Suntem la jumătate de an de la alegerile locale, o perioadă destul de agitată în care administrația locală a trebuit să se reinventeze pentru a face față provocărilor impuse de pandemia de coronavirus. Pentru că orașul Pantelimon are o listă plină de proiecte în derulare, primarul Marian Ivan ne vorbește despre proiectele orașului Pantelimon, despre stadiile acestora și despre obiectivele care au fost fixate pentru anul 2021.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 550

Orașul Pantelimon va avea o bază sportivă. A început construirea acesteia, și în prezent se lucrează la fundație. În ce va consta efectiv lucrarea și ce beneficii va aduce cetățenilor iubitori ai sportului? Ce ne puteți spune despre performanțele sportive?

Așa cum am comunicat încă de anul trecut, orașul nostru va avea o nouă bază sportivă ce va cuprinde un teren de fotbal omologat FRF, teren multifuncțional de handbal, volei tenis, baschet, vestiare, spații verzi, alei pietonale, clădiri auxiliare, tribune pentru spectatori, 55 locuri de parcare și cabinet medical.  Până la această dată, s-a finalizat procedura de atribuire, în momentul de față lucrându-se la proiectul tehnic. În acest moment, în cadrul clubului orășenesc ACSO Viitorul Pantelimon, avem peste 600 de copii care practică un sport gratuit. Dintre aceștia, 39 de sportivi sunt selecționați la lotul național sau au participat la competiții naționale și internaționale și au câștigat numeroase premii. Consider că investiția în sport este una eficientă, deoarece o mare parte din acești copii nu-și permit să facă sport altfel, iar ei sunt cei care promovează numele orașului nostru la competiții naționale și internațioanle. Îmi place să cred că în cadrul clubului ACSO Viitorul Pantelimon creștem campioni și formăm caractere.

Locuințele sociale sunt o necesitate peste tot. Și în orașul Pantelimon cererea este foarte mare. Câte locuințe vor fi construite, unde, când vor finalizate și care sunt criteriile de alocare?

În acest moment este în lucru primul dintre cele 5 blocuri sociale care vor deservi locuitorii orașului nostru cu 100 de apartamente. În cadrul acestui proiect se lucrează etapizat, iar în perioada următoare vom obține autorizația de construire și pentru cel de-al doilea bloc. În functie de alocările bugetare din partea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, se vor emite autorizațiile de construire și vor începe lucrarile succesiv și pentru res­tul corpurilor de locuințe.  Termenul de execuție pen­tru primul bloc de locuințe sociale este de 15 luni. Întregul proiect are termenul de execuție de 34 de luni.”

Numărul copii­lor de vârstă preșcolară este mereu în creștere, iar părinții se plâng că nu sunt locuri suficiente la grădinițe. Care este stadiul lucrărilor la grădinița cu program prelungit?

Orașul Pantelimon este în continuă dezvoltare și, din acest motiv, Grădinița nr. 1, chiar dacă este una dintre cele mai mari grădinițe din Ilfov, a devenit neîncăpătoare pentru copiii orașului nostru. Din acest motiv ne-am hotărât să investim în noua grădiniță cu grupe de antepreșcolari, sesizând nevoia cetățenilor de a avea o creșă la noi în oraș. Așa s-a născut proiectul acestei construcții. Și, în ciuda pandemiei de coronavirus, în orașul Pantelimon se lucrează la noul proiect demarat de primărie încă de anul trecut, care are drept scop construirea unei noi grădinițe cu grupe de antepreșcolari și școlari. Altfel spus, în această nouă clădire va funcționa și o creșă, mult așteptată de cetățeni, știut fiind că acest segment educațional este deficitar la nivel național, nu doar în județul Ilfov sau în București.

După cum se știe deja, proiectele educaționale reprezintă o prioritate pentru Consiliul Local al orașului Pantelimon și pentru mine, ca primar, astfel că, având în vedere creșterea populației și solicitările de înscriere la Grădinița nr. 1, primăria a decis să demareze construirea unui nou spațiu de învățământ pentru antepreșcolari și școlari. Ceea ce înseamnă că au fost luate în calcul și cererile din ce în ce mai numeroase pentru creșă. Proiectul educațional este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10, Îmbunătățirea Infrastructurii Educaționale. Unitatea este construită pe Str. George Călinescu, din orașul Pantelimon. De asemenea, proiectul are ca scop îmbunătățirea accesului la învățământul antepreșcolar din orașul Pantelimon prin creșterea capacității de școlarizare, astfel vor funcționa 10 grupe de creșă, si vor putea fi înscriși în jur de 70 de copii, în orașul Pantelimon.

La nivelul unității de învățământ vor funcționa 3 grupe mici, 3 grupe mijlocii și 3 grupe mari de copii, astfel încât să conducă la asigurarea infrastructurii necesare pentru 180 de copii de vârstă preșcolară din orașul Pantelimon, respectiv la creșterea numărului de copii înscriși în învățământul preșcolar cu 35,29%. Noua clădire va avea parter și etaj, cu o suprafață construită de 2.328,65 mp și desfășurată de 4.544,60 mp. Ansamblul va avea și bucătărie proprie, sală de mese, spălătorie, dormitoare, toate anexele necesare desfășurării activității, precum și spații verzi pe o suprafață de peste 2.300 metri pătrați, loc de joacă cu suprafață de 525 metri pătrați, în proiect fiind prevăzute și 27 de locuri de parcare și o alee pe care se poate circula pentru a asigura accesul. Proiectul presupune și implementarea normelor de securitate la incendiu, inclusiv sistemul alternativ de energie electrică cu panouri fotovoltaice.

Modernizarea străzilor este o necesitate, nu un lux, în consecință asfaltarea și modernizarea străzilor este așteptată cu nerăbdare de cetățeni. Am văzut că se lucrează la asfaltare pe str. Răscoalei. În ce constau lucrările și ce alte străzi au mai fost finalizate în acest an?

S-a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe strada Răscoalei, începând cu data de 19.04.2021. Prima etapă reprezintă realizarea și introducerea rețelei de canalizare pluvială. După finalizarea introducerii rețelei pluviale, vor începe lucrările de modernizare a străzii Răscoalei, cu amenajarea carosabilului având lățimea de 7 metri și trotuare variabile de minimum 1 metru, pe ambele sensuri de circulație. Locuitorii străzii Răscoalei care nu sunt racordați sau branșați la utilitățile publice, sunt rugați să urgenteze acest proces înainte de asfaltarea străzii. După finalizarea modernizării carosabilului, costurile de racordare la utilități vor crește considerabil. Dorim să evităm spargerea străzii asfaltate după finalizarea lucrărilor. Orice intervenție ulterioară asupra străzii va degrada calitatea lucrărilor, lucru care va afecta direct locuitorii și persoanele care tranzitează strada Răscoalei.

Pe strada Călărași ­s-au finalizat lucrările de asfaltare, zilele trecute ­fiind turnate stratul de uzură și asfaltul pe trotuare. Pe stradă se vor mai face retușurile finale. În plus, înainte de Paște s-a continuat și modernizarea infrastructurii rutiere, unde au fost finalizate lucrările de asfaltare pe străzile Fagurilor, Făgetului și Intr. Fagurilor. Urmează marcajele rutiere și ultimele retușuri.”

A fost recuperată unitatea militară și terenul aferent. Ce proiecte v-ați propus pentru această zonă?

Prin ședință de Guvern, s-a hotărât trecerea terenului unității militare din domeniul public al statului, administrat de Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al oraşului Pantelimon. Odată cu această hotărâre, primăria poate administra și valorifica acest teren pentru construcția de noi locuințe pentru tineri, un parc, o nouă bază sportivă cu teren de rugby omologat, terenuri artificiale multifucționale, parcare publică, spații comerciale, o nouă școală, grădiniță și o nouă clădire a primăriei.

Rețeaua de Apă-Canal este o prioritate. A fost semnat proiectul care permite realizarea acestui proiect în județul Ilfov, proiect din care face parte și orașul Pantelimon. Care este stadiul lucrărilor?

Operatorul SC Apă-Canal Ilfov SA a depus la Consiliul Județean Ilfov documentația pentru obținerea autorizației de construire privind obiectivul ”Reabilitare și extindere rețele alimentare cu apă, rețele de canalizare, stații de pompare apă uzată în Pantelimon și Brănești”. După emiterea autorizației, constructorul va începe lucrările, în prima etapă, pe străzile: Dimitrie Cantemir, Grigore Ghica, Mihai Viteazu, Aleea Mihai Viteazu, Mihail Sadoveanu, Sf. Calinic, Sf. Pantelimon.  În cea de-a doua etapă, se va lucra pe străzile: Răscoalei, Șos. Cernica, Câmpului și DNCB. În total, în cadrul acestui proiect, în Pantelimon se va dezvolta rețeaua de apă cu 30,392 km lungime și rețeaua de canalizare cu 24,805 km.

A fost semnat primul contract de execuție lucrări din proiectul strategic de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Ilfov. Este, practic, debutul ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov, în perioada 2014 – 2020“, un proiect cofinanțat în cadrul POIM, a cărui valoare totală se ridică la peste 260 de milioane de euro. La sediul Consiliului Județean Ilfov (CJI) a fost semnat contractul de execuţie lucrări R-03 ”Reabilitare si extindere reţele alimentare cu apă, reţele de canalizare, staţii de pompare apă uzată în Pantelimon, Brănești”, atribuit asocierii Acvatot S.R.L. – Omega Star Sistems S.R.L. – Mid Instal 2003. Contractul are o valoare estimată de 89.920.077,49 lei fără TVA.

Contractul include o serie de lucrări la infrastructura publică de alimentare cu apă şi de canalizare din localitățile Pantelimon – lucrări ce constau în extinderea rețelei de distribuție apă – 30,3 km în orașul Pantelimon, extinderea rețelei de canalizare – 24,8 km în Pantelimon și construirea de noi stații de pompare apă uzată – 6 bucăți în Pantelimon. Contractul de lucrări mai cuprinde execuția construcțiilor civile, a instalațiilor mecanice, electrice și de automatizare, inclusiv furnizarea și montarea echipamentelor aferente, în scopul reabilitării şi extinderii reţelelor publice de alimentare cu apă, a reţelelor publice de canalizare şi a staţiilor de pompare apă uzată, în conformitate cu cerinţele, impunerile şi restricţiile specificate în documentația de achiziții. Durata de execuție a lucrărilor este de 34 de luni de la data emiterii ordinului de începere.

Vaccinarea este un subiect de actualitate, tratat cu foarte multă seriozitate de administrația din Pantelimon. Care sunt ultimele date referitoare la campania desfășurată în centrul de vaccinare al orașului?

Începând din data de 8 mai, conform comunicărilor oficiale din cadrul campaniei naționale de vaccinare, la centrul de vaccinare din Pantelimon este posibilă vaccinarea fără programare prealabilă pe platformă.

Pentru evitarea timpului mare de așteptare condiționat de capacitatea centrului și a numărului de persoane programate deja la vaccinare, cei care doresc să se vaccineze trebuie să apeleze înainte numărul de telefon 0754.068.857 pus la dispoziție. Menționăm că vaccinarea se va realiza în limita dozelor disponibile de vaccin și a capacității centrului. La centrul de vaccinare din orașul Pantelimon se utilizează exclusiv vaccinul ­Pfizer/BioNtech. Activitatea centrului a început din 1 martie. Centrul de vaccinare se află la adresa: Bd. Biruinței 70, oraș Pantelimon, județ Ilfov (în cadrul Sălii de Sport a Școlii Gimnaziale nr. 1). Centrul de vaccinare a fost organizat de Primăria orașului Pantelimon, având suportul medicilor de familie reprezentanți de dr. Cristian Petcu, medic primar medicină de familie în oraș.

Ambrozia dă bătăi de cap tuturor, fiind o problemă cu care ne confruntăm anual și care, din păcate, afectează din ce în ce mai multe persoane care suferă de alergii. Care este situația în Pantelimon și cum intervin autoritățile?

”Primăria orașului Pantelimon a trimis înștiințări tuturor proprietarilor de terenuri pe care crește buruiana ambrozia, aflați în evidența instituției noastre, identificați în anul 2020. Aceștia au obligația legală de a lua toate măsurile necesare pentru a distruge această plantă. Persoanele înștiințate vor fi verificate de către o comisie formată la nivelul administrației locale.  Luni, 17 mai, primăria Pantelimon a început acțiunea de combatere a  buruienii ambrozia de pe toate terenurile ce aparțin domeniului public”, ne-a declarat primarul orașului, Marian Ivan.