Asociația ARCHÉ a lansat seria de discuții ARCHÉ Heritage Talks menită să aducă împreună proprietarii de monumente istorice și alți actori implicați în protejarea patrimoniului cultural. Prima ediție a avut loc pe 11 octombrie 2016 și a abordat subiectul castelelor și conacelor din România.

Întâlnirea a debutat cu o radiografie a contextului actual al patrimoniului construit din România și a oportunităților de finanțare a lucrărilor de restaurare, radiografie prezentată de arhitectul Ștefan Bâlici, managerul Institutului National al Patrimoniului. Ulterior, discuțiile au fost structurate pe două direcții principale: cadrul legislativ – care s-a axat pe oportunitățile oferite de legea din România pentru restaurare și conservare, respectiv cadrul antreprenorial – care a vizat posibilitățile de finanțare din surse europene și soluții de marketing.

Demersul a avut ca punct de plecare cercetarea realizată de echipa Asociației ARCHÉ începând cu 2008, prin proiectul Monumente Uitate, inițiativă prin care au fost inventariate aproximativ 1300 de castele și conace din diferite zone ale țării. Dintre acestea, peste jumătate se află într-o stare precară de conservare, în timp ce mai puțin de 10% sunt integrate în circuitul turistic și economic. În detaliu, au fost studiate 744 de obiective încă existente, alături de aproximativ 300 de ansambluri dispărute, iar res­tul urmează a fi studiate în viitor. Dintre cele 744 de castele și conace cercetate în situ, 101 au fost reabilitate de curând sau sunt în curs de reabilitare, 226 au beneficiat de mentenanță, fiind în stare bună de conservare, 326 sunt in stare medie sau proastă de conservare, 59 sunt în precolaps și 30 în ruină.