Restricțiile din pandemia de COVID-19, au afectat, într-o oarecare măsură, desfășurarea anumitor programe sociale ale voluntarilor Catedralei Naționale. Printre acestea se numără și campania de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Cu toate acestea, în limita posibilităților, voluntarii Patriarhiei Române au continuat să le ofere femeilor de la sate, șansa de a-și monitoriza starea de sănătate, fără ca ele să plătească și fără să mai fie nevoite să se deplaseze pe distanțe lungi în clinici și spitale de profil. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 584, ediția print

Medici și asistenți specia­lizați în ginecologie oncologică s-au deplasat în satele în care nu există astfel de cabinete medicale și le-au efectuat localnicelor testul Babeș-Papanicolau, un prim examen clinic al sânilor și le-au oferit cele mai bune sfaturi pentru prevenția și tratarea cancerului mamar și genital. “Campania de «Prevenire și depistare a cancerului de col uterin» a luat ființă în anul 2018, când între Institutul Oncologic București și Patriarhia Română s-a semnat un protocol de colaborare în vederea organizării de acțiuni medicale cu caracter umanitar. Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale sprijină Institutul Oncologic București din punct de vedere organizatoric, logistic și mediatic. Scopul acestei campanii este depistarea precoce a cancerului (col uterin, sân, colon-rect etc.)”, ne-a explicat Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Catedralei Naționale.

Foarte multe femei au aflat că au probleme de sănătate 

Programul social al voluntarilor Catedralei Naționale a ajutat foarte multe femei să descopere din timp problemele de sănătate pe care le aveau. La nevoie, acestea au fost îndrumate către alte clinici de profil, pentru investigații amănunțite și tratamente de specialitate. “În perioada 2018-2021, au fost efectuate 29 de deplasări în diverse localități din județul Ilfov. O mie femei au beneficiat de testul Papanicolau, precum și de alte investigații adiționale, iar o parte dintre acestea  au fost investigate clinic și la sân. De asemenea, persoanele investigate au primit și consiliere medicală de specialitate. Este evident faptul că această campanie a Patriarhiei Române are un real succes. Foarte multe femei din județul Ilfov care s-au prezentat la punctele de recoltare au identificat și tratat afecțiuni oncologice, inclusiv cancer de col uterin și complicațiile acestor maladii, datorită campaniei de «Prevenire și depistare a cancerului de col uterin», organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic, din București. De altfel, rezultatele prezentate de către specialiștii Institutului Oncologic «Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu» arată cât de necesară este campania de Prevenire și diagnosticare precoce a cancerului de col uterin». O eventuală reproducere a acestei campanii la nivel național este de dorit, deoarece putem preconiza deja, pe baza rezultatelor actuale, că situația este comparabilă cu cea din zonele în care am implementat proiectul social-filantropic”, ne-a mai spus coordonatorul voluntarilor Catedralei Națioanle.

România, pe primul loc în UE la incidența cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin reprezintă cea mai prevenibilă formă de cancer. El poate fi prevenit prin vaccinare împotriva infecției persistente cu HPV și prin depistarea și tratarea corespunzătoare a leziunilor precanceroase. Din păcate însă, “cancerul de col uterin reprezintă pentru România o problemă de sănătate publică, anual fiind diagnosticate cu această boală peste 4.000 de femei, iar 2.000 de femei, în fiecare an, mor din cauza acestei boli. Suntem pe primul loc al incidenței cancerului de col uterin, aceasta fiind de trei ori mai mare decât media ratei Uniunii Europene”, avertizează Dănuț Prună. (Va urma)