Parohia Grecii de Sus, luni, 24 iunie 2024. Pentru localnicii din comuna Grădiștea, lunea Rusaliilor a fost un prilej de dublă sărbătoare și bucurie sufletească. Înainte de a se bucura de festivitățile dedicate Zilei localității, sătenii s-au reunit în rugăciune, la praznicul bisericii închinate Preasfintei Treimi. Printre cei care au împărtășit bucuria acestei sărbători s-a aflat și primarul Mihail Toma, cunoscut pentru dragostea față de biserică și de oamenii locului.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.708

Devenită un adevărat izvor de vindecare sufletească și trupească, biserica din inima localității și-a sărbătorit hramul istoric. În glasul clopotelor, localnicii care păstrează candela credinței aprinsă s-au adunat la biserică pentru a aduce slavă și închinare divinității. Sub coordonarea părintelui profesor Daniel Cergan, parohul Parohiei cu hramul Sfânta Treime, preoții slujitori – printre care s-a aflat și părintele Nata­nael Haraga, starețul Mănăstirii Sitaru, au săvârșit o slujbă deosebit de  frumoasă. Ca de fiecare dată, părintele paroh a primit credincioșii cu brațele deschise în biserica împodobită în haine de sărbătoare, oferindu-le momente de neuitat și surprize duhovnicești. Slujba, de o înaltă frumusețe spirituală, a atins inimile celor prezenți, aducând mângâiere sufletească și înălțându-le către Ceruri, umplându-le de speranță, pace și bucurie. Părintele paroh a vorbit cu emoție despre dragostea desăvârșită la care suntem chemați cu toții de Dumnezeu, ­îndemnându-ne să trăim în iubire și armonie cu semenii noștri.

”Este o zi călduroasă datorită dumneavostră și sufletelor dumneavoastră. Sărbătoarea de astăzi ne învață că Dumnezeu, mai presus de toate, este iubire, adică deschidere, dăruire înspre cel pe care l-a creat. Dragostea Preasfintei Treimi ne este făcută cunoscută prin Duhul Sfânt. El ne comunică și ne face părtași ai acestei iubiri. Iubirea nu poate fi desăvârșită decât în trei persoane. Nu putem concepe o iubire pentru o singură persoană. De aceea, Dumnezeu nu l-a făcut pe om să fie singur. Când iubim, simțim nevoia să împărtășim dragostea celor din jur. Deschidem inima noastră, viața noastră, existența noastră înspre cei de lângă noi. Acest lucru însemnând să iubești, să te deschizi înspre cei de lângă tine. Nici în doi dragostea nu este desăvârșită. Căci, cei doi au nevoie de un al treilea care să le confirme că dragostea dintre ei este una obiectivă. Noi, cei care suntem botezați în numele lui Dumnezeu, purtăm chipul Preasfintei Treimi. Avem dragostea Sfintei Treimi ca model. De aceea, mergem spre o a treia persoană să ne confirme. Când ne căsătorim mergem spre Sfântul Altar pentru ca Dumnezeu să confirme dragostea, iubirea. Trăim într-o societate în care agentul urii ne face să ne dușmănim între noi. Cauza urii este că noi am uitat care este originea dragostei între noi. Suntem chemați să reflectăm către persoanele vulnerabile aflate în nevoință, către bolnavi, bătrâni, către copii și către persoanele singure. De aceea, cred că mesajul suprem al acestei sărbători închinate Sfintei Treimi este modelul de iubire al persoanelor Sfintei Treimi pe care, fiecare dintre noi, în fiecare zi, în fiecare clipă trebuie să îl urmăm. Dumnezeul nostru, al creștinilor, este iubire și nu trebuie să uităm asta”, a spus părintele ­Daniel Cergan, parohul Parohiei Grecii de Sus.

Fiecare aspect al sărbătorii a fost, așadar, îm­brățișat de esența profundă a dragostei. Părintele paroh a împărtășit învățămintele despre dragoste cu o sinceritate și o căldură care au atins inimile tuturor.

Primarul a premiat cuplurile, la nunta de aur

În spiritul tradiției bi­se­ricești, hramul de la Grădiștea s-a încheiat cu o slujbă specială, săvârșită de preoți pentru odihna sufletelor ctitorilor și ale preoților care au slujit la această biserică. Astfel, s-a păstrat vie legătura spirituală dintre generațiile trecute și cele prezente, ­într-o frumoasă comuniune de credință și recunoștință. Apoi, toți cei prezenți au primit pachete cu alimente, pregătite cu multă dragoste de slujitorii bisericii. Iar cuplurile longevive, care au demonstrat că iubirea poate dura și poate fi profundă chiar și după zeci  de ani, au fost premiate de edilul comunității.

”Odată cu Ziua localității, a devenit deja o tradiție să sărbătorim și cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Anul acesta, avem patru cupluri care împlinesc frumoasa vârstă de căsnicie, de conviețuire. Dar, pentru prima dată, anul acesta avem și un cuplu care a împlinit 75 de ani de căsnicie. Dumnealor fiind la o vârstă atât de înaintată, au fost sărbătoriți la domiciliu. Noi am fost la ei acasă și i-am celebrat cu tort și șampanie și le-am oferit o diplomă specială. Adresez o felicitare sinceră și călduroasă tuturor cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie. Acest moment deosebit nu este doar o marcă a timpului petrecut împreună, ci și o dovadă vie a iubirii, devotamentului și înțelegerii reciproce care v-au ghidat în călătoria dumneavoastră comună. Felicitări din adâncul inimii mele pentru această aniversare extraordinară și pentru tot ceea ce reprezintă ea pentru dumneavostră și pentru întreaga noastră comunitate. Vă doresc sărbători pline de bucurie, sănătate și împliniri, iar viitorul să vă aducă numai momente frumoase și încă mulți ani binecuvântați împreună. Vă mulțumesc tuturor celor care sunteți astăzi alături de noi, în acest sfânt lăcaș și vă asigur de toată susținerea mea și pe viitor”, a spus primarul Mihail Toma.

Lansarea cărții de predici, în onoarea părintelui Vasile

Ca o surpriză pentru cei prezenți, cu prilejul hramului Parohiei Grecii de Sus a fost lansată și o carte emoționantă de predici, scrisă de către soția regretatului părinte Vasile Ailioaei, care a locuit multă vreme în localitatea Grădiștea și care cu multă dragoste slujea la evenimentele de sărbătoare ale Parohiei Grecii de Sus. Lucrarea este o compilație a predicii pe care soțul doamnei preotese a pregătit-o în timpul vieții sale, dar care, din păcate, nu a apucat să vadă lumina tiparului în timpul vieții acestuia. Cartea nu este doar o moștenire spirituală valoroasă lăsată de părintele Vasile, ci și o dovadă de dragoste și dedicație din partea soției sale, care a lucrat cu grijă pentru a aduce în lumină cuvintele și învățăturile pe care părintele le-a împărtășit comunității. Este o lucrare profundă și inspirațională, care continuă să aducă învățăminte și mângâieri celor care o citesc. ”Societatea noastră are nevoie de modele, iar eu sper că activitatea părintelui să reprezinte un model pentru generațiile actuale”, a spus doamna preoteasă Lorica Parascheva Isache.

Praznicul Împărătesc a început cu o seară înainte. Duminică, în seara Pavecerniței, slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți din parohiile ilfovene și cele din București.