Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de joi, 9 aprilie, că schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională începând cu săptămâna 13-19 aprilie, băncile având timp să se înscrie până la data de 16 aprilie.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.495

„Ieri am vorbit cu directorul general de la FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM – n. r). Am văzut că se fac deja contractele de publicitate cu televiziunile. Schema trebuie să fie funcţională în câteva zile. În acest moment, cred că se înscriu băncile în schemă. Au până luni să se înscrie. Ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare pentru IMM Invest”, a explicat ministrul Finanţelor.

A fost lansat Programul IMM Invest

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunţat, printr-un comunicat, că demarează, în regim de urgenţă, Programul IMM Invest România, care permite IMM-urilor afectate semnificativ de criză să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii prin accesarea unor finanţări garantate.

Instituţiile de credit interesate vor transmite Fondului de Garantare şi Ministerului Finanţelor solicitarea de înscriere în program până la data de 16 aprilie 2020, nivelul costurilor totale pe care le vor aplica, precum şi valoarea estimată a finanţărilor pentru anul 2020.

FNGCIMM va garanta aceste finanţări în numele şi în contul statului român, iar garanţiile vor putea acoperi un procent de maximum 80% din creditele de investiţii, cu o valoare maximă de 10 milioane de lei, şi din creditele/liniile de credit destinate finanţării capitalului de lucru necesar întreprinderilor mijlocii, în valoare de până la 5 milioane de lei, şi/sau un procent de 90% din creditele/liniile de credit, în valoare de până la un milion de lei acordate întreprinderilor
mici, respectiv din creditele/liniile de credit de până la 500.000 lei, acordate microîntreprinderilor.

Valoarea creditelor/li­niilor de credit se va dimensiona în funcţie de media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane de lei.

Pentru IMM-urile nou-înfiinţate, valoarea maximă a finanţării pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru va fi calculată ca dublul mediei cheltuielilor aferente capitalului de lucru din balanţele lunare.

Durata maximă a finanţării în cazul creditelor pentru realizarea de investiţii este de 72 de luni, fără posibilitate de prelungire, iar durata maximă a finanţării în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru este de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioadă de încă 36 de luni.

Creditorii refuzați de bănci la amânarea ratelor pot reclama la MFP

În ceea ce priveşte măsura privind amânarea ratelor la bănci, Cîţu a reiterat că este funcţională de lunea trecută şi a fost creat un site unde pot scrie cetăţenii care au fost refuzaţi de o bancă.

„La Ministerul Finanţelor am creat un site, de fapt ne-am legat de aici gov.ro, unde cetăţenii care au fost refuzaţi în demersul lor de o instituţie financiar-bancară pot să ne scrie să ne spună motivaţia şi să vedem dacă instituţia respectivă a respectat sau nu normele de aplicare ale Ordonanţei de Urgenţă”, a precizat şeful MFP.