Campania CardioRec se extinde

Tot mai mulți localnici din Ilfov își monitorizează sănătatea cardiovasculară, fără să plătească. Prin amabilitatea specialiștilor CardioRec și a medicului de familie Ioana Nicolescu, vineri, pe 29 mai, au fost investigați gratuit, locuitorii din Siliștea Snagovului.

Programul de preven­ție a bolilor cardiovasculare în rândul populației din Ilfov, demarat de specialiștii CardioRec din Corbeanca, în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, se extinde. Pe 29 mai, campania s-a desfășurat la Siliștea Snagovului. Echipa medicală a Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, care s-a deplasat la pacienții din localitatea snagoveană, a fost formată din: dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog, dr. Antonia Voicescu, specialist în medicină internă și asistentul Elena Grigore. Ca de fiecare dată, coordonatorul echipei de specialiști a fost dr. Clara Alexandrescu, unul dintre fondatorii spitalului de la Corbeanca.

Pacienții au făcut ecografii cardiace gratuite… 

Așadar, sătenii din Siliștea Snagovului, și-au făcut investigații de specialitate cardiovasculară, în localitatea lor, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze până la spitalele din Capitală. Controalele s-au realizat la cabinetul dr. Ioana Nicolescu, medicul de familie pe lista căruia sunt înscriși pacienții. De altfel, dr. Nicolescu s-a îngrijit ca persoanele cu tulburări cardiovasculare severe și cu afecțiuni asociate care puteau cauza paralizii sau chiar decese, să fie investigate cât mai bine cu putință. Prin urmare, medicii și asistentul CardioRec, le-au făcut pacienților de la Siliștea Snagovului câte o electrocardiogramă, o ecografie cardiacă, le-au măsurat tensiunea arterială și le-au verificat capacitatea pulmonară. La nevoie, le-au făcut și o ecografie cardiacă. Toate investigațiile realizate în cadrul programului, au fost gratuite. 

… și au fost spitalizați cu bani puțini la CardioRec

În vederea stabilirii unui diagnostic precis care să permită instituirea tratamentului adecvat, după caz, bolnavilor le-au fost recomandate investigații suplimentare la CardioRec. Cei diagnosticați cu afecțiuni severe a căror viață putea fi în pericol, au primit recomandare de internare la Centrul CardioRec din Corbeanca, pentru o amplă monitorizare, terapie sub supraveghere medicală continuă și recuperare cardiovasculară. În cazul lor, internarea îi costă 300 de lei, indiferent de perioada de spitalizare. Trebuie știut că toți bolnavii investigați în cadrul campaniei, beneficiază de internare la preț redus. Costul real pentru pacienții care nu sunt din Ilfov și care nu sunt incluși în acest program este de 100 de lei pe zi. Acolo unde a fost cazul, specialiștii au schimbat schema terapeutică. Multor pacienți le-au fost prescrise tratamente mai eficiente. 

“Am dureri în piept, tușesc și obosesc foarte repede. Totul a început cu mulți ani în urmă. Am fost internată de mai multe ori pentru diverse afecțiuni. Pentru problemele de la inimă, prima dată am fost internată la Floreasca, unde am ajuns, acum mulți ani, cu dureri puternice de cap, vomam și respiram greu. Atunci am aflat că am bloc de ramură stângă (n.r. – o tulburare cardiacă caracterizată prin încetinirea sau chiar întreruperea conducției impulsurilor electrice în ramurile fasciculului His responsabile pentru bătăile inimii) și hipertensiune arterială. De atunci, îmi administrez tratamentul cardiovascular recomandat de medicul specialist. Chiar și cu terapie, nu reușesc să-mi controlez foarte bine boala cardiovasculară. Mai mult, am făcut și diabet. Mi se umflaseră și picioarele, mâinile, fața, dar mi-am revenit cu tratament. Este extraordinar de bine că vin medicii aici, la noi în localitate. Pe cei mai mulți dintre noi, vârsta și problemele de sănătate pe care le avem, ne împiedică să ne deplasăm până la București pentru controalele medicale”, ne‑a spus Elena Raicu, unul dintre pacienții consultați de specialiștii CardioRec. Pensionara de acum Elena Raicu, a fost asistent medical în localitate, timp de 45 de ani.    

“Din lista noastră de pa­cienți, aproximativ 30% sunt cardiovasculari. Programul acesta este foarte util pentru că mulți pacienți nu au mai fost investigați de ani de zile. Cu siguranță efectele controalelor se vor resimți în starea de sănătate a bolnavilor. Mai ales că acum li se modifică schema de tratament, lucru pe care noi nu îl puteam face aici, la cabinet, pentru că ei nu aveau efectuate controale de specialitate”, ne-a explicat dr. Ioana Nicolescu, medicul de familie din Siliștea Snagovului, care a făcut posibilă buna desfășurare a campaniei din ziua de 29 mai.