Rolul primarilor este determinant în aplicarea măsurilor conţinute de pachetul de măsuri antisărăcie şi incluziune socială, a spus premierul Dacian Cioloş la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

În discursul susţinut în deschiderea conferinţei, prim-ministrul le-a spus primarilor că a fost conştient încă de la început că fără „ajutorul şi implicarea“ primarilor proiectele Executivului nu au nicio şansă.

„Din acest pachet, deja urmărim modul în care se organizează programele sociale şi distribuţia tichetelor pentru grădiniţe, program care a fost deja lansat. Este important ca dumneavoastră să mobilizaţi resurse pentru a beneficia de această oportunitate. A aduce copiii nevoiaşi la grădiniţă este o garanţie că apoi vor rămâne în şcoală şi veţi avea astfel tineri educaţi la nivel local“, le-a spus Cioloş celor prezenţi.

Premierul a vorbit şi despre faptul că multe autorități publice locale se bazează aproape exclusiv pe diferite tipuri de transferuri de la bugetul de stat. „Aceste transferuri sunt alocate de multe ori netransparent, după preferințe politice sau alte criterii. (…) Există riscul foarte serios ca multe dintre obiectivele realizate cu bani europeni să se degradeze și să nu producă serviciile pentru care au fost realizate, din lipsa resurselor pentru cheltuielile de operare sau întreținere“, a afirmat prim-ministrul.

 

Fragmentarea administraţiei

Cioloş a mai atras atenția și asupra proble­mei fragmentării adminis­trației publice locale, în special în mediul rural.

„Avem multe unități administrativ-teritoriale sărace, cu populație foarte redusă, cu cheltuieli de funcționare ­mari, fără resurse și care nu pot oferi populației decât servicii publice de o calitate scăzută și cu costuri foarte mari“, a explicat Cioloș, remarcând prezența aceluiași fenomen de fragmentare și la nivel regional.

„Consiliile județene își urmăresc în general strict funcțiile și interesele teritoriale, sunt unități administrativ-teritoriale prea mici pentru a impulsiona decisiv dezvoltarea economică într-o anumită zonă. Consiliile de dezvoltare regională, la rândul lor, nu reușesc să își îndeplinească menirea pentru care au fost create, în aceste condiții de abordare teritorială fragmentară. În al doilea rând, avem probleme serioase de coordonare și integrare a diverselor programe de dezvoltare finanțate din fonduri naționale sau fonduri europene, la toate nivelurile: local, județean, regional sau național“, a spus premierul.

Prim-ministrul a adăugat că eforturile și resursele se împart „pe o mulțime de proiecte izolate, necorelate“, al căror efect asupra dezvoltării economice și edilitare este limitat, din cauza calității scăzute sau a lipsei consumatorilor sau utilizatorilor în multe zone.

La Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor au participat, printre alţii, aproximativ 400 de primari de comună din România, primari din Republica Moldova, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR) Markku Markkula, dar şi diplomaţi străini. Cea de‑a XIX-a sesiune a Adunării a avut loc în perioada 21-24 februarie 2016, la Bucureşti.