Una dintre cauzele care au dus la întârzierea Ajutorului Național tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ) a fost blocat de o cerință care s-a dovedit absurdă. „Trasabilitatea animalului”, căci despre ea este vorba, îi determina pe funcționarii APIA să efectueze controale amănunțite care necesitau timp în plus, drept pentru care fermierii au cerut eliminarea acestui „filtru”. 

În urma discuțiilor purtate cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, s-a ajuns la o soluție de mijloc. Astfel, la finalul acestei discuții, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR), a anunțat că, „domnul ministru a dat dispoziție la APIA Central pentru eliminarea acelui filtru de trasabilitate care pur și simplu bloca plățile fără ca fermierii să fie vinovați. Urmează ca în cel mai scurt timp centrele județene APIA să fie notificate cu această decizie”. Atenție, însă! În cazul de față este vorba despre o derogare care se va aplica, deocamdată, doar pentru campania 2015 și nu e o eliminare definitivă a acestei condiții!

 

Ce este filtrul de trasabilitate?

La ANTZ 8, unde în cea mai mare parte sunt avute în vedere efective cu dată istorică, adică 31 ianuarie 2013, dacă deținătorul animalului l-a vândut sau l-a sacrificat, iar ”evenimentul” nu se regăsește și la medicul veterinar, animalele sunt respinse de la plată! Este vorba de trasabilitatea animalului, iar medicii veterinari fac în fiecare primăvară inventarul la crescători. Ei șterg anual animalele din baza de date, dacă acestea nu se mai află în exploatație și nu au documente de ieșire conform procedurii ANSVSA. Mai departe, APIA,  la momentul când face controlul încrucișat cu baza de date ANSVSA, constată practic că animalele nu au ieșit cu documente, conform inventarului medicului veterinar. Iar în acest caz, chiar dacă animalul a fost în exploatație la data de 31 ianuarie 2013, el nu va mai primi drepturi de plată, potrivit explicațiilor specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

 

Ce ajutoare primesc crescătorii de animale

lANT 7, cota de lapte – 24,36 euro per tona de lapte livrat,  adică 107,61 lei, ajutor deja autorizat la plată;

lANT 8, bovine (se acordă atât vacilor de lapte cât și celor de carne) – 97,4 euro pe cap animal, adică 430,27 de lei, ajutor autorizat la plată;

 

lSCZ vaci de lapte – 890 euro pe cap de animal, adică 3.931,664 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților