Trecerea de la anotimpul călduros la sezonul rece afectează grav bolnavii cronici, în special reumaticii. Temperaturile tot mai scăzute, cerul înnorat și ploile interminabile aduc suferințe grele acestor oameni. Conform medicilor, din cei aproximativ 12.000 de pacienți care se prezintă anual la clinicile de specialitate pentru consultații, peste 5.000 sunt internați pentru investigații suplimentare și tratament adecvat.
Bolile reumatismale sunt localizate la nivelul aparatului locomotor și cardiovascular. Acestea pot provoca tulburări circulatorii, somnolență, epuizare fizică, dereglări ale tensiunii arteriale, inflamații sau dureri ale oaselor și articulațiilor. Din păcate, odată cu schimbarea climei, frigul pătrunde în corp iar aceste suferințe chinuitoare se intensifică. În aceste condiții, se impune instituirea unui tratament corespunzător. Se începe cu îmbunătățirea imunității, care poate fi slăbită de modificările meteo. Suplimentele naturale pe bază de cătină, ayurveda, busuioc, fenicul, anason și usturoi cresc rezistența organismului și ușurează lupta cu simptomele reumatismale. Ulterior, se administrează tratamentul durerii pentru redarea mobilității. Și dieta trebuie adaptată, astfel încât să se asigure aportul zilnic de vitamine și săruri minerale. Peștele, zarzavaturile, fructele și legumele crude, nu trebuie să lipsească din regimul alimentar, în această perioadă. O linguriță de tărâțe cu puțină miere de albine are efecte benefice. De asemenea, persoanele predispuse la asemenea dureri trebuie să evite să se stea în frig și umezeală. Îmbrăcămintea și încălțămintea adecvate sezonului răcoros pot asigura o protecție mai bună. La nevoie, se instituie tratament medicamentos, dar numai la recomandarea medicului.
Băile și mișcarea
Fizioterapia și kinetoterapia ar putea fi adjuvante în lupta cu durerile cauzate de reumatism. Procedurile se realizează, însă, numai după un control medical și doar la recomandarea specialistului. Sunt indicate exerciții ușoare care se efectuează numai în lipsa crizelor acute. “Kinetoterapia are rol de menținerea mobilității articulare și se face atunci când bolnavul nu acuză dureri și nu prezintă tumefacție. În paralel cu kinetoterapia, se face și fizioterapie, câte zece ședințe din fiecare metodă terapeutică”, spune kinetoterapeutul Camelia Petre.
Remedii din farmacia naturii
Cataplasme cu foi de varză
Cel mai eficient remediu natural este varza. Sunt indicate cataplasme cu foi de varză crudă. Înainte de a fi folosite, se trece cu făcălețul peste foile de varză pentru a se scoate nervurile proeminente. Abia apoi se aplică un strat de câte trei-patru frunze direct pe locul dureros și se fixează cu un bandaj. Tratamentul se va efectua de mai multe ori pe zi. Sucul de varză are și el proprietăți tonice și antiinflamatoare.
Ceai de mușețel
Două-trei căni de ceai de mușețel, consumate zilnic, pot ameliora simptomele reumatismului. Planta are efecte antiinflamatorii și antiseptice. Preparatul se obține din două linguri de plantă adăugate la o cană cu apă clocotită.
Ceaiul de frasin
Conține ulei eteric, tanin și vitamina C, contribuind astfel la combaterea durerilor reumatismale. În fiecare zi se beau câte două-trei căni de ceai de frasin, preparat din două linguri de frunze la o cană cu apă fierbinte.