Primarul Mircea Gheorghiță a anunțat că documentația tehnică a fost finalizată
Administrația comunei Ștefăneștii de Jos și-a propus ca noul an școlar 2023-2024 să îi găsească pe copiii care trăiesc în complexul rezidențial Cosmopolis într-o școală nouă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 622, ediția print
Săptămâna trecută, primarul Mircea Gheorghiță, alături de echipa de conducere a Primăriei comunei Ștefăneștii de Jos, a avut o primă întrunire cu cetățenii complexului rezidențial Cosmopolis, tema principală fiind prezentarea stadiului de realizare a corpului școlar din Cosmopolis și a celorlalte corpuri școlare din comună.
Echipa primăriei comunei Ștefăneștii de Jos, formată din primarul Mircea Gheorghiță, viceprimarul Ion Petrică și administratorul public Vahe Hovakimyan, a anunțat că documentația tehnică aferentă corpului școlar din Cosmopolis a fost finalizată, urmând ca aceasta să fie aprobată de către Consiliul Local și ulterior să se demareze procedurile de achiziție publică pentru realizarea lucrărilor.
Primarul Mircea Gheorghiță i-a asigurat pe cei prezenți că dacă nu se vor ivi obstacole neprevăzute, corpul școlar ar trebui să fie funcțional până în luna iunie a anului viitor. Mai mult, au fost prezentate celelalte oportunități educaționale din comună, precum realizarea unui nou corp școlar cu dotări de ultimă generație, realizarea a două grădinițe cu program prelungit și cu dotări de ultimă generație și actuala grădiniță cu program prelungit finalizată în anul 2020.
”Iată o dovadă că promisiunile nu sunt numai vorbe în vânt, iar ceea ce administrația comunei a promis la începutul lunii septembrie 2020, în legătură cu școala publică din complexul rezidențial Cosmopolis, a devenit realitate în 2022. A fost o perioadă grea, cu foarte multe provocări și piedici, dar problemele care ne-au împiedicat să demarăm proiectul, în special obținerea avizelor, au fost depășite. Cartierul Cosmopolis este o zonă rezidențială care s-a dezvoltat foarte mult, iar necesitatea unor noi spații de învățământ vine din dezvoltarea acestui complex în care sunt înregistrați cu forme legale circa 2.300 locuitori, dar de fapt locuiesc aici, circa 15.000 de oameni, majoritatea tineri activi, cu copii. Să ținem cont și de faptul că dezvoltatorul a achiziționat alte 20 de hectare de teren și vine cu construcția către Ștefănești, iar în prezent sunt peste 5.000 de unități construite”, ne-a declarat primarul Mircea Gheorghiță.
Acesta a spus că la sfârșitul anului 2020 s-au făcut niște cereri pe adresa primăriei, pentru circa 60 de copii. ”Probabil că dacă construcția la acel moment era existentă, numărul de cereri era mult mai mare, dar să ținem cont că mulți părinți aveau deja copiii înscriși în alte unități de învățământ și nu și-au exprimat nevoia de a se înscrie la o școală de stat în Cosmopolis la acel moment. În prezent, nu există nicio unitate de învățământ de stat în complexul rezidențial și clar, această școală pe care o vom construi nu va putea acoperi necesarul, dar va veni totuși în ajutorul cetățenilor. O mare parte din părinți au copiii înscriși la școlile din București, Voluntari, Tunari, Otopeni, dar și la Ștefăneștii de Jos. Sperăm că după ce vom termina lucrarea de la Școala Mare, o mare parte dintre părinți se vor orienta către aceasta”, ne-a mai explicat edilul.
Școala cu clase 0-IV
Școala din Cosmopolis va fi destinată copiilor din clasele 0-IV. ”Potrivit promisiunii am reușit să punem pe picioare proiectul, am luat avize, suntem în perioada se proiectare și avizare a documentației tehnice faza DALI – documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru că pe amplasamentul lucrărilor există deja o construcție administrativă în folosința primăriei. Pentru a o transforma în școală nu respectă standardele ISU și trebuie să intervenim structural asupra ei prin demontarea etajului 1. Este o construcție modulară din containere, în prezent o construcție administrativă în folosința primăriei.
Clădirea actuală este de forma parter plus etaj, dar nu va fi demolată, ci relocată. Din etaj se face parter și astfel, practic, toată clădirea va fi dezvoltată pe parter, pentru că există intenția ca în viitor să fie extinsă cu încă un etaj, în vederea dublării numărului de clase.
Deși clădirea este modulară, acest lucru nu va fi vizibil pe exterior unde se vor monta panouri de bond, care vor acoperi izolația ce va fi mărită suplimentar cu încă 10 cm, față de ceea ce există acum la nivelul panourilor.
Suprafața amplasamentului este de aproximativ 1.600 mp, din care clădirea ocupă 300 mp, terenul de sport ocupă circa 120 mp, iar în partea din față a terenului sunt prevăzute locuri de parcare destinate personalului și părinților. Altfel spus, potrivit proiectului, 60% din suprafața totală este reprezentată de suprafață construită, iar 40% va fi suprafață verde, unde vor fi plantați pomișori și va funcționa un sistem de irigație. De asemenea, școala va beneficia de sistem de monitorizare video interior – exterior, iar terenul de sport multisport va fi prevăzut cu instalație de iluminat nocturnă, fiind protejat la exterior cu plase, cu înălțimea de șase meri.
La interior, clădirea va fi compartimentată astfel încât să funcționeze 4 clase a câte 18 copii în fiecare clasă, cancelarie, cabinet medical și grupuri sanitare, dar și spații conexe. Clădirea este destinată pentru clasele 0-IV, astfel că având în vedere faptul că amenajarea nu permite un spațiu mai mare, este posibil ca elevii de clasa a IV-a să învețe după-amiaza. Cea mai mică clasă va avea suprafața de 30 mp, iar cea mai mare va avea suprafața de 40 mp.
Fiecare clasă va fi dotată cu dulapuri, pentru ca elevii să își lase rechizitele la școală și să nu le mai ducă acasă. Fiecare copil va avea dulap individual. Tot la nivel de dotări, clădirea va dispune în totalitate de echipamente educaționale, table inteligente, proiectoare și tot ce este necesar pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile optime.
Fiind construcție modulară, administrația are în vedere extinderea cu încă un etaj pentru că fundația a fost calculată să permită această soluție tehnică.
În privința personalului care va deservi unitatea de învățământ, sunt propuse șase posturi, dar decizia finală va fi luată de IȘJ Ilfov. ”Știm însă că imediat după ce s-a făcut promisiunea acestei școli în cartierul Cosmopolis, au apărut cadre didactice interesate să lucreze aici, având în vedere că locuiesc în Cosmopolis și unele predau la școala din Ștefăneștii de Jos”, a mai spus primarul.
Edilul a concluzionat că nu este o lucrare complexă, chiar dacă au existat probleme în implementarea proiectului, iar astfel există speranța ca această școală să poată fi terminată în circa 6 luni de la momentul stabilirii executantului.