Sărbătorile sunt un nou prilej de a fi mai darnici, mai atenți la nevoile celor din jurul nostru, de a dărui zâmbete, de a primi îmbrățișări

Pentru administrația locală a orașului Pantelimon, perioada Sărbătorilor pascale reprezintă încă o ocazie de ajutorare a semenilor mai puțin norocoși, încercați de greutățile vieții, cu o stare materială sau de sănătate precară. Gândul întregii comunități, educate în spiritul generozității, merge către familiile nevoiașe, copiii sau bătrânii din Pantelimon, care au nevoie de alinare sufletească și sprijin material.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 700

 

Direcția de Asistență Socială (DAS) Pantelimon dă o mână de ajutor și are în derulare multe programe de sprijin, misiunea instituției fiind aceea de a ușura viața cetățenilor aflați în dificultate, din comunitate. Și, cum precizam anterior, în această perioadă – grija celor sărmani, legată de ce pun pe masa de Paște, trebuie să dispară, motiv pentru care, DAS Pantelimon a dat startul campaniei ”Dăruiește zâmbete de Paște”! În fața comunității sunt aduse cazurile sociale care au mare nevoie de sprijin, intenția fiind ca, într-un final, persoanele aflate în dificultate să poată zâmbi, să se poată bucura de o jucărie, de haine sau alimente, să afle că nu sunt singure, că există prieteni, vecini, autoritate locală – gata să invervină și să ajute.

”Fiecare gest de ge­ne­rozitate, fiecare con­tribuție contează și poate face sărbătorile cu adevărat fericite pentru un om aflat la nevoie! Haideți alături de noi, să dovedim, din nou, că suntem o comunitate unită, să fim împreună speranța celor cărora le putem fi de ajutor, să dăruim zâmbete de Paște în fiecare familie unde este nevoie!”, așa sună apelul primarului Marian Ivan, către comunitatea celor din Pantelimon.

”Căsuța Speranței”, un drum bun în viață în caz de nevoie

Însă faptele generoase nu se întâmplă doar de sărbători, în Pantelimon. Aici există, de exemplu, de aproape 4 ani, ”Căsuța Speranței” – centrul de zi pentru copiii care provin din familii defavorizate, cu risc de excluziune socială, a căror venituri sunt insuficiente pentru acoperirea nevoilor de zi cu zi, misiunea acestuia fiind prevenirea abandonului școlar și/sau familial și a instituționalizării. Copiii cu vârste cuprinse între 6-14 ani au asigurate în 5 zile/săptămână, de la ora 8.00 la 16.00, îngrijirea, educația, recreerea, socializarea și consilierea – lor și a părinților lor. Fac teme, au activități educative, învață poezii și cântece, dans, istorie și geografie, fac modelaj, decupaj, colorează și creează diferite obiecte, merg în excursii sau în tabără, la film sau la teatru, iar problemele lor și ale familiilor lor sunt astfel mult mai mici și își pot găsi rezolvarea.

Copiii din ”Căsuța Speranței” sunt cei care se implică 100% în pregătirea târgurilor caritabile de Crăciun, de Mărțișor sau de Paște, organizate în Pantelimon, și realizează din timp, cu pricepere, migală și îndrumare, diferite obiecte artizanale, picturi, mărțișoare – pe care le oferă în schimbul unor donații, în cadrul acestor evenimente, pentru a susține parte dintre activitățile de care doresc să aibă parte în centrul de zi, mai ales pe perioada vacanțelor școlare, dar nu numai.

Sau, tot copiii din ”Că­suța Speranței” sunt beneficiarii ”Caravanei lec­turii”, cea mai nouă inițiativă educativă, micuții având ocazia să își îmbunătățească cititul și să învețe să iubească lumea cărților, lăsându-se purtați pe tărâmurile poveștilor și basmelor. Cărți noi și interesante au ajuns la beneficiarii centrului, fiecare copil având oportunitatea de a explora o varietate de teme de lectură, de a împrumuta cărți – pentru se bucura de aventuri captivante și de noi cunoștințe. După ce termină de citit cartea, copilul este încurajat să completeze un chestionar cu 10 întrebări legate de subiectul acesteia, demers ce-l ajută să își consolideze cunoștințele și să își dezvolte abilitățile cognitive. Fiecare răspuns corect este răsplătit cu puncte, iar aceste puncte se vor acumula pentru a putea fi transformate ulterior în premii surpriză!

În octombrie 2023, ”Căsuța Speranței” împlinea trei ani – ”de zâmbete, de sprijin real pentru copilași, 3 ani cu multe amintiri minunate și multe lucruri noi învățate! Mulțumim tuturor celor care fac posibilă ”Căsuța Speranței”, celor care ­ne-au devenit prieteni și ­ne ajută în orice campanie, celor care ne urmăresc și ne încurajează. Mai presus de toate, mulțumim copiilor minunați pentru că vin zilnic cu sufletul deschis, cu dorința de a progresa, cu speranța că destinul le va fi mai blând în viitor. Ei sunt ”Căsuța Speranței”, lumina pe care dorim să o ținem aprinsă în sufletele lor, de a nu abandona școala și de a-și crea un drum bun în viață. Aici, pe lângă sprijinul școlar, deprind multe obiceiuri bune, de igie­nă și de comportament, primesc iubire și îngrijire, primesc îmbrățișări și încurajări, pe care, deseori, unii dintre ei nu le primesc suficient acasă. ”Căsuța Speranței” înseamnă și oamenii minunați din echipa noastră, care râd cu tot sufletul pentru fiecare reușită și bucurie a copiilor și plâng deseori de greutatea pe care cei mici o poartă în sufletele lor. ”Căsuța Speranței” este de 3 ani locul cu iubire pentru copii!”, transmiteau, anul trecut, reprezentanții DAS Pantelimon.

”Bucurie la fiecare îmbrățișare” oferită unui copil, de 1 Iunie

Pentru toți ­copiii din familii care se confruntă cu dificultăți, o altă campanie apaținând DAS Pantelimon este cea intitulată ”Bucurie la fiecare îmbrățișare”. Cetățenii pot dona, în cadrul inițiativei, jucării de pluș (la sediul Direcției), singura cerință fiind aceea ca ”pufoșeniile” să fie în stare bună și igienizate, pentru a putea fi dăruite copiilor din familii fără posibilități, de 1 Iunie!

Iar dacă este nevoie și de haine sau de încălțăminte – pentru copii, dar și pentru adulți – există ”Dar din dar”, magazinul caritabil destinat celor cu posibilitățile financiare limitate, locul în care familiile nevoiașe din Pantelimon găsesc produse de care au nevoie. ”Dar din Dar” este deschis oricăror persoane care au nevoie de o mână de ajutor! Acesta are sediul tot în Bdul. Biruinței 48-50, în incinta Direcției de Asistență Socială.

Și, un alt proiect menit să ajute, anunțat recent a fi implementat de DAS Pantelimon, este cel prin care se oferă sprijin financiar, sub forma unui tichet social în valoare de 2.000 lei (tranșă unică, pentru fiecare nou născut) proaspetelor mămici care aparțin categoriilor defavorizate! Pot beneficia de ajutor femeile care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, și sunt beneficiare ale venitului minim de incluziune conform Legii 196/2016, prin dispoziție scrisă a primarului, mamele încadrate în grad și tip de handicap, cele care se află temporar în situații critice de viață: victime ale calamităților, violenței domestice sau în alte situații deosebite de vulnerabilitate stabilite prin anchetă socială, cele care nu dețin acte de identitate, mamele minore sau mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.

Se pot achiziționa produse specifice trusoului pentru nou-născut, cum ar fi: scutece, produse pentru igiena nou-născutului, articole de vestimentație, precum și articole sanitare și medicale pentru cuplul mamă – nou-născut. Solicitările se pot depune la sediul DAS Pantelimon, B-dul Biruinței, nr. 48-50, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene emite tichetele sociale pe suport electronic, iar Direcția de Asistență Socială primește și distribuie aceste tichete către beneficiari.

Și pentru copiii de vârsta grădiniței, care provind din medii vulnerabile, există programul ”Grădinița socială”, în cadrul căruia merg la grădiniță, primesc rechizitele necesare și beneificază de plata normei de hrană și plata opționalelor.

Este un proiect inițiat de primarul Marian Ivan, cu mai bine de opt ani în urmă, pentru asigurarea de șanse egale la educație pentru copiii din medii vulnerabile, pentru a fi un sprijin familiilor cu dificultăți materiale, care nu pot susține aceste plăți.

Servicii medicale gratuite pentru categoriile vulnerabile

Din 17 aprilie 2024, locuitorii cu venituri mici din orașul Pantelimon pot beneficia de con­sultații și investigații medicale gratuite, Primăria Pantelimon, prin Di­recția de Asistență Socială, alăturându-se proiectului ”Avem grijă de să­nătatea ta”, inițiat de Consiliul Județean ­Ilfov, dedicat sprijinirii comunității pentru a avea acces la consultații și investigații paraclinice, fără contribuție financiară din partea beneficiarilor. Aceste servicii sunt oferite exclusiv persoanelor cu venituri lunare sub 2.086 lei și este vorba despre consult de medicină internă, electrocardiogramă, eco­grafie abdomen total, ecografie abdomen superior, ecografie pelvis, ecografie glandă tiroidă, ecografie mamară bilaterală. Consultațiile au loc în fiecare miercuri, între orele 9.00-12.00, de către echipa condusă de dr. Condruț Marius Valentin, de la Spitalul ”Eftimie Diamandescu” Bălăceanca, fiind nevoie de programare prealabilă.

Iar de joi, 25 aprilie 2024, cetățenii din Pantelimon pot beneficia, din nou, de consultații optometrice gratuite și de ochelari de vedere, primiți tot gratuit, în cadrul programului inițiat, de asemenea, de CJI, ”Ilfov, prin ochii tăi”. Caravana se află la sediul DAS Pantelimon, între orele 9.00 – 16.00, de luni până vineri și este nevoie de programare. Condițiile impuse beneficiarilor sunt: să aibă peste 18 ani, persoane cu dizabilități (cu certificat de handicap), persoane cu ajutor social sau de șomaj, care trăiesc exclusiv din pensie de urmaș, venitul cumulat al familiei este max. 2.500 lei/membru, familii monoparentale cu un venit de max. 2.500 lei/membru de familie, familii cu mai mult de doi copii și un venit de max. 2.500 lei/membru de familie, pensionari cu pensie max. de 2.500 de lei, persoane fără adăpost.

”Tradiții și Credință”, eveniment caritabil la a II-a ediție

Un alt eveniment caritabil primit cu brațele deschise de comunitatea din Pantelimon este ”Tradiții și Credință”, desfășurat anul trecut, într-o primă ediție, sub forma unei expoziții de picturi și icoane cu tema Sfintelor Sărbători Pascale, târg de produse tradiționale și alimentare, concertele susținute de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale și de corurile Grădiniței Nr. 1 Pantelimon, Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon, Nepsis și cel al Asociației OMIS. Banii care s-au strâns din vânzările produselor au fost donați secției de Pediatrie a Spitalului Fundeni.

”Prin contribuția administrației și a oamenilor din județ, putem aduce un gram de speranță pentru copii care au probleme de sănătate. Acest lucru ne ambiționează să continuăm evenimentele de acest fel”, afirma primarul Marian Ivan, anul trecut. Iar anul acesta, promisiunea devine faptă, Primăria orașului Pantelimon, Consiliul Județean Ilfov – prin Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, parohiile Sf. Nicolae, Sfinții Trei Ierarhi, II și III Pantelimon, precum și Centrul Cultural-Misionar ”Familia” anunțând organizarea ediției a II-a, pe 11 mai.

Din nou, vom primi cu bucurie expoziția de icoane și produse tradiționale cu tematica sfintelor sărbători pascale, concertul extraordinar al Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române, recitalurile corurilor – Asociației OMIS, Școlii Gimnaziale Nr. 1 din localitate, Tronos Junior și corului lui Ștefan Oșteni, dar și un atelier pentru copii și piesa de teatru ”Ciofu – o pasăre marghioală”.

Este atât de simplu să faci bine!

Un gest de extremă generozitate de care cei din Pantelimon dau dovadă cu regularitate, într-un număr din ce în ce mai mare, este acela de a dona sânge. Cea mai recentă acțiune de acest fel s-a petrecut în toamna anului trecut, când zeci de cetățeni din oraș au ales să aducă speranță celor suferinzi, au ales să salveze vieți. ”Eroii” din Pantelimon răspund de fiecare dată pompt oricărui apel al Centrului de Transfuzie Sanguină București, atunci când acesta organizează centrul mobil de donare, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială. Așa cum ne-am obișnuit, la Sala de Sport din Bdul. Biruinței 70, ”Donează sânge”, dând dovadă de altruism ce nu poate fi cuantificat în vreun fel. De cele mai multe ori, primarul Marian Ivan se află printre donatori, îndemnând comunitatea să participe la un demers care sigur face diferența dintre viață și moarte pentru cineva aflat în suferință.