De ani buni, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale sunt îngerii păzitori a zeci de copii din Ilfov. An de an, ei se îngrijesc ca acești elevii de la sate să meargă la școală cu tot ceea ce le este necesar studiului.

Din sutele de copii luați sub aripa ocrotitoare a voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale, zeci de copii sunt din Ilfov. Voluntarii coordonați de Dănuț Prună le oferă îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă și curățenie, rechizite și materiale didactice menite să-i ajute ­să-și continue studiile, dându-le, astfel, o șansă reală la o viață mai ușoară și mai frumoasă. „Campania «Ajutor pentru elevi» este un proiect menit să faciliteze accesul tinerilor la educație, prin oferirea celor necesare desfășurării optime a activităților școlare, respectiv: ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte etc., cu mențiunea că, în unele situații, au fost oferite chiar tablete și laptopuri. Beneficiarii campaniei sunt copii care provin din familii aflate în situație de dificultate economică, confirmată de rezultatele unei anchete sociale. Importanța acestui program este primordială, în contextul determinat de statutul fruntaș, din păcate, al României, la capitolul abandonului școlar, generat de starea accentuată de sărăcie, cu o statistică ce relevă nivelul ridicat de îngrijorare la nivel european. Anul trecut, am reușit să sprijinim mai multe parohii din mediul rural, prin donarea a 40 de laptopuri destinate activităților educativ-instructive din aceste comunități. De ase­menea, elevii luați în evidența centrelor sociale ale parohiilor au primit din partea noastră ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse specifice, necesare în procesul de învățare și au participat la vizite de informare educațională și la ateliere practic-aplicative având ocazia să discute cu specialiști din diverse instituții: Jandarmeria Română, Tribunalul București, Platforme de Servicii Auto, Muzeul Aviației, Muzeul Antipa. Peste o sută de copii au beneficiat de această campanie, anul trecut”, ne-a spus Dănuț Prună.
Elevii sunt ajutați să descopere tainele unor meserii
Prin acest program, voluntarii Paraclisul Catedralei Naționale susțin nemijlocit educația copiilor cărora familia și societatea nu le pot acorda suportul financiar de care au atâta nevoie. Principalul lor obiectiv este să ajute elevii să-și continuie și să-și finalizeze studiile. Totodată, voluntarii le asigură elevilor îndrumare spre meseriile pe care și le doresc. De alt­fel, coordonatorul voluntarilor ne-a și prezentat câteva dintre acțiunile demarate în acest sens. ”La jumătatea lunii iulie a anului trecut, am desfășurat o activitate educațional-artistică la care au participat 20 de copii din localitățile Grădiștea, județul Ilfov și Bâra, județul Prahova. Alături de voluntari au fost actorii Andrei Iordache, Isabella Drăghici și artistul plastic Delia Lungan. Copiii au luat parte la un atelier interactiv care a cuprins pictură, jocuri, cântece și dansuri. Câteva zile mai târziu, am oferit 10 laptopuri pentru copiii care frecventează Centrul Social „Sfântul Gheorghe” al Parohiei Moara Săracă, din comuna Moara Vlăsiei. De asemenea, în august, am invitat un hairstylist să le prezinte copiilor din comuna Grădiștea, înscriși în campanie, câteva dintre secretele acestei meserii. Copiii care și-au dorit au fost tunși, iar fetelor cu părul lung li s-au făcut diverse coafuri, bucle sau împletituri. Sunt mulți copii înscriși în program, care își doresc să se dezvolte pe această arie de activitate, astfel că acțiunea a prezentat mare interes pentru ei. În septembrie, 25 de copii din Moara Vlăsiei au luat parte la mai multe activități de mentorat ocupațional și recreative. Un medic le-a vorbit despre această profesie și le-a subliniat importanța învățării. La eveniment a participat și psihologul Raluca Simion, care le-a prezentat elevilor tehnici de recunoaștere și gestionare a „bullying-ului”. Artistul plastic Delia Lungan a invitat copiii la o lecție de pictură. Micuții au realizat un tablou, sub coordonarea atentă a artistei”, ne-a mai spus Dănuț Prună.Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru.