Copiii din comună au primit cadouri din partea Primăriei Ștefănești

Nu cred că există vreo localitate din județul Ilfov în care să nu întâlnești un monument dedicat celor de acolo care și-au dat viața pentru un țel suprem al patriei în care s-au născut: cel al întregirii neamului românesc, care s-a înfăptuit pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

Și la Ștefăneștii de Jos un astfel de monument stă mărturie jertfelor celor care au luptat în Războiul de Reîntregire a Țării, din 1916-1918.

Prin urmare, an de an, numele eroilor din așezarea ilfoveană sunt cinstite cu prisosință de urmașii celor care s-au jertfit fără să pregete pentru ca România să devină, într-adevăr, Mare.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.629

Iar aceste nume, săpate în placa comemorativă a monumentului, nu sunt puține. Dovadă că înaintașii locuitorilor din comuna ilfoveană nu au pregetat nicio clipă atunci când au fost chemați ­să-și dea viața pentru o cauză nobilă. Nume neaoșe, românești, de oameni simpli, dar cu suflet mare! Așa cum au fost, ­de-a lungul istoriei, vitejii bătăliilor purtate pentru apărarea neamului nostru: Constantin, Nicolae, Dumitru, Gheorghe, Haralambie, Tănase, Mihai, Alexandru, Marin, Radu…

În fața sacrificiului lor nu poți decât să-ți pleci capul și să le mulțumești pentru că tu trăiești ­într-o Românie liberă și independentă. Iar locuitorii comunei ilfovene sunt primii care, an de an, nu uită să-și cinstească înaintașii pentru jertfa lor supremă.

Așa s-a întâmplat și joi, 1 decembrie, în comuna Ștefăneștii de Jos, când locuitorii așezării ilfovene, în frunte cu primarul Mircea Gheorghiță, viceprimarul Petrică Ion și membrii Consiliului Local,  au sosit la impresionantul monument din centrul localității pentru a-i cinsti pe cei care au luptat până la sacrificiul suprem pentru făurirea României Mari.

La ceremonie au fost prezenți și mulți copii din comună, însoțiți de dascălii lor

Un sobor de preoți alcătuit din slujitorii parohiilor din Ștefănești a oficiat o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit în Războiul Reîntregirii Patriei.

În continuare, a avut loc intonarea Imnului de Stat al României, „Deșteaptă-te, române!” de către eleva Anemona Lazăr și de membrii cunoscutei fanfare „Angely’s”. A urmat apoi depunerea unor coroane de flori la Monumentul Eroilor din Ștefănești, pe fondul muzical al unor cântece patriotice intonate de Fanfara „Angely’s” și de elevii prezenți.

„Să avem înțelepciunea de a fi puternici!”

În continuare, primarul Mircea Gheorghiță a adresat celor prezenți un mesaj prilejuit de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

„De 1 Decembrie, sim­țim o emoție puternică care ne unește în jurul unei sărbători care ne aparține tuturor. Ziua de 1 Decembrie reprezintă, însă, o amintire a unor dificultăți care ne-au marcat istoria, fapt pentru care avem datoria să onorăm memoria tuturor înaintașilor noștri, care, prin jertfa lor, au întemeiat o patrie a tuturor cetățenilor ei.

Este important să învățăm cu toții din lecțiile trecutului! Astăzi sărbătorim Ziua Națională în momente grele pentru istoria noastră. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne regăsim forța unității și să nu ne lăsăm pradă deznădejdii. Trebuie să avem înțelepciunea de a fi puternici, pentru a depăși cu bine momentele grele, dând dovadă de coeziune și maturitate.

Vă îndemn, așadar, să privim cu speranță către viitor! La mulți ani Ștefănești, la mulți ani, România””, ­le-a transmis edilul Mircea Gheorghiță participanților la eveniment.

Spectacol festiv susținut de elevii din Ștefăneștii de Jos

La finalul ceremoniei de cinstire a eroilor ploaia sâcâitoare care căzuse până atunci s-a oprit ca prin farmec, iar toți cei prezenți au plecat într-un marș către stadionul „Dumitru Mătărău”, din comună, în acordurile cântecelor patriotice intonate de Fanfara „Angely’s”, unde îi aștepta tradiționala fasole cu ciolan, nelipsită la o astfel de sărbătoare!

În parcarea stadionului fusese amenajată o scenă pe care au urcat toți copiii prezenți la ceremonia de cinstire a eroilor, împreună cu primarul Mircea Gheorghiță și dirijorul fanfarei, Sandu Flavius Andrei, care a fost animatorul spectacolului oferit de cei mici. Ei au cântat cu talent și înflăcărare atât cântece patriotice consacrate, cât și melodii populare legate de marele eveniment din 1 decembrie 1918, cum ar fi „Noi suntem români!”, „Treceți batalioane române Carpații!”, „Imnul eroilor” sau „Hai să-ntindem hora mare!”.

La îndemnul acestei melodii ale cunoscutului interpret ardelean Furdui Iancu, toată asistanța s-a conformat și în fața scenei s-a încins o horă mare, cum îi șade bine românului de ziua lui.

Dirijorul Fanfarei „Angely’s” s-a arătat impresionat de spectacolul oferit de copii și de calitatea interpretării pieselor muzicale.

„Mulțumim celor care s-au ocupat de acești copii, doamnelor profesoare, școlii, în general, domnului director al școlii, Cristian Ștefan, și tuturor celor care s-au implicat în acest eveniment deosebit, la Ștefăneștii de Jos. Și, nu în  ultimul rând, le mulțumesc copiilor, care sunt cei mai importanți!”, le-a spus Sandu Flavius Andrei participanților la spectacolul copiilor din comună.

La finalul minunatului moment artistic oferit de cei mai tineri locuitori ai comunei, elevii din Ștefănești, aceștia au fost recompensați, fiecare, cu cadouri oferite de de primarul Mircea Gheorghiță și viceprimarul Petrică Ion.

Putem spune că, în ciuda vremii potrivnice, săr­bătoarea ocazionată de ziua Marii Uniri la Ștefăneștii de Jos a fost, cu adevărat, una de neuitat pentru toți participanții la eveniment. Un adevărat exemplu de cinstire a eroilor patriei, dar și de bucurie pentru faptul că suntem români și trăim ­într-o țară, așa cum spuneam, liberă și independentă!