Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) susţine, într-un raport privind finanţarea partidelor, că modificările aduse legislaţiei electorale din România sunt în măsură să ducă la o îmbunătăţire a controlului asupra finanţării formaţiunilor politice şi a campaniilor.

GRECO a considerat „binevenită“ adoptarea, în 2015, a legislaţiei de modificare a Legii 334/2006 cu privire la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. „Această lege, care a fost iniţiată de Parlament, a preluat câteva dintre propunerile conţinute în proiectul pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a elaborat în anul 2012. România a luat, astfel, măsuri adecvate pentru a asigura accesul AEP la informaţiile financiare, în calitatea acesteia de organ responsabil pentru supravegherea finanţării partidelor politice“, se arată într-un comunicat de presă.

GRECO mai remarcă faptul că, în baza noii legi, AEP poate să controleze cheltuielile partidelor şi candidaţilor şi că a fost dotată cu resurse materiale, umane şi legale pentru a îşi îndeplini sarcinile într-un mod mai eficient. „AEP a primit totodată o responsabilitate centrală clară pentru a supraveghea în ansamblu finanţarea partidelor politice în România şi este acum clar îndrituită să sesizeze organele de urmărire penală în cazul oricărei suspiciuni de săvârşire a unei fapte penale în legătură cu mandatul său. Termenul de prescripţie (administrativ) al contravenţiilor a fost acum extins de la 6 luni la 3 ani, ceea ce oferă AEP o posibilitate mult mai bună să urmărească posibilele încălcări ale legii“, mai menţionează sursa citată.

Grupul mai susţine că se poate constata o preocupare constantă a AEP pentru îmbunătăţirea controlului finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi faptul că, până la modificarea cadrului legal, în anul 2015, instituţia a fost lipsită de instrumentele necesare pentru un control eficient şi de substanţă care să depăşească aspectele strict formale.