Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 crește alarmant, iar estimările medicilor sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Valul cinci al pandemiei va fi mult mai înalt decât se preconiza până acum și este posibil să dureze chiar mai mult. Potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică, vârful valului va fi atins în luna februarie, cu un număr maxim de cazuri zilnice care ar putea ajunge la 25.000, în cel mai pesimist scenariu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 582, ediția print

Informația este confirmată și de ministrul Sănătății. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, dr. Alexandru Rafila, a subliniat faptul că, în valul cinci al pandemiei de SARS-CoV-2 ne-am putea confrunta cu  o dublare a numărului de cazuri față de valul precedent, confirmate „prin diagnostic“. „În valul patru am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul cinci rămâne de văzut. Noi estimăm o dublare a numărului de cazuri. (…) Niciodată în biologie nu poți să dai verdicte. Este foarte periculos să dai verdicte când discuți despre microbiologie, despre organisme care evoluează“, a spus ministrul Alexandru Rafila. Vine însă, și o veste îmbucurătoare din partea specialiștilor. Antiviralele noi care vor sosi în ţară ar putea fi eliberate pe bază de prescripţii medicale în farmacii sau în ambulatorii de specialitate. Aceste medicamente ar putea fi gratuite numai pentru persoane cu factori de risc, a mai spus ministrul Sănătății. 

Antiviralele ar putea fi gratuite pentru pacienții care riscă să dezvolte complicații 

„Aceste medicamente vor fi eliberate pe bază de prescripție și vor fi eliberate în ambulatoriu. Dacă ele vor fi eliberate de la ambulatoriile de specialitate sau în farmacii, rămâne de văzut din punct de vedere tehnic. Astfel de medicamente au nevoie de ceea ce numim autorizație pentru nevoi speciale. Înainte să fie autorizate în UE, noi putem să le aducem pe această autorizaţie pentru nevoi speciale și o să găsim forma cea mai potrivită, încât ele să poată să fie administrate la persoanele infectate – cu factori de risc, nu oricui. Ele sunt medicamente care sunt toxice. Dacă ești tânăr și ai o formă uşoară, este bine să nu iei antivirale, dar dacă ai anumiți factori de risc care predispun către o formă complicată, atunci să poți să beneficiezi de astfel de tratament. (…) Probabil că nu vor fi medicamente care să fie cumpărate de cetăţeni, ci vor fi oferite în cadrul unui program pentru cei eligibili în mod gratuit“, a explicat ministrul Alexandru Rafila. Cu acest prilej, ministrul a pus accent pe importanța vaccinării anti COVID-19.

Și medicul Octavian Jurma atrage atenția cu privire la necesitatea imunizării. Acesta consideră că tulpina Omicron va fi dominantă în țara noastră, în nou val și avertizează cu privire la faptul că „Omicron va fi ca o rachetă care îi caută pe nevaccinați“. „Este cert că vom avea un număr proporțional de mare de infectări, am știut asta și înainte de valul patru, iar prognozele s-au adeverit. Dacă avem o variantă care produce un număr mare de infectări în țări cu rate mari de vaccinare, ne putem aștepta ca această variantă să producă un număr și mai mare de cazuri într-o țară cu o rată mică de vaccinare, cum este România. (…) Cel mai optimist scenariu de evoluție a curbei Omicron în România arăta că vârful valului va fi în jurul datei de 10 februarie, aproximativ 20.000 de cazuri, iar un debut evident al valului va fi în a doua săptămână a lunii ianuarie. Omicron este ca o rachetă teleghidată care îi va căuta foarte repede pe cei neprotejați, vulnerabili. Cei nevaccinați sunt internați în proporție de 90%, inclusiv în țări cu rate de vaccinare de 90%. Omicron este atât de infecțios încât îi găsește și pe cei care în mod normal ar fi fost protejați de imunitatea de turmă. Chiar dacă este mai puțin patogenă decât Delta, din datele pe care începem să le avem, reiese că este chiar mai patogenă decât Alpha, iar pentru noi valul Alpha a fost devastator, am avut peste 10.000 de decese“, a spus cercetătorul Octavian Jurma, la Digi24.

Omicron prezintă un număr mare de mutații și crește posibilitatea de reinfectare

„Descoperită inițial în Africa de Sud, Omicron a fost etichetată rapid de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății ca fiind „o variantă de îngrijorare“ din cauza numărului mare de mutații în profilul său genetic. Mai exact, au fost identificate 32 de mutații în proteina spike a variantei Omicron, care este ținta principală a anticorpilor pe care sistemul imunitar îi produce pentru a lupta împotriva COVID-19. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție, comparativ cu alte variante ale virusului SARS-CoV-2, însă, deocamdată, nu se știe clar cât de periculoasă este Omicron și cât de severă este boala pe care o provoacă“, scriu specialiștii site-ului reginamaria.ro.