Uite cât de important este să-ți măsori presiunea sângelui cu regularitate!

Aproximativ 7 milioane de români suferă de hipertensiune arterială.  Mai devreme sau mai târziu, toți acești pacienți vor prezenta un risc crescut de deces dezvoltând boli cardiovasculare grave. 

dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog la Centrul de Cardiologie Toracică din Monaco/Franța și managerul Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca

Raportul făcut public în anul 2012 arată  că 60 % din decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardio­vasculare (pentru a face o comparație, mortalitatea dată de cancer este de 18%, iar cea de boli respiratorii de 5 %). Aceste statistici plasează România pe locul 3 la nivel european, la capitolul deceselor înregistrate de boli cardiovasculare, țara noastră  fiind depășită numai de Ucraina și Bulgaria.

Hipertensiunea arterială (HTA) este una din problemele majore de sănătate publică în țările dez­voltate. Organizația Mon­dială a Sănătății pozi­țio­nează HTA pe locul doi între principalii factori care afectează grav calitatea vieții (primul loc fiind ocupat de viciul fumatului) și care, dacă nu este ținută sub control, scurtează via­ța semnificativ. Boala poate provoca moartea prematură. Netratată la timp și în mod corespunzător, aceasta duce inevitabil la apariția aterosclerozei, insuficienței cardiace (oboseala la efort), hipertrofiei de ventricul stâng (îngroșarea mușchiului inimii), accidentului vascular cerebral și a anginei pectorale. Din păcate, creșterea presiunii sângelui peste limitele normale afectează organele vitale – creierul, inima și rinichii. 

Când ești hipertensiv? 

Atunci când aparatul de măsurare a presiunii sanguine arată o valoare egală sau mai mare de 140/ 90 mmHg. În cazul în care suferi de diabet zaharat, valoarea tensiunii este și mai scăzută. 

În ce moment al zilei e bine să-ți măsori tensiunea? 

 Ca să ai un răspuns cât mai exact este necesar să ții cont de faptul că tensiunea arterială poate varia în cursul zilei în funcție de activitatea fizică pe care o desfășori, de stresul la care te expui ș.a.m.d. E bine să-ți măsori tensiunea arterială la primele ore ale zilei, înainte de administrarea tratamentelor medicamentoase, respectând aceeași oră. Nu se recomandă să faci măsurătorile de mai multe ori pe zi, pe durate lungi de timp. Asta, dacă nu urmărești stabilirea unui grafic al valorilor tensiunii arteriale (monitorizare Holter TA sau automăsurarea de către pacient la intervale regulate de timp). Reține! Holterul de tensiune arterială este mai indicat decât automăsurarea pentru că aduce informații și despre presiunea circulației sanguine în timpul nopții. 

E bine să-ți verifici singur presiunea sanguină? 

Desigur. Medicii cardiologi chiar recomandă automăsurarea tensiunii. Lucru explicat prin fap­tul că această procedură este total independentă de efectul de „halat alb” (creșterea tensiunii indusă de medic). Care sunt cele mai eficiente aparate? Contrar temerilor unor pacienți că anumite dispozitive speciale de măsurare a acestui parametru vital induc în eroare, poți folosi cu încredere orice aparat de măsurat tensiunea, acasă. Toate ten­siometrele sunt bune. În general va­riațiile aparatelor nu de­pășesc 10- 20 mmHg în funcție de producător și de modalitatea de măsurare). Aparatele electronice sunt de preferat, mai ales dacă nu ai cunoștințe medicale sau ești o persoană în vârstă cu acuitate auditivă diminuată.

Semne care te avertizează că ai tensiunea peste limite normale

De cele mai multe ori, această suferință nu prezintă simptome. De aceea, dacă ai peste 40 de ani trebuie să-ți controlezi tensiunea.

Există totuși, anumite semne care te avertizează că presiunea sanguină din vase sau artere depășește limitele normale. Acestea sunt: 

 durerile de cap  amețeala  vertijul  sângerarea nazală  palpitații etc. 

Se poate întâmpla ca valorile tensiunii să varieze foarte mult, de la o măsurare la alta. În acest caz, este indicată monitorizarea cu ajutorul Holterului de TA timp de 24 de ore.

Citiți în pagina de săptămâna viitoare, complicațiile cauzate de creșterea tensiunii arteriale și tratamentul bolii.