Fără nicio îndoială, tomatele sunt vedetele bucătăriei în sezonul estival. Răcoritoare și extrem de benefice pentru menținerea stării de sănătate a întregului orga-nism, acestea sunt ingredientele de bază pentru cele mai gustoase bucate tradiționale pe care le poți prepara acasă. Nu degeaba, gospodinele se grăbesc să-și umple cămările cu tot felul de conserve de tomate pe care să le consume împreună cu familia peste iarnă. Consumate ca atare, în stare proaspătă sau preparate în diverse moduri, roșiile nu-ți oferă doar o aromă inconfundabilă, căreia poți să-i reziști cu greu, ci și o gamă vastă de efecte benefice asupra sănătății.

Un bum de vitamine și minerale 

Tomatele conțin o multitudine de vitamine și minerale. Dintre acestea amintim: 

– vitamina A – ne­ce­sară pentru îmbunătățirea vederii, pentru creșterea și întărirea firelor de păr, și totodată, pentru prevenirea ruperii unghiilor   

– vitamina C – importantă pentru creșterea rezistenței organismului la răceală, gripă și infecții, chiar și infecții renale 

– vitamina k – bună pentru evitarea coagulării sângelui, menținerea calcifierii normale a oaselor și mai ales, prevenirea hemoragiilor

– fierul – ce contri­buie la menținerea imu­nității la nivelul optim, asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă și facilitează digestia  

– calciul – menține densitatea osoasă la parametri optimi, asigură sănătatea danturii și a oaselor, scade nivelul colesterolului, reglează ten­siunea și ameliorează stă-rile de agitație 

– magneziul – reglează temperatura corpului, preîntâmpină infarctul mio­cardic, menține sănătatea dinților și a oaselor, împiedică formarea pietrelor la fiere și rinichi 

– cromul – controlează nivelul zahărului în sânge prevenind diabetul 

– potasiul – stimulează sistemul nervos asigurând o bună capacitate de concentrare și o memorie mult mai vigilentă, reglează ritmul cardiac și scade tensiunea arte-rială. 

Ce boli poți trata cu ajutorul tomatelor 

● hipertensiunea arterială – consumă roșiile crude, ca atare sau în salate 

● anemia – poți să le consumi și în supe, ciorbe dar și în stare proaspătă

● reumatismul – di­mineața și înaintea meselor principale ale zilei, bea câte un pahar de suc proaspăt, extras din aceste legume 

● indigestia – consumate în salate 

● gastrita – bea cam un litru de suc de roșii pe zi, timp de una – două săptămâni 

● infecțiile renale și urinare – în timpul mesei, consumă 200 mililitri de suc de roșii proaspăt, obținut la storcător sau cu ajutorul mixerului  

●?intoxica?iile ? la ora pr?nzului, m?n?nc? zilnic, unu ? dou? kilograme de legume de acest fel.  

 intoxicațiile – la ora prânzului, mănâncă zilnic, unu – două kilograme de legume de acest fel.  

Cure pentru slăbit și renunțarea la fumat

Dieta de slăbit 

Dacă vrei să slăbești, dimineața pe stomacul gol bea un pahar cu suc de roșii și fă tot posibilul ca la fiecare masă principală, cam 50% din gustări să fie reprezentate de tomate. Salatele sunt delicioase și totodată, au un rol important în detoxifierea organismului. Dacă le asociezi cu ardeiul gras, va facilita eliminarea toxinelor din or-ganism și scăderea kilogramelor nedorite. Conform studiilor, după două săptămâni de cură poți să pierzi în greutate circa cinci kilograme. Aceste legume conțin jumătate din necesarul zilnic de apă.    

Dieta anti-tabagism 

Trei săptămâni bea suc de roșii proaspăt, cel puțin o dată pe zi. Pentru început va diminua acțiunea nefastă a gudronului din fumul de țigară asupra sângelui care în timp duce la apariția cancerului și nu numai. În trei săptămâni vei observa că fumatul nu mai reprezintă o prioritate pentru tine, nu mai constituie o necesitate în viața ta.