˜ 500 de tablete au fost achiziționate pentru școala on-line ˜ Primăria va avea un birou local de Evidența ­Persoanei ˜ Rețelele de iluminat public  și alimentare cu gaze pentru zonele rezidențiale noi

Evenimentele din ultima vreme ne-au demonstrat că este foarte important să fii pregătit pentru a face față oricăror surprize pe care ți le oferă viața. Pandemia de coronavirus a luat pe toată lumea prin surprindere și a blocat multe activității.  Gospodarii adevărați au demonstrat însă că, printr-o bună administrare, promptitudine și reacții eficiente, cele mai multe dintre probleme pot fi rezolvate cu succes, indiferent de context.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 507

Sistemul de învăță­mânt este poate cel mai afectat de pandemia de coronavirus. Elevi, profesori și părinți s-au văzut puși în situația de a se reinventa și de a aborda tot ceea ce înseamnă educație într-o nouă formulă, ce nu părea posibilă până acum sau măcar realizabilă într-un atimp atât de scurt. Învățământul on-line a devenit o necesitate, dacă nu chiar o obligație. Cum situația nu este încă clară și chiar dacă oficial suntem în relaxare, nu este sigur că această stare se va putea menține și dacă școala va începe în condiții normale, așa cum ne-am obișnuit până anul trecut, la momentul septembrie 2019.

Primăria 1 Decembrie a înțeles care este mersul lucrurilor, a reacționat rapid și iată că, deși pare că mai este încă destul timp până la începerea școlii, s-a pregătit pentru începerea școlii în formulă on-line, cu tehnologie pe măsură.

”Ne-am pregătit pentru începerea anului școlar. Vom dota toți elevii, începând de la clasa 0 până la clasa a ­VIII-a cu tablete și abonament gratuit la internet nelimitat pentru o perioadă de doi ani. Vor beneficia de tablete 500 de copii. O parte dintre dispozitive, adică 150 de tablete, au fost achiziționate prin proiectul POCU (Programul Operațional Capital Uman), iar restul de 350 de tablete au fost achiziționate din fondurile primăriei. Tabletele vor ajunge la copiii care nu dețin niciun dispozitiv sau smartphone pentru a-și desfășura în bune condiții activitatea de învățământ on-line. În comuna 1 Decembrie, sunt înscriși în formele de învățământ, inclusiv grădinițe, un număr de 830 de copii”, ne-a declarat primarul comunei 1 Decembrie,  Gheorghe Petre.

Tabletele vor fi date ori la începutul anului școlar, ori mai devreme, în funcție de deciziile ce vor fi anunțate  de autorități în privința deschiderii școlii.

”În comuna 1 Decembrie primesc tablete toți elevii, fără niciun fel de diferență, pentru că toți elevii trebuie să beneficieze de aceste mijloace. Profesorii vor fi dotați toți, la rândul lor, cu dispozitivele necesare desfășurării procesului de învățământ on-line în condiții normale. O parte dintre profesori aveau laptopuri, tot de la primărie, iar cei care nu au intrat în programul anterior vor intra acum și vor primi dispozitivele necesare”, a mai spus edilul. Primarul a menționat că speră că în cazul în care  copiii vor merge la școală și grădiniță în sistem off-line, va fi respectată legea, cât și regulamentul de înscriere, cu privire la numărul de copii din clase. ”Avem foarte mulți copii, în mod special la grădinițe, dar și la școli, care vin din localitățile din jur, cu numeroși părinți care nu locuiesc în comuna 1 Decembrie, dar își fac viză de flotant pentru a-și înscrie copiii în unitățile de învățământ ale comunei noastre. Sper să se respecte legislația pentru a nu se genera aglomerarea pe grupe sau clase. Am constatat că numărul copiilor într-o clasă a devenit foarte mare, cu mult peste normele recomandate, ceea ce înseamnă o aglomerare foarte mare”, a mai spus primarul.

Cetățenii își pot face cărțile de identitate mai ușor

O altă veste bună pentru cetățeni este deschiderea, începând cu luna august, a unui Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei (SPCLEP) în incinta Primăriei 1 Decembrie. ”Anul trecut am făcut primele demersuri pentru deschiderea acestui serviciu în localitate, astfel încât locuitorii să nu mai fie nevoiți să meargă la Jilava, unde este foarte aglomerat. Am amenajat spațiul conform legislației, am dotat serviciul cu aparatura agreată și specifică, avem personal care s-a școlarizat 6 luni la Serviciul de Evidența Persoanei Ilfov, astfel că din luna august vom fi funcționali, cu buletine ce vor putea fi eliberate la noi în primărie. La acest serviciu vor fi arondați și cetățenii comunei Copăceni”, ne-a spus edilul. Ceea ce înseamnă că acest serviciu va deservi, conform ultimului recensământ, aproximativ 12.000 locuitori oficial, și neoficial aproximativ 14.000 locuitori. ”Serviciul de evidență a persoanei va funcționa cu 3 angajați, adică o persoană la starea civilă și 2 persoane se vor ocupa de eliberarea actelor de identitate. Serviciul se va găsi în sediul primăriei, la parter, în aceeași incintă cu Casa de Căsătorii”, a menționat primarul Gheorghe Petre.

Rețele extinse de iluminat public și alimentare cu gaze

Ca peste tot, extinderea rețelelor de utilități este prioritară și în comuna 1 Decembrie. ”Pregătim extinderi ale rețelelor de iluminat public pe zonele noi, rezidențiale, pe străzile: Morii, Speranței, Narciselor, Careda, Păcii, Artiștilor, Fermei, Gutuilor. Există un program la nivel national, prin Administrația Fondului pentru Mediu, iar noi avem documentația pregătită pentru a o depune, chiar din prima zi în care programul va fi funcțional. Avem iluminat public cu LED în comună, dar în zonele în care sunt extinderi am avut lămpi cu sodiu pe care le înlocuim cu lămpi cu LED. Investiția va fi de aproximativ 1 milion de lei. Proiectul depinde de AFM și, imediat ce se alocă finanțarea, la noi se demarează proiectul. Tot în zona de extinderi de utilități, Guvernul a lansat un proiect de conectare la rețeaua de gaze, pe fonduri europene. Deja am făcut toate diligențele la Transgaz să ne includă în acest proiect de extindere și de conectare la rețeaua de gaze pe străzile unde nu există această rețea. Practic, prin această extindere, cetățenii vor avea rețeaua de alimentare cu gaze adusă la limita proprietății”, a explicat primarul.