Comisarul șef Valentin Baicu este și președintele Consiliului Teritorial al Polițiștilor, filiala județului Ilfov
Deși este un polițist relativ tânăr, comisarul șef Valentin Baicu se poate mândri cu o experiență vastă în această meserie. El a deținut o serie de funcții importante în cadrul IPJ Ilfov, iar începând cu luna mai 2017 a fost împuternicit șef al Serviciului Cazier Judiciar și Evidență Operativă din cadrul inspectoratului poliției județene. Mai mult, Valentin Baicu a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Teritorial al Polițiștilor, din Ilfov, structură a Corpului Național al Polițiștilor (CNP), și a fost ales cu majoritatea polițiștilor prezenți la ședința de alegeri.
Articol apărut în nr. 355 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Și pentru că acest domeniu de activitate este unul mai puțin cunoscut publicului, ne-am propus să aflăm amănunte despre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească polițiștii acestui serviciu din cadrul IPJ Ilfov.
Un „barometru” al activității polițiștilor
Așadar, serviciul al cărui comandant este cms. șef Valentin Baicu are două domenii distincte de activitate, după cum arată și denumirea acestuia. Am aflat, astfel, că evidența operativă presupune efectuarea unor analize și statistici pe baza rapoartelor operative și a cazuisticii, realizate de polițiștii de la cele 9 unități de Poliție orășenești de pe teritoriul județului.
Firesc, l-am întrebat pe cms. șef Baicu de ce nouă și nu opt unități, având în vedere că noi știam că în Ilfov sunt 8 localități cu rang de oraș. „Poliția Snagov intră și ea în această categorie, deoarece localitatea respectivă are statut de stațiune turistică de interes local. Prin urmare, în cadrul serviciului nostru, noi avem sarcina de a realiza o centralizare a rapoartelor de activitate a polițiștilor acestor unități, cu privire la cazurile constatate, la cele rezolvate și a celor în care autorii sunt, deocamdată, necunoscuți. Astfel, rezultă o statistică în funcție de care conducerea IPJ poate face o evaluare a modului în care se desfășoară activitatea polițiștilor în județ, precum și gradul de eficiență a acestei activități și, evident, să ia măsurile necesare pentru creșterea eficienței în combaterea infracționalității dar, foarte important pentru noi, polițiștii, pentru prevenirea acesteia. Pentru că, nu-i așa, este mai ușor să previi astfel de fapte decât să le combați, să-i depistezi pe autorii acestora și să iei măsurile legale prevăzute de lege. Am putea spune că activitatea noastră poate fi considerată ca un fel de «barometru» al muncii polițiștilor ilfoveni”, ne-a explicat cms. șef Baicu.
Înlesniri în obținerea cazierului
Până nu de puțină vreme, obținerea unui cazier judiciar, necesar, îndeobște, la angajarea în anumite funcții sau la participarea la unele examene, era o treabă destul de laborioasă pentru solicitant. Aveai nevoie de multă răbdare și trebuia să achiți o taxă și să prezinți un timbru judiciar pentru a intra în posesia cazierului. Acum, ne‐a precizat cms. șef Valentin Baicu, aceste demersuri sunt infinit mai simple. „Cazierul se poate obține acum, pe loc, de la orice secție de poliție din România, iar în județul Ilfov – la cele 9 unități de poliție orășenești, precum și la sediul IPJ. Atenție, posturile de poliție din comune și sate nu au această atribuție! De asemenea, începând cu 1 februarie 2017, solicitarea și obținerea cazierului judiciar este gratuită, iar acesta este eliberat pe loc fără timbru judiciar și fără nicio taxă, prin prezentarea actului de identitate și completarea unui formular tipizat care se obține de la ghișeul respectiv. Așadar, repet, nu mai este obligatoriu acum să-ți faci cazierul la locul de domiciliu, ci oriunde, la orice unitate de poliție din țară!”, ne-a explicat șeful Serviciului Cazier Judiciar.
Membrii CNP se bucură de multe avantaje
Comisarul șef Valentin Baicu ne-a mai vorbit și despre alte preocupări ale sale, legate de funcția de președinte al Consiliului Teritorial al Polițiștilor din Ilfov, filială a CNP. Am aflat astfel că CNP este o asociație profesională a apărătorilor legii, autonomă, apolitică și nonprofit, care își exercită atribuțiile în scopul promovării intereselor profesionale, sociale, culturale și sportive ale membrilor săi, precum și a drepturilor legitime ale acestora, apariția organizației fiind prevăzută în Legea 360/2002 cu privire la Statutul polițistului. „Înființarea acestei organizații profesionale a contribuit esențial la demilitarizarea poliției. La nivel teritorial vorbim de un Consiliu al polițiștilor, care în județul Ilfov numără circa 430 de membri. Calitatea de membru al CNP prezintă o serie de avantaje pentru breasla noastră. Cotizația lunară este de 10 lei.
Astfel, CNP acordă asistență juridică gratuită membrilor săi, indiferent de calitatea lor procesuală, iar aceștia beneficiază și de o asigurare de viață gratuită, care se reînnoiește la fiecare 12 luni. De asemenea, polițiștii membri CNP au posibilitatea de a încheia, atât pentru ei cât și pentru membrii familiei, o asigurare privată de sănătate, la prețul de 59 de lei pe lună de asigurat, sumă deductibilă fiscal – 49 de lei la un salariu de 3.000 de lei. Un alt avantaj îl asigură Allianz Țiriac, care oferă reduceri de 25% pentru polițele de călătorie, de 20% pentru asigurarea locuinței și de 15% la polița CASCO, pentru membrii CNP. Totodată, compania VODAFONE are o ofertă specială pentru abonamente și terminale telefonice. ENEL, de asemenea, le dă posibilitatea membrilor CNP, dar și membrilor de familie, să plătească un preț mai mic pentru energia electrică. Mai există discount-uri pentru pachete turistice și din partea TUI Travel, KIWI FINANCE oferă polițiștilor servicii de consiliere financiară, iar în cadrul domeniului pregătire fizică, AFI Aventurier are prevăzut un discount de 60% la abonamentele lunare, pentru parcul de aventuri de la AFI Cotroceni. Mai există reduceri de 50% și din partea Expert Flower Power, pentru buchete și aranjamente florale livrate gratuit, precum și premii și recompense pentru cei care s-au remarcat în activitatea lor profesională, culturală sau sportivă. Și, nu în ultimul rând, se acordă un ajutor financiar medical în caz de vătămare a polițistului aflat în timpul serviciului, precum și în cazul unor îmbolnăviri grave ale acestuia sau a membrilor de familie aflați în întreținere, precum și un ajutor de deces pentru polițiști și membrii de familie, respectiv soț/soție, copii și părinți”, a trecut în revistă cms. șef Baicu beneficiile de care se bucură membrii CNP.