250 de milioane de euro, pentru 7.000 de apartamente

România va investi circa 250 de milioane de euro pentru construirea a 7.000 de locuințe ANL, în perioada 2016-2020. În acest scop, țara noastră va împrumuta 175 de milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, diferenţa fiind suportată de bugetele locale și bugetul de stat.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, Memorandumul privind Acordul-cadru pentru împrumutul în valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, „perioada de acordare a împrumutului este de până la 20 de ani, din care până la 5 ani perioadă de graţie, iar numărul maxim de tranșe va crește de la 12 la 15, pentru o distribuţie mai uniformă a fondurilor, evitarea constrângerilor bugetare și respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data limită de tragere a împrumutului este 31 martie 2021. Plata datoriei publice aferentă împrumutului se va realiza în condiţii de piaţă avantajoase”.

Locuințe pentru tineri

În comunicat se arată că suma amintită va fi utilizată pentru implementarea proiectului privind construcţia de locuinţe destinate închirierii, pentru persoanele sau familiile tinere. „Proiectul privind construcţia de locuinţe sociale pentru persoanele/familiile tinere are în vedere construirea a circa 6.990 de locuinţe destinate închirierii de către persoane/familii tinere cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achiziţionării/închirierii unei locuinţe de pe piaţa liberă“, se arată în comunicatul Guvernului.

Așadar, costul total net estimat al proiectului, care se va realiza în perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro și va avea următoarele surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 175 de milioane de euro, precum și contribuţia statului român în valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro vor reprezenta sume alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice (MDRAP) și care urmează să fie transferate Agenţiei Naţonale pentru Locuinţe (ANL). La această sumă se mai adaugă încă 37,5 milioane de euro care reprezintă contribuția din sumele alocate în bugetele locale (terenuri și viabilizări). 

Autoritățile locale vor repartiza locuințele

Odată finalizate lucrările de construcție a locuințelor, acestea vor intra în administrarea administrarea autorităţilor publice locale, care vor avea obligaţia repartizării locuinţelor în vederea închirierii acestora.

Tinerii care au împlinit 35 de ani pot primi repartiții în cel mult 36 de luni de la împlinirea acestei vârste. Locuințele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minimum un an. Cei care doresc să achiziționeze o astfel de locuință trebuie să se adreseze primăriilor care administrează aceste locuințe, sau Agenției Naționale pentru Locuințe.