Biserica Ortodoxă Română îmbracă, din nou, haine de sărbătoare. În toate lăcașele de cult, joi, pe 23 aprilie, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

Sfântul Gheorghe s-a născut în vechea provincie Capadocia, o regiune cu o istorie fascinantă, aflată, astăzi, în inima Turciei. El a venit pe lume într-o familie creștină luminată și a trăit în timpul împăratului Dioclețian. De altfel, tatăl său s-a stins mărturisindu-și dreapta credință, când Marele Mucenic Gheorghe era încă foarte tânăr. Rămas fără tată, acesta s-a stabilit, împreună cu mama sa, în Palestina, unde a urmat cariera militară, devenind comandant în armata împăratului Dioclețian. În anul 303, când Dioclețian a început războiul împotriva creștinilor, cinstindu-i și oferindu-le daruri împărătești tuturor celor ce aveau să se lepede de Dumnezeu, Sfântul Gheorghe, și-a mărturisit, el însuși, credința în Iisus Hristos, recunoscunoscându-l ca unic Împărat al lumii. La vremea aceea, Dioclețian începuse să dărâme lăcașele de cult, să interzică adunările creștinilor, să ardă cărțile sfinte și să-i ucidă pe cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor. Atâta dragoste i-a purtat Marele Mucenic Gheorghe  Bunului Dumnezeu, încât a acceptat să fie supus unor chinuri groaznice și tot nu s-a abătut de la dreapta sa credință în cuvântul Domnului.

Chinuit și bajocorit pentru că a slăvit Dumnezeirea lui Hristos

”Atunci, sfântul acesta fiind de față, a declarat că este creștin, mustrând deșertăciunea și neputința idolilor, luând în râs pe cei ce credeau în ei. Neple­-
cându-se nici cu amăgiri, nici cu făgăduințele tiranului, care făcea multe ca acestea, nici de îngroziri, ci se vedea nebăgător de seamă de toate, pentru aceea care întâi l-au lovit în pântece cu o suliță. Și când i s-a înfipt sulița în trup, a curs sânge mult, iar vârful suliței s-a întors înapoi și a rămas sfântul nevătămat. Apoi legându-l de o roată țintuită cu fiare ascuțite, care a fost pornită din sus spre o vale, și rupându-se trupul în mai multe bucăți, cu ajutorul dumnezeiescului înger a rămas el sănătos”, ne explică scrierile bisericești.

A atras mulți necredincioși în credința lui Dumnezeu

Slujitorii lăcașelor de cult ortodoxe ni-l prezintă pe Sf. Gheorghe ca fiind un model de credință și rugăciune, care a fost urmat de mulți necredincioși din acele vremuri. ”Și înfăți­șându-se sfântul înaintea împăratului, a lui Magnențiu și a celor care ședeau alături de el și aduceau jertfă la idoli pentru sănătatea lor, sfântul a atras pe mulți spre credința în Hristos, cărora din porunca împăratului li s-au tăiat capetele, afară din cetate. Și venind la Hristos și Alexandra împărăteasa, a mărturisit pe Hristos Dumnezeu înaintea tiranului. Au crezut și alții mulți în Hristos, văzând că sfântul a ieșit sănătos dintr-o varniță în care fusese aruncat. După aceasta i-au încălțat picioarele cu încălțăminte de fier ce avea cuie și
l-au silit să alerge. Ci iarăși au pus de l-au bătut, fără nici o milă, cu vine de bou uscate. Iar Magnențiu cerând semn ca să învieze pe un mort din cei ce erau îngropați, din mormintele ce erau acolo, care erau de multă vreme morți, și făcând sfântul rugăciune deasupra mormântului, a înviat mortul și s-a închinat sfântului și a slăvit Dumnezeirea lui Hristos. Și întrebând împăratul pe mort cine este, și când a murit, a răspuns acesta că este din cei ce au trăit mai înainte de venirea lui Hristos, adică mai înainte de trei sute de ani și mai mult și că a ars în foc atâția ani din pricina rătăcirii idolești. Pentru care minune crezând mulţi, și înmulţindu-se spre credință, slăveau cu un glas pe Dumnezeu, între care era și Glicherie, căruia îi murise boul, și l-a sculat sfântul.”

Ucis prin decapitare

Așadar, pentru că și-a mărturisit credința creștină, Marele Mucenic Gheorghe a fost lovit, tras pe roată, împuns cu sulița și ulterior, condamnat la moarte. Pe data 23 aprilie a anului 303, a fost ucis prin decapitare.

 

Iconografia ni-l prezintă ca pe un model de curaj

De cele mai multe ori, în iconografie îl găsim călare pe un cal, îmbrăcat într-o mantie roșie, străpungând cu sulița un balaur. Mantia roșie este reprezentativă pentru un martir. Imaginea, în sine, ni-l prezintă pe Sfântul Gheorghe ca un model de curaj în lupta cu puterile cele rele.

Rugăciune către Sf. Mare Mucenic Gheorghe

Sfinte Mare Mucenice,

Cel care ai viețuit după vrednicia numelui tău,

Că luând pe umeri Crucea lui Hristos,

Bine ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească.

Stând în slavă înaintea Scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate,

Fă-te acum mijlocitor osârdic nouă, nevrednicilor,

Și îngrădește-ne cu rugăciunile tale.

Fii izbăvitor al celor robiți de păcate,

Ocrotitor al săracilor,

Doctor al bolnavilor,

Îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi.

Izbăvește-ne, ca un milostiv,

Din toată nevoia alungând tulburarea păcatelor

Și a primejdiilor de multe feluri

Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale,

Să fim și noi buni cultivatori ai pământului ființei noastre.

Amin!

 

 

Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros
“La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce-și sărbătoresc onomastica de Sf. Mare Mucenic Gheorghe!