Pentru al doilea an consecutiv, elevii celor trei școli din comuna Moara Vlăsiei au sărbătorit Ziua Mondială a Educației printr‑un program cultural-artistic cu adevărat impresionant. Un vernisaj de pictură fascinant, prezentări de modă cu o aromă încântătoare și o muzică clasică ce dă aripi gândirii și suflet universului, au făcut ca seara zilei de 5 octombrie, de la Casa de Cultură din inima acestei frumoase localități, să fie una cu totul specială.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 570
Evenimentul s-a desfășurat la Casa Albă, aflată în Căciulați, o clădire veche, reabilitată de Primăria din Moara Vlăsiei, care a fost transformată în centru cultural și de evenimente.
Amănunte despre această manifestare prilejuită de Ziua Educației am aflat de la organizatorul acesteia, prof. Bianca Vasile.
„Astăzi este Ziua Mondială a Educației și am venit aici pentru a celebra cea de-a doua ediție a spectacolului «Mai avem nevoie și de artă». Scopul spectacolului este de a le arăta copiilor cum le îmbogățește viața această latură a existenței noastre, foarte creativă și iată, foarte frumoasă, educația plastică. În program avem trei defilări de modă, cu copiii de la școlile din comuna noastră. Defilează chiar elevii mei, din cele trei școli din comuna Moara Vlăsiei. Avem și o prezentare de carte cu una dintre elevele mele care a scris o carte în limba engleză, numită Corbuleasa, plină de schițe și de desene. Mai avem și un recital de muzică clasică, cu Luminița Petre, care în ultimii 20 de ani a cântat în Germania, la vioară și Maria Bîldea, la harpă. La momentul actual, aceasta cântă la Viena. Unele dintre creațiile vestimentare, mai exact, tricourile imprimate manual, este desenată de mine. Mai avem o prezentare de modă, iar creațiile sunt realizate de elevii de la Art and Style School din București, în care prezintă tot elevele mele. Vestimentația este alcătuită din creațiile elevilor școlii, sub îndrumarea doamnei Gabriela Țilică. La această școală, elevii învață să facă tipare, să croiască și să confecționeze produsele. De asemenea, la etajul unu avem vernisaj de pictură cu 50 de tablouri pictate anul trecut la școală, de elevii mei, chiar cei care defilează și nu numai. Toate planșele sunt făcute în cadrul orei de educație plastică, alături de mine. Avem 50 de expozanți cu tablouri pictate. Vreo 20 dintre ei, sunt manechine. Avem două fete care au desenat cea mai mare parte din schițele de jos. Fiecare dintre coperțile cărților pe care le vedeți aici este făcută manual de Raluca Epure, elevă la Liceul de Artă ”Dimitrie Paciurea”, care a fost eleva mea la Școala „Al. D. Ghica”, din Moara Vlăsiei. Sunt copii foarte creativi, extrem de dornici să arate de ce sunt în stare, și dacă au un coordonator pe măsură, care să le furnizeze materialele și să le aranjeze ideile, iată, rezultatele sunt extraordinare. Spectatorii sunt profesorii elevilor, angajați ai primăriei, câțiva părinți și organizatorii. Partea materială a evenimentului a fost susținută de Primăria Moara Vlăsiei, iar evenimentul în sine a fost organizat de mine. Un spectacol similar am mai avut anul trecut, pe 5 octombrie, tot de Ziua Educației”, ne-a spus Bianca Vasile, artist plastic și profesor de Educație plastică, de modă și de machiaj.
Un cadru perfect pentru o sărbătoare de poveste
Prezentarea evenimentului a fost realizată de Ionica Daniela Petre.
„Începem această seară mulțumind domnului Andrei Filip, primarul comunei Moara Vlăsiei, care a avut inițiativa să restaureze acest lăcaș istoric și ne-a furnizat toate resursele necesare acestui eveniment. Iată, avem prilejul să sărbătorim Ziua Mondială a Educației într-un cadru perfect. De altfel, domnul primar a încurajat-o pe Bianca Vasile să organizeze acest eveniment cultural care cuprinde multiple forme ale artei contemporane. Seara aceasta va începe cu un recital de vioară și harpă. Luminița Petre cântă pe o vioară Mateo Gofriller, vioară construită la Veneția, în anul 1690. Visul artistei a fost să facă muzica lui George Enescu cunoscută peste hotare. Astfel, a dat naștere festivalului «Enescu Festival», de la Stuttgart, în Germania, care a avut un succes colosal. Artista Maria Bîldea este fondatoarea primei școli de harpă, în Atena. Ea a susținut concerte de caritate în Atena și din donațiile primite a achiziționat o harpă pentru elevii Colegiului «George Enescu», unde a studiat cu ani în urmă”, a prezentat primul moment al serii, Ionica Daniela Petre.
Au existat mai multe astfel de momente de-a lungul desfășurării evenimentului, în care cele două soliste au interpretat fragmente din lucrări ale unor compzitori cunoscuți, cum ar fi „Lebăda”, din „Carnavalul Animalelor”, lucrare a compozitorului francez Camille Saint Saëns, romanța rusească „Oci ciornîie”, „Meditație”, din opera „Thaïs” de Jules Massenet, profesor al lui George Enescu, sau „Csárdás”, compoziție a lui Vittorio Monti.
„Cânt la Salonic și la Atena de 34 de ani. Am profesat în Atena în trei orchestre, solistică și pedagogie. Am făcut prima clasă de harpă din Grecia. În urmă cu trei ani am venit în România, solistă la Orchestra Radio și profesoară la Conservator, la Universitatea de Muzică”, s-a prezentat Maria Bîldea.
„Sunt concertmaistru la Orchestra de Stat din Stuttgart de 25 de ani și sunt promotoarea muzicii lui George Enescu. Țelul meu a fost să fac muzica lui Enescu cunoscută în Germania și am reușit, programând concerte acolo. Am revenit acasă pentru a dărui ceea ce am învățat peste hotare”, s-a prezentat, la rândul său, Luminița Petre.
O școală unde copiii învață să devină designeri vestimentari
Despre modul în care elevii participanți la eveniment reușesc să surprindă prin creațiile lor și să strălucească peste tot ne-a vorbit Gabriela Țilică, fondatoarea și creatoarea Art&Style School. Aceasta ne-a dezvăluit și cum se perfecționează un învățăcel pentru a atinge succesul în lumea modei, indiferent de experiența pe care o are. „Am înființat școala acum aproximativ 17 ani, din dorința de a scoate designeri vestimentari care să știe să conceapă, să pună pe hârtie, adică să deseneze perfect ideea, proporțional cu silueta, și să și execute, pentru că, din păcate, la alte școli nu s-a pus accent pe partea tehnică, iar dacă vrei să faci o afacere în domeniu, obligatoriu trebuie să cunoști și partea tehnică, să știi să-ți pui ideile în practică. Sunt copii creativi nativ, cu idei pe care și le dezvoltă pe parcurs. Învățând să deseneze, li se dezvoltă și creativitatea. Avem ore speciale pentru așa ceva. Designerul care iese de la noi, știe absolut tot, nu face doar îmbrăcămintea în sine. El știe și cum accesorizează o ținută, ce make-up, ce coafură se potrivesc. Obligatoriu se învață și tendințele. Sunt ore de stilism, în care se personalizează lucrările lor, ideile lor, în sensul că avem cursuri de imprimerie textilă, de croitorie, de construcție tipare.
La școala noastră, copiii învață inclusiv istoria artei, istoria costumului, teoria culorilor, fac studiul materialelor. Cursurile sunt de durată. Avem copii chiar și de 10 ani. Am avut o grupă care s-a dezvoltat foarte frumos de la 10, până la 13 ani, când a venit pandemia. (…) În general părinții își exprimă dorința că vor ca micuții lor să intre în domeniu. Avem profesori foarte buni, care știu să transmită informațiile pentru ca elevii să poată învăța. Este o mare satisfacție pentru noi. Se lucrează cu grupe cu număr mic de elevi, pentru a putea acorda o atenție sporită fiecăruia dintre cursanți.
Avem mai multe foste eleve care și-au deschis propriile case de modă, cum ar fi Paula Milea, care este designer vestimentar de câțiva ani buni, pe Camelia Vlad, care face rochii de mireasă superbe, pe Irina Acaia, care și-a deschis, la rândul ei, o școală în domeniu”, a spus Gabriela Țilică, reprezentant Art and Style School.
La mulți ani, de Ziua Educației!
Primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip a dorit să sublinieze faptul că meritul organizării unor astfel de manifestări culturale aparține pe deplin elevilor și coordonatorului acestora, prof. Bianca Vasile. El a adăugat că Primăria Moara Vlăsiei va sprijini întotdeauna astfel de inițiative și se va implica în buna lor desfășurare prin toate mijloacele care stau la dispoziția administrației locale.
„Este meritul copiilor de la cele trei școli din comună și al Biancăi Vasile, ca îndrumător și organizator al evenimentului. Din an în an creștem calitatea evenimentului pe care îl desfășurăm într-un cadru adecvat, cu invitați de seamă. Îi felicităm pe acești copii minunați, pe profesorii care i-au îndrumat și pe părinții care i-au susținut”, a spus primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip.
Ne alăturăm și noi, echipa Jurnalului de Ilfov celor care au adresat felicitări și gânduri frumoase elevilor și profesorilor, de Ziua Mondială a Educației. Le dorim un sincer și călduros „La mulți ani” elevilor și dascălilor care sădesc în inimile copiilor dragostea pentru școală și dorința de a merge pe drumul cunoașterii!