Primul centru modular pentru copiii cu afecţiuni grave, din România, își va deschide porţile în curând, în curtea Institutului Clinic Fundeni, din București. Potrivit ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, aici „se va trata tot ceea ce înseamnă spitalizare de zi pediatrică” urmând ca, pe viitor, „să mai avem încă patru astfel de spitale”. În cadrul centrului, copiii vor putea face inclusiv testele pentru COVID-19.     

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 518, ediția print

„Este un proiect pe care vrem să-l dezvoltăm, să-l extindem pentru tot ceea ce înseamnă patologie sau internare de zi. Institutul Clinic Fundeni are 60 de paturi destinate internării de zi, care vor fi relocate în noile spaţii modulare. Intenţionăm ca, în cadrul proiectelor cu finanţare din fonduri europene, să dezvoltăm alte patru astfel de complexe cu 18 containere în care să fie relocate paturile destinate internării de zi. În aceste complexe modulare, aflate în afara spitalului, se vor putea realiza tratamente, investigații, recoltări pentru testare COVID, precum și ecografii pentru copiii cu leucemie, transplant și alte afecțiuni grave care sunt tratați la Fundeni”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o miercuri, 23 septembrie, la Institutul Clinic Fundeni.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: „Noua unitate sanitară este în curs de avizare”

Împreună cu secretarul de stat, Andrei Baciu, ministrul Nelu Tătaru a evaluat, miercuri, stadiul în care se află organizarea acestui prim centru modular pentru copiii cu afecţiuni grave, din ţara noastră. Conform precizărilor ministrului Nelu Tătaru, costurile complexului se ridică la aproximativ 150.000 de euro. Acestea au fost acoperite din sponsorizările provenite de la ARPIM. La momentul actual, centrul se află în curs de branșare la toate utilităţile și ulterior urmează să primească avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). 

„Împreună cu managementul spitalului, facem o evaluare a complexului modular pentru tot ce înseamnă patologie gravă pediatrică. Aici sunt în faza de avizare, după care vom ajunge și la avizul DSP-ului, sunt mai multe avize de luat. Mai avem încă o săptămână în care vom obţine acele avize pentru apă, electricitate, apoi să dăm avizul final. După cum aţi văzut, pripirea în astfel de avize poate duce ulterior la un tratament sau condiţii care nu sunt suficiente și legale pentru un pacient. De aceea, m-am gândit astăzi că trebuie să evaluăm stadiul în care ne aflăm, pentru a putea pregăti și eventualele lărgiri ale acestor unităţi pentru spitalizarea de zi. Cele 60 de paturi de spitalizare de zi din Institutul Fundeni vor fi relocate aici în acest complex”, a mai spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. 

Institutul Clinic Fundeni se află într-o continuă dezvoltare…  

În ceea ce privește restul nevoilor Institutului Clinic Fundeni, ministrul a ţinut să sublinieze faptul că „am avut discuții și în urmă cu două luni, discutăm în continuare și cu managementul. Noi suntem deschiși vizavi de tot ce înseamnă investiții. (…) În interior, deocamdată, am rezolvat o modificare de structură care este în curs în acest moment, mă refer la Secția de Chirurgie și Secția de Transplant Hepatic. Urmează ca reevaluările pe care le face managementul vizavi de aceste construcții să le putem pune în practică, în condițiile în care noi avem niște investiții pentru Spitalul Fundeni. (…) O să cer managementului să îmi prezinte soluțiile pe care le-au identificat în această perioadă”. 

…și este cel mai mare spital din România 

Institutul Clinic Fundeni este cel mai mare spital din România și unul dintre principalele centre oncologice din țară, iar camera de gardă a secției sale de Pediatrie este întotdeauna plină. De altfel, acesta este singurul Centru Comprehensiv pentru Diagnosticul și Tratamentul pacienților cu hemofilie din România acreditat și cel mai mare Centru național de îngrijire a copiilor și adolescenților cu talasemie. Numai în cadrul departamentului de Hemato-Oncologie Pediatrică se efectuează anual 1.500 internări în regim continuu și 1.500 internări în regim spitalizare de zi pentru copii diagnosticați cu diverse afecțiuni maligne sau benigne. Departamentul de Transplant Medular Pediatric dispune în prezent de șase camere sterile, toate echipate cu monitoare de funcții vitale și aparatura necesară desfășurării procedurilor de transplant la cele mai înalte standarde.