Marți, 28 martie, Senatul a aprobat, cu amendamente proiectul de lege de aprobare a OUG 6/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice.
Actul normativ a fost aprobat cu 65 de voturi pentru și 39 împotrivă. Dezbaterile au suscitat o serie de discuții pro și contra. Senatorul Traian Băsescu (PMP) a susținut că anumite prevederi din ordonanță sunt „destinate clientelei politice”, subliniind că acesta este „stilul PSD dintotdeauna”. „Din păcate, un lucru care se declară a fi bun și benefic este, ca de obicei, stricat prin prevederi care să favorizeze clientela politică. Este stilul PSD dintotdeauna. (…) Această OUG, în opinia mea, este utilă pentru dezvoltare, dar faptul că întotdeauna țineți să introduceți câteva lucruri în neregulă, câteva derogări de la lege, face necredibil documentul și face pe oricine îl citește să constate că de fapt, din nou, suntem în fața unei ordonanțe destinate clientelei politice. Din acest motiv, PMP va vota împotriva acestei legi de aprobare a ordonanței”, a afirmat Băsescu.
Și liberalii au declarat că se opun ordonanței, în forma actuală și au cerut guvernului să facă un buget multianual pentru PNDL, nu să de ordonanțe pentru a a permite credite de angajament pentru mai mulți ani. „(…) PNDL e un program fantastic și foarte bun. Dar până acum nimeni nu a făcut o analiză a eficienței acestui program, dacă banii au fost cheltuiți eficient sau nu. PNL va vota împotriva acestei ordonanțe (ordonanța 6) și când vine și (OUG — n.r.) 9 vom vota și împotriva acelei ordonanțe”, a declarat senatorul liberal Florin Cîțu.
În schimb, liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, a anunțat că grupul pe care îl conduce va vota în favoarea proiectului de lege de adoptare a OUG 6/2017, pentru că „, este important să finalizăm obiective de investiții în curs de realizare și să începem noi obiective”.
PSD susține că o lege bună
Replica a venit din partea senatorului PSD Adrian Țuțuianu, care a punctat faptul că ordonanța aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea unor unități de învățământ, spitale, asigurând, totodată, continuarea unor investiții de dezvoltare locală deja demarate. „Ordonanța de astăzi vine și aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ preuniversitar, (…) pentru repararea și dotarea unităților sanitare în mediul rural, (…) dar și pentru reabilitarea de poduri, podețe, punți pietonale. Se continuă lucrările pentru apă, canal, drumuri,”a subliniat Țuțuianu.