Imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate, prin utilizarea acestora de către instituţii publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituţie publică nu va fi interesată de acestea, conform unei Ordonanţe de urgenţă, adoptată în ședința de Guvern din 15 aprilie a.c.

Noile reglementări au fost aprobate de către Executiv, având în vedere că prin hotărâri judecătorești s-a dispus confiscarea unor bunuri imobile de mari dimensiuni, iar în vederea administrării necesită personal specializat, care este fie insuficient, fie indisponibil, în cadrul organelor de valorificare (de exemplu – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, administrațiile județene ale finanțelor publice și administrațiile finanțelor publice ale sectoarelor municipiului București, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului aflate pe teritoriul României, precum și structurile de specialitate cu atribuții în acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului, care nu se află pe teritoriul României). De asemenea, administrarea/con­servarea acestor imobile necesită cheltuieli importante. Pe de altă parte, nota de fundamentare a documentului, adoptat zilele trecute, arată că sunt necesare sedii pentru unele instituții publice, în condițiile în care locațiile actuale sunt improprii desfășurării activității sau au fost retrocedate în condițiile legii.

Autoritățile pot solicita imobile confiscate

În urma adoptării Ordonanţei de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că imobilele confiscate pot fi obţinute de către autorităţile publice centrale sau locale în urma unei solicitări. ”Dacă sunt solicitări în această privinţă şi se încheie procesul verbal de predare-primire în 90 de zile, aşa cum prevede Ordonanţa, atunci ele trec în administrarea acestor autorităţi centrale sau locale”, a explicat Calotă. În cazul în care nu există solicitări pentru imobilele respective, acestea pot fi scoase la vânzare, conform prevederilor Ordonanţei 14/ 2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului. Calotă a adăugat că licitaţiile de valorificare a imobilelor deja intrate în proprietatea privată a statului vor continua până la finalizare, potrivit vechii Ordonanţe – respectiv 14/ 2007.

 

Se va înființa Agenția de valorificare

 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţase, la sfârşitul lunii martie, că bunurile indisponibilizate în procese penale vor fi valorificate prin intermediul unei noi structuri, denumită Agenţia Naţională de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate, care va fi înfiinţată în baza unui proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă. Proiectul de înfiinţare a noii agenţii prevedea iniţial că imobilele confiscate, în urma unei decizii a magistraţilor, ar urma să fie transformate în unităţi medicale, de învăţământ sau în sedii ale unor instituţii publice.