România se ține tare
Conducerea României este inflexibilă. Vicepremierul Gabriel Oprea va merge marți, din nou, la Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) cu același mandat: țara noastră va prelua doar 1.785 de refugiați, iar dacă va fi supusă la vot propunerea CE de cote obligatorii va vota negativ.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne pe tema migraţiei, care va avea loc marţi, la Bruxelles, vicepremierul Gabriel Oprea va susţine mandatul încredinţat de preşedinte şi de premier, respectiv că ”România îşi manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecţie internaţională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanţi de azil din Italia şi Grecia, precum şi a încă 80 de persoane din afara Uniunii (1.785)”.
E posibil să nu putem bloca impunerea cotelor
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că există între statele membre UE un sprijin „din ce în ce mai masiv” pentru introducerea cotelor obligatorii de refugiaţi, iar această decizie s‑ar putea să nu mai poată fi blocată în Consiliul JAI de marţi. „Sunt din ce în ce mai puţine state membre care se opun acestei decizii, ceea ce înseamnă că nu va exista o minoritate de blocaj. (…) În condiţiile respective, decizia ar urma să se adopte, deci toate statele membre ar fi obligate să primească un număr de imigranţi conform propunerii Comisiei Europene. (…) este o chestiune care, sigur, ne deranjează”, a spus Leonard Orban, şeful Departamentului Afaceri Europene, din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
De ce ți-e frică, nu scapi!
În contextul afluxului de refugiaţi, Comisia Europeană a propus, în 9 septembrie, o serie de măsuri: distribuirea de urgenţă a 120.000 de refugiaţi ajunşi deja în Grecia, Ungaria şi Italia în alte state UE. Această cifră se adaugă celor 40.000 de refugiaţi propuşi pentru a fi redistribuiţi, în mai, din Malta, Italia şi Grecia. Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar urma să primească 6.351 de refugiaţi, Germania, 31.443, iar Franţa 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, în Polonia ar urma să ajungă 9.278, iar în Olanda 7.214.