Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul procedurii de implementare a măsurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, din cadrul schemei de ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

„Domeniul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică provocată de pandemie, motiv pentru care, în ciuda timpului scurt avut la dispoziție, am depus și vom depune toate eforturile pentru a implementa cu succes una dintre cele două măsuri care va compensa aceste pierderi. Este vorba despre granturile pentru capital de lucru destinate acestui sector de activitate, schemă de ajutor de stat pentru care noi, ca minister, în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderile mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE), suntem administratori. Primul pas a fost realizat: am publicat în transparență proiectul procedurii de implementare. În paralel, microgranturile în valoare de 5.000 euro vor fi acordate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a declarat ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu. 

Granturile pentru capital de lucru pentru ferme și firme din industria alimentară, cu o valoare de la 5.000 euro/beneficiar la 120.000 euro/beneficiar reprezintă măsura 2 de care se ocupă MAT, prin agențiile pentru IMM-uri, unde se vor depune și cererile și vor fi finanțate în ordinea depunerii acestora pe aplicația informatică www.granturi.imm.gov.ro 

Microgranturile pentru fermieri, crescători de animale, cu o valoare de 5.000 euro/beneficiar, sumă fixă, reprezintă măsura 1, ghidul solicitantului pentru pentru fermieri și crescători, sub forma unei sume forfetare, va fi elaborat de MADR și APIA, iar cererile se vor depune la APIA.  

Cine sunt beneficiarii?

● IMM-uri cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro – valoarea grantului 5.000 euro;

● IMM-uri cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro – valoarea grantului este 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 120.000 euro.

● Beneficiarii vor asigura o cofinanțare în valoare de 15% din grantul solicitat.

● IMM-uri, societăți agricole, cooperative agricole, grupuri de producători și organizații de producători din domeniile de activitate agricultură, piscicultură si acvacultură, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia. 

Măsura este valabilă până la 30 iunie 2022, iar plățile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023. Bugetul alocat este în valoare totală de 250.000.000 euro, din care 149.225.400 euro fonduri externe nerambursabile și 100.774.600 euro de la bugetul de stat.

Articol apărut in ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.600