România va rezista crizei declanşate de eventuala ieşire a Greciei din zona euro, deşi băncile elene au o prezenţă semnificativă în ţară, însă trebuie construit un „inel de apărare” în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă, potrivit oficialilor BERD.
Declaraţiile economistului şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, şi ale altor oficiali ai instituţiei, vin în contextul temerilor că băncile greceşti cu operaţiuni în regiune nu vor mai fi capabile să-şi susţină subsidiarele, iar unii analişti au ridicat problema retragerilor de fonduri din băncile elene.
În acest context, Berglof a afirmat la Londra, că ar trebui construit un „inel de apărare” în jurul României, Bulgariei şi Serbiei. Alţi oficiali BERD au afirmat la reuniu-nea anuală a instituţiei, organizată la Londra, că România, cu cea mai mare economie dintre cele trei ţări vizate, va putea rezista eventualei crize în pofida prezenţei semnificative a băncilor greceşti în ţară. Băncile greceşti controlează circa 13% din activele sistemului bancar românesc, cele mai mari dintre instituţiile de credit elene prezente în România fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi National Bank of Greece, prin Banca Românească. Rata medie de solva-bilitate a sistemului bancar din România este de peste 14%, iar, potrivit BNR, subsidiarele locale ale băncilor greceşti sunt bine capitalizate.
Grecia este o bombă cu ceas pentru stabilitatea euro