Ritualuri străvechi de Ziua Îndrăgostiților la români

Tradiţiile sunt legate de începutul primăverii
Secretul pentru a fi sănătos tot anul

Pentru cel de-al doilea an consecutiv, singurul carnaval mascat din apropierea Capitalei, ”Festivalul Cucilor” din Brănești, își schimbă parcursul tradițional, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Sărbătoarea anuală a primăverii care ar trebui să se întâmple luni, 7 martie, în a doua zi de Lăsata Secului nu va avea loc, dar din fericire, iubitorii tradițiilor românești i-au putut întâlni pe Cucii din Brănești la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, în cadrul unor manifestări prilejuite de sărbătoarea de Dragobete.

Articol apărut în editia print a Jurnalul de Ilfov, nr.589

Cucii din Brăneștii au venit duminică, 27 februarie, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” pentru a marca sosirea primăverii și sărbătoarea iubirii la români. ”Venim la Muzeul Satului de mulți ani, în cadrul unui parteneriat al Asociației Culturale Brănești și al Grupului Tradițional al Cucilor din Brănești, cu care noi promovăm tradiția în afara localității și la festivalurile din străinătate”, ne-a declarat prof. Marius-Ovidiu Sebe, pre­­șe­­dintele Asociației Culturale Brănești, căruia îi revenea în fiecare an onoarea să declare deschisă Sărbătoarea Cucilor.

Acesta ne-a spus că grupul tradițional al Cucilor din Brănești a avut o reprezentație scenică a ritualului străvechi al Cucilor, vizitatorilor din muzeu, iar mai apoi, Cucii au manifestat pe ulițele satului, au alungat iarna, au lovit ritualic tinerii vizitatorii pentru a alunga răul, pentru a aduce sănătate tot anul, așa cum în mod normal se întâmplă în fiecare an.

Tradiţiile sunt legate de începutul primăverii

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” i-a invitat pe iubitorii obiceiurilor și artei tradiționale în perioada 24 – 27 februarie 2022 să sărbătorească împreună venirea primăverii dar și unul dintre cele mai tandre momente ale începutului de primavară: Dragobetele, sau, aşa cum este consemnat în calendarul tradiţional popular, Ziua Îndrăgostiţilor.

Au fost prezenți la această sărbătoare așadar, și Cucii din Brănești, alături de Gelu Voicu și Taraful Lăutarii din Teleorman și actorul Nae Alexandru. Au fost pregătite concursuri de poezie – on-line și off-line, expoziții de pictură și ateliere pentru copii. Toate acestea pentru că Dragobetele nu este doar o sărbătoare a iubirii. Ea marchează și despărțirea de anotimpul rece, pregătindu-ne pentru renașterea naturii și începutul unei noi vieți.

Duminică, 27 februarie, când au venit Cucii din Brănești, deși a fost vreme friguroasă, la Muzeul Satului, vizitatorii au avut parte de un spectacol dedicat „Zilei Îndrăgostiților la români“ și sosirii primăverii. Cei prezenți au aflat că obiceiul Cucilor sau Ziua Cucilor, cum mai este denumită această tradiție la Brănești, este o manifestare populară tradițională care, în fiecare an, de Lăsata Secului a Sfintelor Paști, transformă centrul satului în scena unui adevărat carnaval popular în aer liber.

De altfel, programul artistic a fost deschis, duminică, de Cucii din Brănești, iar ritualurile acestora au fost prezentate de prof. Marius Sebe. ”Ne bucurăm să fim, din nou, pe scena în aer liber a Muzeului Satului. Suntem Grupul Cucilor Tradiționali, din Brănești, o localitate situată la câțiva kilometri, în  partea de Est a Bucureștiului. La noi, tradiția va avea loc luni, 7 martie. Așadar, îi invităm acolo pe cei care doresc să ne vadă la noi acasă. Astăzi (n.r.- duminică) vom prezenta ritualul străvechi ai Cucilor, un ritual cu rădăcini adânci. Cucii au venit cu alaiul lor, cu o tarabă și câteva produse specifice localității noastră și specifice Cucilor. Sunt produse culinare pe care le întâlnim doar la Brănești. Spre exemplu, magiunul din pepeni. Este un produs culinar, care doar în partea noastră se mai păstrează. Am venit cu Cuci, Cucoaice și un grup de fete care vor prezenta dansuri specifice localității noastre Încercăm să păstrăm tradiția. Suntem o asociație culturală care ne preocupăm de păstrarea și conservarea tradițiilor. Obiceiul Cucilor este o tradiție străveche care are loc primăvara, la începutul Lăsatului Secului, o tradiție care alungă iarna. Am venit pe ulițele satului să alungăm iarna, să lăsăm loc primăverii”, a povestit prof. Sebe.

Secretul pentru a fi sănătos tot anul

Vizitatorii au văzut ce înseamnă un ritual de primenire a spațiului, de alungare a iernii și de a lăsa loc venirii primăverii, trezirii la viață a naturii. ”Sunt două personaje principale, Cucoaicele, personajele feminine, adică tineri mascați femeiește, cu rochii pe care alătădată le împrumutau de la prietene. Apropo de sărbătoarea Dragobetelui, există semnificații și legături de dragoste și în cadrul acestei tradiții. Așadar tinerii, împrumutau rochii de la fetele cu care aveau legături de prietenie, duminica seara, când se făcea obiceiul Oleliei, pe care l-am simulat și noi în cadrul programului. Un foc de primenire care are loc în duminica de Lăsatul Secului. La Olelie, tinerii se cunoșteau și făceau schimb de rochii, pentru ca a doua zi, să se mascheze în Cuci și să manifeste pe străzile satului. În spate vin Cucii cu chip, personajele masculine ale tradiției. Ei au o mască impresionantă care ne trimite cu gândul la renașterea naturii și la suflul vieții. Cucii și Cucoaicele au în același timp și un pămătuf, un băț cu opincă, cu care lovesc trecătorii, special pregătiți pentru a primi această lovitură, pentru a se trezi, așa cum spun bătrânii, de peste iarnă.  Avem și o babă a Cucilor neastâmpărată, pusă pe curățenie. Deși e în vârstă, e jucăușă și când aude ritmuri muzicale nu se poate abține să nu le danseze. Ea pregătește de fapt spațiul pentru desfășurarea ritualului Cucilor. Dimineața, în Ziua Cucilor, primii Cuci sunt foarte energici, aleargă pe cei care nu sunt mascați, sperie lumea. Apoi vin Cucoaicele agresive, pregătite pentru a lovi pe toți cei care nu sunt mascați pentru a fi sănătoși tot anul. Este o bătaie rituală, cu scopul de a scoate tot răul acumulat pe parcursul iernii. Evident că nimeni nu se supără pentru asta, apoi se cinstesc pentru că așa este ritualul”, a povestit prof. Sebe. Acesta a mai precizat că în programul artistic desfășurat la Muzeul Satului, Cucii au arătat că de ziua lor au loc tot felul de scene ale unui teatru popular pe strada principală a satului, prin organizarea unor alaiuri de nuntă, de naștere sau de înmomântare. Cucul are puteri magice și transmite suflul vieții și al primăverii”, a spus specialistul. În final, a intrat în scenă și grupul de fete, care au interpretat dansuri specifice localității Brănești: Hora la patru ca la Brănești, un dans specific și reînviat de puțină vreme, care se juca la nuntă, mai ales de către fete, dar și o giam­para, tot un dans jucat la nunți. În încheiere, prof. Marius Ovidiu Sebe a transmis celor prezenți că îi așteaptă pe 7 martie la Brănești, unde, chiar dacă restricțiile și pandemia nu permit organizarea unui Festival al Cucilor, în toată regula, tot vor fi Cuci pe stradă, și ar fi indicat să îi lăsăm să ne atingă, dacă vrem să fim sănătoși tot anul.