Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelșugate. Delicatesele de pe masa de Paști sunt, însă, bogate în calorii și greu digerabile. Dacă nu le consumi cu moderație și nu le asociezi cu zarzavaturi și legume de sezon, ai toate șansele să-ți petreci sărbătorile în spital, din cauza indigestiei sau a agravării unor boli cronice pe care le ai deja. Iată cum eviți problemele de sănătate, în aceste zile!  

Paștele vine după o perioadă prelungită de post, care presupune o dietă prin excelență vegetariană, ce pune în repaus secreția biliară și funcția hepatică. Pentru o digestie optimă, de sărbători trebuie să nu faci excese de alimente, nici cantitativ, nici caloric. Este foarte important să asociezi mâncarea cu un consum mic sau moderat de alcool și mișcare între mese.

Meniul de sărbători tradițional este  bogat în grăsimi animale, gălbenuș de ou, grăsimi din lapte, procesate sub formă de smântână/ frișcă și diverse combinații sub formă de: friptură, prăjeli, drob, prăjituri. Apariția bruscă a acestor alimente, intens stimulante ale secreției biliare, îți pot agresa ficatul și, în funcție de sensibilitatea organismului, îți pot acutiza sau complica afecțiunile existente.

Luminița Florea

specialist diabet, nutriție și boli

Mesele copioase îți agravează diabetul, hipertensiunea și bolile digestive

“În perioada Paștelui se declanșează sau se agravează, în special, problemele digestive, dar se pot acutiza sau agrava și bolile cronice asociate. De aceea, îți recomandăm prudență sporită dacă suferi de boli hepatice cum ar fi steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană sau dacă ai afecțiuni digestive precum gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatită. Indicațiile sunt valabile și în cazul în care ai o boală cronică de tip diabet zaharat, hipertensiune arterială sau dacă ai suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Atenție! Un risc mare pentru problemele de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii și gravidele”, avertizează dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, în cadrul centrului ProVita.

Meniul de sărbători

Pentru a evita problemele de sănătate, e bine să introduci treptat alimentele de origine animală, după perioada de post.

De asemenea, este important să combini corect alimentele: produsele tradiționale precum carnea de miel, drobul sau ouăle să fie întotdeauna asociate cu mai multe vegetale și în special legume de sezon (proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor). Încearcă să gătești alimentele, pe cât posibil, dietetic: la cuptor, în abur, la grătar, prin fierbere și evită prăjelile sau alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale sau uleiuri. 

Mișcarea în aer liber te face mai energic

“Este momentul unor schimbări în stilul de viață, în general. Trebuie să crești randamentul metabolic și să-ți energizezi organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune, astfel, o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe. De asemenea, trebuie să faci cât mai multă mișcare în aer liber. Această activitate crește oxigenarea la nivel muscular, iar efortul fizic devine de două-trei ori mai eficient atunci când este realizat în natură”, mai spune dr. Luminița Florea.