debit şi penalităţi, vorbim de aproape 2 milioane de euro. Am încercat să facem o reeşalonare a tuturor datoriilor, am constatat că nu putem să ne ţinem de grafic. Aşa că ordonanța ne-a venit ca o mănuşă, căci împinge datoriile pe o distanţă de 5 ani de zile cu o dobândă de 5,6%, dobânda de la BNR. Acum sunt în discuţii cu cei de la Administraţia financiară Ilfov să înţelegem cum să încadrăm şi aceste datorii de la bancă. Nu debitul în sine, cât penalităţile şi dobânzile sunt problema. Cele mai mari penalităţi sunt penalităţile la întârzierea de plată şi, dacă am reuşi să scăpăm de acestea şi să nu mai aruncăm banii comunei pe geam, ar fi minunat. Sperăm să ajungem la un consens şi să tragem efectiv o linie către un nou început. Martie va fi o lună decisivă pentru Snagov.”
Agenda primăriei este încărcată cu planuri
Totuși, dezvoltarea unei comunități nu se poate opri din cauza datoriilor și ceva-ceva trebuie să se întâmple pentru a depăși starea actuală.
”Ceva-ceva spuneți? E mai mult decât atât, avem gata master planul comunei și în şedinţa din 28 februarie voi prezenta propunerea ca pentru satul Ghermăneşti şi pentru Snagov să facem studii de fezabilitate pentru toate străzile care au nevoie de apă, canal, iluminat public, asfaltare, pietruire. Este important să facem studiile de fezabilitate pentru a ne pregăti în vederea accesării fondurilor europene pentru, de exemplu, fosta Axă 5.77 referitoare la apă și canal. Să nu mai stăm atunci să mai pierdem timpul, să mergem direct să le depunem când se redeschid Axele. Tot anul 2013 vom face proiecte legate de comuna Snagov, proiecte care vor trece prin Con-siliul Local, astfel ca în perioada 2014-2020 să fim pregătiţi. E un an foarte important pentru mine.”, mărturisește Marian Oancea.
Extinderea liceului – un pas către un campus
Depănând informațiile cu dosarul de proiecte în față, aflăm că foarte curând vor începe lucrările de extindere a liceului Mihail Kogălniceanu din Snagov, cu fonduri europene, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI). Proiectul va fi depus în circa două săptămâni pe SEAP pentru adjudecarea constructorului. În fapt, la liceu, unde există și căminul sportivilor de la clubul de canotaj Modern, se va face o nouă sală de sport și se va mansarda întreg liceul cu mai multe garsonie-re pentru profesori. Astfel, cu toate aceste modernizări se pun bazele unui campus sportiv la Snagov, spune zâmbind primarul. Altfel? Este necesară construirea unei grădinițe în Ghermănești cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții.
Tot în Ghermăneşti primăria dorește construirea unei şcoli noi cu fonduri BEI (Banca Europeană de Investiţii).
Anvelopare și sistematizare
Pentru că am văzut în celelalte localități ilfovene cât de frumos arată blocurile și, mai ales, faptul că oamenii primesc facturi mai mici la căldură, l-am întrebat pe Ma-rian Oancea ce se întâmplă cu aceste blocuri în Snagov căci momentan nu arată deloc bine.
”În doi ani de zile vom anvelopa tot ce înseamnă blocuri, adică 97 de blocuri. Începem anul acesta cu lucrări la 15 blocuri, lucrări aprobate de Ministerul Dezvoltării în valoare de 3,952 milioane lei, sumă pe care o vom aduna de la bugetul de stat plus asociaţiile de proprietari. Încercăm să grupăm cele 15 blocuri în aceeaşi zonă a comunei pentru a lucra mai uşor. Totuși, problema, nu sunt blocurile, ci spațiile dintre blocuri.
Am angajat o societate şi am reuşit să facem ridicări topo pe Ghermăneşti, dar problema este pe Snagov, oamenii deja au îngrădit terenurile cu garduri. Am iniţiat pe 31 ianuarie un proiect de hotărâre ca toate terenurile dintre blocuri să treacă în domeniul public din Snagov. Şi vom institui o taxă specială pentru închirierea acelui domeniu public. Astfel, terminăm cu toate grădinile, garajele şi barăcile pe care oamenii le-au construit după bunul plac. Bineînţeles vor fi condiţii: să nu fie vândut, să nu fie înstrăinat etc. Urmează să stabilim şi taxa specială, să sperăm că Prefectura ne va ajuta şi ea. Vom începe darea în folosinţă dar cu un statut bine ştiut dinainte.
E un întreg proces de sistematizare care va avea loc în zona blocurilor pentru că, de exemplu, gardurile trebuie să revină la nivelul blocurilor. Au fost împinse mult prea în faţă și două mașini nu au loc să treacă una pe lângă alta” spune primarul.
Parc în Ghermănești
Unul dintre proiectele importante ale primăriei este și realizarea unui parc la Ghermănești pentru care în două săptămâni va fi gata proiectul care urmează să fie de-pus peste tot. ”Suntem în contact cu Ministerul Fondurilor Europene şi apreciez deschiderea ministrului Teodorovici (pe care l-am întâlnit) către accesarea de fonduri” adaugă Marian Oancea.
Admit, prin prisma celor povestite de primarul Marian Oancea, văd deja un alt Snagov care să ajungă din urmă alte localități ilfovene bine dezvoltate și îi dorim pri-marului și echipei sale cât mai multă putere pentru a duce la bun sfârșit proiectele propuse.
Săptămâna curăţeniei la Snagov
În perioada 18-25 martie vom invita locuitorii comunei să contribuie la curăţarea spaţiilor comune pentru că, aşa cum scriam în programul meu electoral, curățenia se face în fiecare zi şi nu o dată la patru ani. Nu avem bani pentru investiţii, dar ce avem trebuie să fie pus în valoare. Dorim ca în zona pădurilor să facem curăţenie, să punem băncuţe şi felinare, să fie o zonă de plimbare. Am delimitat foarte clar până unde este pădurea, vom defrişa, vom aduce pământ şi vom planta copaci.