În ciuda terapiilor moderne existente, în România, astmul bronșic este încă necontrolat. Avertizarea vine din partea specialiștilor Societății Române de Alergologie și Imunologie care subliniază necesitatea diagnosticării și tratării corespunzătoare în vederea îmbunătățirii calității vieții pacienților.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 599, ediția print 

Astmul este o boală inflamatorie a căilor respiratorii, care determină simptome specifice cum ar fi tuse, în special noaptea, respirație șuierătoare, dificultăți  de respirație, senzație de constricție, durere sau presiune la nivel toracic. Nu orice bolnav de astm are aceleași simptome pe care le resimte în același mod. În timp ce anumiți pacienți au perioade îndelungate fără nicio manifestare urmate de perioade cu agravare periodică, alții au simptome specifice bolii în fiecare zi. Fiind o afecțiune care duce la complicații severe ce pun viața în pericol în lipsa unui tratament adecvat, aceasta trebuie să fie diagnosticată din timp. Deși nu se vindecă, boala poate fi ținută sub control.

Aproape un milion de români suferă de astm

Se apreciază că, 900.000 de români se confruntă cu această problemă de sănătate. Numărul real al pacienților însă, nu se cunoaște deoarece, în multe cazuri boala este confundată cu diverse alergii sau răceli, iar persoana în cauză nu se prezintă la medic. „Conform datelor Institutului Național de Statistică, cel puțin 60% dintre astmatici sunt alergici, corespunzând unui număr de aproximativ 500.000 de pacienți. Majoritatea pacienților cu astm alergic prezintă și simptome de rinoconjunctivită alergică. Dintre pacienții cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgență sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă și alterarea calității vieții pacientului inclusiv risc de deces”, a spus președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului, care a avut loc marți, pe 3 mai.