Se îndoiau copacii marţi, 1 octombrie când am trecut pe la Snagov şi, înafară de viceprimarul Nichita Toma plecat pe teren, primăria era plină de lume, intrarea era tapetată cu afişe privind serviciul de permanenţă pentru starea de cod portocaliu existentă la acel moment, primarul Marian Oancea era asaltat de snagoveni cu probleme diverse şi acte la semnat. Şi peste toate acestea, vântul turbat testa calitatea pânzei steagurilor din faţa primăriei Snagov.
Datoriile Snagovului, ca Vulcanii Noroioşi de la Buzău
Snagovul este o comună cu o situaţie particulară relatată pe larg în paginile Jurnalului de Ilfov, din cauza facturilor restante preluate, odată cu noua funcţie, de primarul Marian Oancea, după alegerile din 2012. Dar, aşa cum te uiţi la Vulcanii Noroioşi şi nu ştii când şi de unde apare o bulă de gaz cu apă şi argilă, tot aşa, nici la Snagov încă nu se ştie de unde ar mai putea apărea încă o factură restantă de plătit. Bomboana amară o reprezintă un grafic greşit de plată a datoriilor pe care Ministerul de Finanţe îl înaintase primăriei Snagov „Conform primului grafic trebuia să plătim circa 2,3 miliarde. Am plătit. Doar că am fost pe la Administraţia Financiară Ilfov şi aflu că am conturile blocate. Mi se spune că am o datorie, eu spun că am plătit, ei spun că nu şi tot aşa, dintr-una în alta aflu că graficul a fost greşit. Aveam de plată 7,7 miliarde lei şi, în consecinţă, mai avem de plată o restanţă de 4,3 miliarde lei. Unde speram ca în septembrie, cu sumele încasate de la societăţi drept impozite să adun bani să mai fac te miri ce, am fost nevoit să plătesc un miliard şi jumătate din cele 4 câte sunt de plată după noul grafic. Am mai pregătit 500 de milioane şi tot aşa. Alergăm după bani pentru a plăti datoriile”, spune pe bună dreptate, amărât, Marian Oancea.
Sensul giratoriu a intrat în garaj
Totuşi, ne anunţă primarul, mai este şi câte o picătură de bucurie, ca de exemplu asfaltarea unui drum din faţa şcolii din Snagov prin asociere cu Consiliul Judeţean şi pregătirile pentru pelerinajul snagovenilor la Iaşi pe 14 octombrie. Vor merge, pe cheltuiala primăriei, circa 150 de persoane în 3 autocare.
Dar, orice bucurie durează puţin şi tergiversarea aprobării unui sens giratoriu la ieşirea din Vlădiceasca în DN, pentru a ajunge la noul centru comercial, pune în pericol atât o investiţie, dar, mai ales, câteva locuri de muncă pentru snagoveni. Ce povesteşte primarul comunei Snagov:
„Investitorul turc care a început să construiască acest centru comercial a fost pe la toate instituţiile pentru avize. A luat şi aprobarea CNADNR dar, la Ministerul Transporturilor, o juristă spune că sensul giratoriu nu se poate construi în condiţiile în care investitorul a cumpărat terenul, are avizele necesare, a început construcţia. Am propus să mergem la notariat şi cu acte să luăm drumul o perioadă, să construim şi apoi, tot prin acte să redăm drumul cu sensul giratoriu. Nimic. Şi toate acestea în condiţiile în care investiţia era de 360.000 de euro, cu 5 corpuri prevăzute şi primul se vede din DN, se intrase în contact cu diverse firme pentru închiriere de spaţii. Dar, mai presus de acestea erau şi nişte locuri de muncă, de la 10 iniţial până la 100 în faza finală cu cele 5 corpuri construite. Iată, proiectul este blocat, singura problemă este în legătură cu forma de proprietate.
Se va moderniza pasarela către Mânăstirea Snagov
Odată primită autorizaţia de construcţie din partea Consiliului Judeţean Ilfov, lucrările de modernizare vor putea demara pentru ca această cale de acces să capete un alt aspect. Treptele se vor transforma în rampe de acces, tabla actuală pe care se circulă va fi acoperită cu o scândură specială, se vor monta lumini şi nişte arce pentru susţinerea pasarelei. În privinţa lacului Snagov, scriam recent că a fost întocmit un memoriu pentru stabilirea proprietăţii asupra lacului. Memoriul a fost depus la cabinetul primului ministru, a fost aprobat pentru că însuşi Victor Ponta fusese la Snagov şi cunoştea problema iar documentele sunt acum la Ministerul Dezvoltării care trebuie să iniţieze o hotărâre pentru atribuirea lacului către comuna Snagov. Bani să fie, că proiecte sunt!