Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi conflictul politic din România ţin capul de afiş al presei internaţionale, politicienii de la Bucureşti fiind avertizaţi în privinţa efectelor pe care continuarea disputelor le vor avea asupra stabilităţii ţării şi economiei româneşti.

De la mineriadele din anii ‘90, presa internaţională nu a mai scris atât de mult despre România ca în ultimele două zile, în care a analizat critic referendumul de de-mitere a preşedintelui Traian Băsescu, consemnând eşecul scrutinului şi faptul că politicienii români continuă disputele, ceea ce ar putea avea efecte negative asupra ţării. Există numeroase critici și comentarii negative referitoare la situația post-referendum, reliefându-se faptul că politicienii români nu reușesc să pună capăt războiului politic și să se ocupe de problemele țării.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zei­tung a redat declaraţia ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care le-a cerut tuturor forţelor politice din România să înţeleagă rezultatul referendumului ca o “şansă pentru un nou început politic”, revenind la o “colaborare constructivă”.

Presa internaţională a făcut şi scenarii sumbre, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier şi Traian Băsescu, cu efecte politice şi economice greu de anticipat; lipsa de legitimitate a lui Traian Băsescu în calitate de şef al statului; eventuale măsuri punitive la adresa unor membri ai USL în cazul în care Traian Băsescu va rămâne în funcţie.

Cea mai critică a fost presa din Marea Britanie. Absurdul situaţiei de la Bucureşti a fost sesizat de The Wall Street Journal, care a constatat că ambele părţi şi-au anunţat victoria după închiderea urnelor. 

Frankfurter Allgemeine Zeitung i-a criticat aspru pe adversarii preşedintelui suspendat, spunând că referendumul “este o palmă răsunătoare pentru premierul Victor Ponta şi pentru complicele său, Crin Antonescu, dornic de a deveni preşedinte”. Aceeaşi publicaţie a prezentat aspecte controversate ale desfăşurării referendumului, susţinând că “Guvernul şi mass-media oligarhului Dan Voiculescu, care a dirijat din umbră campania de suspendare a preşedintelui, au făcut uz de toate mijloacele lor pentru a-i determina pe români să participe la referendum”.

Ca posibile evoluţii negative, presa internaţională aminteşte de menţinerea disensiunilor puternice dintre premier şi preşedintele Traian Băsescu, ulterior repunerii acestuia în funcţie, cu efecte în plan politic şi economic. Acest aspect ar putea conduce la luni de instabilitate în România, la un impas politic între Guvern şi preşedinte şi la încercări continue de demitere a preşedintelui, consideră presa britanică şi americană.