Premierul Victor Ponta a declarat, într-o conferință de presă la Stuttgart, că TVA-ul redus la pâine nu va mai putea fi introdus la data anunţată în primăvară. Termenul inițial care fusese anunțat pentru reducerea TVA la pâine (de la 24 la sută, la 9 la sută) era de 1 iulie.

Reducerea nu se va mai aplica, deoarece trebuie găsite alte surse de finanţare, astfel încât deficitul bugetar să rămână în limitele stabilite la începutul acestui an. Reducere este astfel amânată pentru următoarea rectificare bugetară.

Victor Ponta a mai spus că încă se mai fac calcule pentru a vedea de unde se poate acoperi diferenţa de TVA, astfel încât deficitul să rămână în țintele propuse.

Totuşi, recent, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, afirma că reducerea TVA la pâine cu 15 la sută ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, prin scăderea evaziunii fiscale, care a ajuns la peste 80% în domeniul panificației.

În caz contrar, ministrul susține că scăderea TVA-ului de la 24% la 9% ar duce la pierderi de 250 de milioane de lei.

Fondul Monetar Internaţional a transmis guvernului să aloce aceşti bani din altă parte, şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din scăderea evaziunii fiscale.

“Nu se poate face decât pe tot lanţul de producţie, asta ştiu sigur, că asta am discutat. Se va face numai la rectificare, pentru că trebuie să alocăm – cred că e vorba de vreo 250 de milioane de lei – din altă parte, în funcţie de cum stăm cu problema. Dar eu vreau să încercăm acest experiment; i-am anunţat pe cei de la FMI şi ei au spus: alocaţi banii din altă parte, nu mergeţi doar pe ideea că veţi recupera banii din evaziune fiscală”, a spus Ponta.