⬤ Pe lângă Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, au fost pomeniți toți cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române

⬤ Clopotele au răsunat timp de un minut, în cinstea eroilor acelor vremuri

Ierarhii, preoții și diaconii Bisericii Ortodoxe Române din toată țara au săvârșit luni, pe 24 ianuarie, cu prilejul aniversării celor 163 de ani de la Unirea Principatelor, un Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română. La finalul slujbei, clopotele au fost trase timp de un minut.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 584, ediția print

„Luni, 24 ianuarie 2022, se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), eveniment crucial din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal istoric încununat la Bucureşti prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei şi ca Domnitor al Ţării Româneşti, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află azi Palatul Patriarhiei“, a informat, printr-un comunicat de presă, Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Astfel, luni, în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 09:30, a fost oficiată Sfânta Liturghie. Au fost pomeniți Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și toți cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. Începând cu ora 12:00, a fost săvârșit Te Deum-ul ca mulțumire pentru realizarea acestui act fundamental din istoria națională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod „semnificativ“, se arată în comunicat. La încheierea serviciului religios solemn, a fost depusă o coroană de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din apropierea Catedralei Patriarhale. „Aniversarea Unirii Principatelor Române și comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menține aprinsă candela unității și demnității noastre naționale“, evidențiază sursa citată. 

„Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, de la 24 ianuarie 1859, a însemnat încununarea unui întreg proces de cultivare a unității naționale a românilor, proces în care Biserica Ortodoxă Română și-a adus o contribuție esențială. Unirea Principatelor Române a fost susținută de numeroși slujitori ai Bisericii. Prin ierarhi, preoți de mir, monahi și teologi mireni, Biserica a contribuit, deopotrivă în Moldova și în Țara Românească, la acest act fundamental al istoriei noastre. Contemporanii au numit data de 24 ianuarie 1859 „Ziua cea mare a veacului” și aceasta pe bună dreptate, deoarece Unirea Principatelor Române, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859 şi desăvârșită la București în data de 24 ianuarie 1859, reprezintă piatra de temelie a noului stat unitar român. Unirea de la 24 ianuarie 1859 a fost de fapt „Unirea de bază”, nu „Unirea cea mică”, deoarece ea a constituit baza pentru formarea statului unitar român, în anul 1862, numit ROMÂNIA, temelie pentru obținerea independenței naționale românești în urma Războiului de Independență din anul 1877, temelie pentru ridicarea României la rang de Regat în anul 1881, și mai ales temelie pentru Marea Unire din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia, ca Unire a Transilvaniei cu România, precedată de Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918 și Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918. Aniversarea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie a devenit prin lege Sărbătoare naţională (Legea nr. 171/2014), iar în anul 2016, prin promulgarea modificării adusă Art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, a fost declarată Sărbătoare națională legală, în care nu se lucrează. Această sărbătoare este o zi de mulțumire adusă lui Dumnezeu și o zi de recunoștință pentru toți cei care au contribuit la Unirea Principatelor Române, precum și o zi de evidențiere a importanței unității și a demnității noastre naționale în contextul cooperării internaționale prezente și viitoare. În viața persoanelor și a popoarelor, libertatea și unitatea sunt daruri sfinte care însă trebuie permanent apărate și cultivate“, după cum frumos explică Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.