Ești cardiovascular?

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, până în anul 2020, depresia va fi a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în lume, primul loc fiind ocupat de bolile cardiovasculare, care provoacă decesul a 17 milioane de oameni, anual. 

Cercetătorii canadieni au reuşit să explice mecanismul prin care depresia afectează inima. Pe de-o parte, datorită stilului de viaţă dezechilibrat, sedentar, consumului de alimente nesănătoase, alcoolului sau fumatului. În plus, depresia conduce și la episoade de anxietate sau atacuri de panică și hipertensiune arterială sau, dimpotrivă, la introvertire și implicit la inhibarea posibilității urmării unui tratament adecvat. Toate acestea împiedică o circulație adecvată a sângelui în organism și devin factori cauzatori de boli cardiovasculare. Alte studii, realizate în America şi Australia, susţin că depresia favorizează dezvoltarea depunerilor de grăsime şi colesterol în vasele sanguine, despre ca­re se ştie că ar conduce la creşterea riscului de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic. Nu doar depresia conduce la boli cardiovasculare, reciproca fiind, de asemenea, valabilă. Potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, 15% din persoanele care suferă de o boală cardiovasculară se confruntă şi cu simptome depresive.

De ce ajungi să fii depresiv? 

Principalele motive pentru care bolile cardiovasculare favorizează depresia sunt activitatea socială redusă, întrucât bolnavii de inimă ies mai rar din casă şi nu fac suficientă mişcare, dar şi de­pendența de medici şi me­dicamente, care creşte gradul de frustrare al pacienților. Nu în ultimul rând, starea psihică a bolnavilor este afectată deoarece evoluţia bolii este imprevizibilă, ceea ce creează o stare de stres permanentă, care conduce la afectarea vaselor de sânge şi implicit la îmbolnăvirea inimii. 

Semne care te trimit la medic  

Deseori, simptomele de­butului unei boli cardio­vasculare pot coincide cu cele ale depresiei, şi invers. Pe măsură ce apar dificultăți de concentrare, tulburări de somn, reducerea apetitului alimentar, anxietate, tensiune interioară, iritabilitate, oboseală sau pesimism (gânduri de vinovăție şi de inferioritate), depresia, urmată de boala cardivasculară, se poate instala. Un procent semnificativ dintre pacienții care suferă de depresie, cu sau fără afecțiuni cardiovasculare asociate, nu sunt diagnosticați la timp și nu primesc îngrijirile terapeutice adecvate. De aceea, medicul de familie deține un rol cheie în depistarea precoce a simptomelor de­­presive și în îndrumarea acestor pacienți. 

Informează-te despre suferința ta! 

Platforma online, www.depresiv.ro, reprezintă un punct solid de sprijin pentru cei care suferă de depresie în anotimpul rece, oferind informaţii complexe despre tulburările specifice, sfaturi pentru tratarea acestora şi explicarea factorilor ce conduc la apariţia unor astfel de dispoziţii, de către specialişti avizaţi din domeniul psihiatriei.