”Fără reproș” este cea mai corectă descriere a spectacolului pregătit glinenilor de administrația locală, pentru a marca ziua comunei

În ultima zi de vară din an, locuitorii comunei Glina, și nu doar ei, au avut parte de o nouă ediție de succes a petrecerii organizate de ziua localității, o tradiție care poartă numele Glina Fest, un festival care, așa cum spunea primarul Răzvan Tudor, reprezintă ”mai mult decât un simplu festival; este o sărbătoare a comunității noastre, care ne aduce împreună an de an, devenind o tradiție de suflet în localitatea noastră”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 718, ediția print

Așadar, ”dragii mei, vă invit să veniți alături de familie și prieteni pentru a ne bucura împreună de o zi plină de muzică, dans și voie bună. Ne vedem pe 31 august, la stadion!”, transmitea edilul celor din Glina, pregătind pentru aceștia o ediție 2024 deosebită, menită să bucure toate gusturile muzicale.

Vremea a fost, sâmbătă, excepțională – după o vară toridă ­simțindu-se, în sfârșit, așteptata răcoare de toamnă, organizarea a fost ireproșabilă, iar tot ce înseamnă securitate – pe parte de ordine, situații de urgență sau medicale – au fost asigurate la modul cel mai profesionist posibil. Ca în fiecare an, locul de desfășurare ales a fost stadionul din comună, care are un gazon perfect, iar aici au fost amenajate o scenă de top, cu lumini și sonorizare perfecte, corturi pentru artiști, pentru protocol sau public, umbrare, s-au întins mese lungi și bănci, s-au pregătit grătarele cu bunătăți – activitate supravegheată atent de nea’ Mircea Măcelarul, în persoană, iar autoritatea locală s-a asigurată permanent că totul se desfășoară fără vreo nemulțumire din partea celor prezenți.

Ceea ce a urmat a fost, evident, pe măsura pregătirii și pe măsura așteptărilor publicului.

Talentele locale, mândria comunității

Deschiderea ediției 2024 a festivalului de la Glina a aparținut copiilor talentați ai comunei – elevi ai școlilor gimnaziale Nr. 1 din Glina (ansamblul de dansuri folclorice Izvorașul, solistele Elevin Mocanu și Daniela Voica și formația muzicală a școlii) și Nr. 3 din Bobești (cu un program de dansuri populare, dansuri moderne și dans țigănesc), după care a venit rândul tinerelor speranțe ale Clubului Sportiv Glina – secția de gimnastică ritmică pregătită de antrenor Aura Dumitrache, sportive care participă deja la competiții naționale, îmbinând atractiv arta cu sportul. Iar performanțele micilor gimnaste sunt cu atât mai valoroase cu cât secția s-a înființat abia anul trecut, iar rezultatele bune au și început să apară.

Artiști apreciați de public, pe scena festivalului

Vlad Miriță a făcut oficiile de MC și a invitat pe scenă unele dintre cele mai frumoase și talentate artiste din țară. Astfel, de la ora 18.00, Maria Constantin a interpretat piese îndrăgite, din Oltenia, iar la finalul prestației sale, doina Lie Ciocârlie, deloc o capodoperă anonimă așa cum s-a crezut mult timp, fiind scrisă de Maria Lătărețu, în memoria celor cinci copii ai săi care au murit la vârste fragede, a emoționat profund prin durerea pe care o transmite și acum, prin suferința pe care o emană, plânsetul mamei fiind transpus pe trilurile ciocârliei căreia plugul i-a stricat cuibul și ucis puișorii.

A urmat Vlad Miriță, care a decis pe loc că cel mai bine se potrivesc atmosferei de la Glina cântece din perioada interbelică, așa că a delectat publicul cu ”Zaraza” sau ”Iubesc femeia, de dor nebună”, după care, de la ora 19.15, pe scenă a urcat tânăra hunedoreancă Cristina Vasiu, alături de cei doi dansatori ai săi. Cristina s-a făcut cunoscută în 2011, când a participat la prima ediție Vocea României, unde a ajuns în finală în echipa lui Brenciu. De atunci, cariera ei a punctat mai multe participări la selecțiile naționale pentru Eurovision și o ascensiune constantă.

Codruța Filip, o altă interpretă deosebit de valoroasă artistic și mai ales foarte frumoasă, a urmat pe scenă ca să bucure publicul de la Glina Fest și a propus, la final, o horă machedonească, în fața scenei, iar cei prezenți ­s-au prins grabnic la dans.

Adriana Onci a făcut duet cu DJ Sava, iar ­vibe-ul show-ului a devenit unul mai intens, după ce în boxe s-a ridicat volumul. Încă aproape o oră de beat-uri catchy și ritmuri seducătoare, marca DJ Sava, și o voce captivantă a Adrianei, iar succesul serii era deja ­asigurat.

Un final încărcat de emoție

Cu toate acestea, Vlad Miriță mai avea de introdus pe scenă pe Andreea Bănică, care a venit însoțită de patru dansatoare și, pentru finalul festivalui – Elena Gheorghe și band-ul său. Așadar, încă două artiste care au încântat și întreținut atmosfera bună care se crease încă la de începutul spectacolului.

Aproape de miezul nopții, glinenii au fost surprinși cu unul dintre cele mai spectaculoase show-uri pirotehnice pregătite special pentru festival. Minute în șir, într-o regie desăvârșită, spectacolul de artificii a fost urmărit cu sufletul la gură. Pentru că și-a dorit în mod deosebit, primarul comunei, Răzvan Tudor, a primit din partea tenorului Vlad Miriță (pentru cine nu știe încă, acesta a fost timp de zece ani și solist al primei scene lirice a țării – Opera Națională București), fundalul sonor râvnit, și anume – interpretarea melodiei ”Caruso”, scrisă în 1986 de cântărețul și compozitorul italian Lucio Dalla și dedicată tenorului italian ­Enrico Caruso.

A fost o seară excep­țională, o ediție 2024 perfectă, desfă­șurată fără incidente și care a adus multă bucurie localnicilor.