Ai datorii la stat, la bancă, la partenerul de afaceri ș.a.m.d.? Dacă ajungi până la executarea silită, ai toate șansele să eviți să-ți fie controlate economiile puse la păstrare în unitățile bancare. O decizie a Curții Constituționale, nepublicată însă, în Monitorul Oficial, scutește rău-platnicii de controalele realizate de Parchet asupra conturilor și depozitelor bancare.
Dacă la momentul actual, Parchetul poate efectua cercetări asupra depozitelor bancare ale debitorului, în curând, această aplicație ar putea fi de domeniul trecutului. Noile reglementări, în curs de dezbatere deocamdată, privează executorul judecătoresc de dreptul de a recurge la “ajutorul” Ministerului Public în timpul procedurii de executare silită. Și nici nu va putea interveni în proces. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care vei fi la un pas de executare silită, banii și bunurile de care dispui ar putea să fie scutite de urmărirea Parchetului General.
Dar, te toarnă cei cărora le datorezi banii
Chiar dacă scapi de cercetările asupra conturilor și depozitelor, nu înseamnă că ”recuperatorul” nu poate afla ce conturi și ce titluri de valoare ai în proprietate. Executorul judecătoresc va recurge la alte strategii de recuperare a debitelor prevăzute de legislație. Iar una dintre ele este solicitarea informațiilor cu privire la sumele depozitate în conturi bancare și bunurile deținute. Detalii ce ar urma să fie oferite de către asociați, persoane juridice, instituții publice, bănci sau orice alte persoane cărora le datorezi bani. Iar în cazul în care aceste terțe persoane refuză să dea informațiile cerute, vor fi obligate de președintele instanței de executare să achite despăgubiri pentru prejudiciul material sau moral cauzat prin amânarea executării.
Avocatul Poporului: “Legislația oferă creditorului suficiente mijloace pentru realizarea creanței sale”
Se pare că unul dintre motivele care a dus la inițierea acestei reglementări este acela că în atribuțiile Ministerului Public intră, în principal activitatea judiciară penală. “Constatăm că legislația oferă creditorului suficiente mijloace pentru realizarea creanței sale, încât intervenția procurorului poate fi justificată doar în anumite cazuri bine motivate și numai atunci când acesta apreciază că este necesară pentru apărarea ordinii de drept ori a drepturilor și libertăților cetățenilor”, susține Avocatul Poporului. Cele două camere ale Parlamentului vor decide dacă va fi, sau nu, pusă în aplicare această propunere legislativă. Oricum, aceasta va fi comunicată atât Guvernului cât și Avocatului Poporului.