Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 582, ediția print
Proclamarea a avut loc chiar în prima zi a anului, în prezența a numeroși credincioși. Actul de proclamare a fost citit de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod, în Catedrala Patriarhală, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum. Prezentăm și noi, în cele ce urmează, hotărârea Sfântului Sinod, cu privire la evenimentele dedicate acestui an. Așadar, Cancelaria Sfântului Sinod a redactat un program-cadru (liturgic, cultural și mediatic) intitulat 2022 – „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română.
Bisericile vor organiza evenimente speciale, dedicate anului comemorativ
Pe tot parcursul anului, în bisericile din întreaga țară vor avea loc evenimente speciale cu privire la importanța rugăciunilor în viața noastră. De asemenea, vor fi organizate evenimente solemne pentru comemorarea sfinților isihaști. Potrivit programului-cadru al Sfântului Sinod, în primul semestru al anului vor avea loc evenimente în care va fi tratată tema: „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”. Astfel, vor avea loc prezentări privind Rugăciunea în Sfânta Scriptură, Rugăciunea în viața liturgică și ascetică (filocalică) a Bisericii, Rugăciunea personală, familială și comunitară (de obște). Tot în această perioadă vor fi și prezentări cu privire la denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudo-religioase.
Vor fi prezentări și omagieri solemne ale sfinților isihaști
În al doilea semestru al anului va fi tratată tema „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”. Cu acest prilej, vor avea lor prezentări în cinstea Sfântului Simeon Noul Teolog, Sfântului Grigorie Palama, Sfântului Paisie de la Neamț. Vor avea loc omagieri solemne și prezentări ale Sfinților isihaști ca modele de viață pentru monahismul actual și Sfinților isihaști ca modele de rugăciune personală pentru creștini. Mai mult, va fi tratată și Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului.
Foto: Basilica.ro