Joi se încheie anul bisericesc
Joi, pe 29 august, creștinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc. Să postim așa cum se cuvine în această zi sfântă, să mergem la biserică, să ne reculegem și să ne rugăm în tihnă precum Înaintemergătorul Ioan, cel care a vorbit cu Fiul Domnului și L-a botezat în apa Iordanului.
Joi se încheie anul bisericesc. Ultima mare sărbătoare a acestui an, din perspectiva Bisericii Ortodoxe Române, o reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. 29 august, data la care preoții din lăcașele de cult celebrează acest praznic trebuie menținută de toți creștinii ortodocși prin post aspru. Așadar, după Postul Adormirii Maicii Domnului și celelalte două zile importante din săptămână, miercurea și vinerea, urmează încă o zi de post aspru. Fără mâncăruri grase, carne, lactate, ouă, gânduri negre, vorbe grele și desfrânare. De fapt, în această zi se ține post negru. De ce ni se impun astfel de restricții? Preasfinții părinți ne spun că ziua în care a fost decapitat trimisul lui Dumnezeu pentru a vesti cuvântul Său în lume, se aseamănă mult cu Vinerea Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. Și cum în fiecare vineri, zi în care Domnul nostru a fost răstignit pe cruce e bine să ținem post, se cuvine să petrecem și această zi postind. Să nu uităm că trebuie să ne abținem și de la toate fărădelegile și de la hrana care include deliciile de orgine animală. Asta ca să nu ne asemănăm cu Irod, cel care din cauza ospățului fără măsură, a poruncit ca Salomeea să-i danseze oferindu-i drept răsplată capul Sfântului Ioan Botezătorul. E bine să facem un efort să ținem postul și pentru a ne apropia puțin de viața înfrânată a Sfântului Ioan Botezătorul, sfântul ales de Dumnezeu pentru a ține trează conștiința religioasă a lumii.
În fața oamenilor, Ioan L-a descoperit pe Mântuitorul ca Fiu al lui Dumnezeu
Din scrierile bisericești, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume la data de 24 iunie, cu puțin timp înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. S-a născut în cetatea Orini de lângă Ierusalim și a fost fiul preotului Zaharia și al cuvioasei Elisabeta, ruda Fecioarei Maria. Ioan a venit pe lume cu șase luni înaintea lui Iisus Hristos, nașterea lui fiind vestită tatălui său de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Și, pentru că Zaharia nu a crezut în cuvintele îngerului, a rămas mut până în ziua în care a dat numele fiului său. Există o bună perioadă din viața Botezătorului despre care nu se cunoaște nimic. Se știe însă, că s-a retras în pustiu unde a dus o viață de aspre nevoințe până când a primit porunca să înceapă să predice. Ioan nu a pregătit lumea pentru venirea Mântuitorului, ci L-a descoperit oamenilor ca Fiu al lui Dumnezeu.
Povestea Capului celui mare profet de pe pământ
După cum se știe, Ioan considerat de Mântuitorul ca fiind cel mai mare dintre profeți, a murit decapitat. Tragedia s-a petrecut pe vremea când era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus și l-a mustrat pe Irod pentru traiul nelegiuit cu soția fratelui său, Irodiada. Cum Irodiada ajunsese să-l urască de moarte pe Ioan, i-a cerut fiicei sale Salomeea, care dansase și plăcuse tuturor oaspeților, în special lui Irod, să-i dea capul Botezătorului. Lucru care s-a și întâmplat. Se pare că la scurt timp, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod a luat capul lui Ioan din curtea Irodiadei și l-a pus într-un vas de lut pe care l-a îngropat la Ierusalim, pe muntele Eleonului. După moarte, capul Sfântului Ioan a fost pierdut de trei ori. Și găsit de fiecare dată. Creștinii ortodocși celebrează fiecare găsire a capului acestuia. Prima și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătoresc în fiecare an, pe 24 februarie. Iar a treia, pe 25 mai.
Rugăciunea miracol a Botezătorului
Sfinte Ioane Botezătorule,
Tu ai fost chemat de Dumnezeu încă dinainte de naștere
Să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său,
Iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Spiritului Sfânt,
Asemănător cu al profetului Ilie,
Primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.
Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său Om-Dumnezeu,
Când a voit să fie botezat de tine,
Și tu L-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi zicând:
“Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii.”
Această chemare atât de mare pe care Însuși Mântuitorul a recunoscut-o,
Când a spus că nu s-a născut un om mai mare mare ca tine,
Nu te-a făcut mândru,
Ci ți-a inspirat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte:
“Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei.”
Și… “El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!”
Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei,
Înfruntându-L pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său.
Te rugăm mijlocește-ne de la Dumnezeu o sinceră convertire
Și o iubire puternică față de El,
Ca să-l urmăm tot timpul vieții noastre,
Iar la sfârșit să-l preamărim pentru toată veșnicia.
Amin!