Duminica Rusaliilor a adus bucurie nemărginită în sufletele a sute de enoriași, veniți din toate colțurile țării să se reculeagă și să-și găsească liniștea la Mănăstirea Pasărea, din Brănești. Lăcașul sfânt și-a prăznuit hramul prin care L-a cinstit pe Dumnezeu pentru grija pe care o poartă credincioșilor de aici și pentru binefacerile primite în timp.
De mai bine de două veacuri, pe malul pârâului Pasărea, în vecinătatea pădurii Pustnicu, la circa 10 km est de București, în comuna Brănești din județul Ilfov, se înalță semeață Mănăstirea Pasărea. Ctitoria Arhimandritului Timotei și a Sfântului Calinic de la Cernica, vestiți stareți cu o înaltă trăire duhovnicească ai Mănăstirii Cernica, este întreținută cu bucurie și dragoste divină de cele 140 de maici care sălășluiesc în așezământul monahal. Din 1813, de când a fost ridicată marea biserică, în fiecare an, la cincizecime, adică la cea de-a cincizecea zi de la Învierea Domnului, se sărbătorește hramul mare. Alături de maicile pline de har și smerenie, preoți și diaconi din Arhiepiscopia Bucureștilor susțin slujbe grandioase, prin care-L laudă pe Bunul Dumnezeu, Îi mulțumesc și-L cinstesc pentru toată protecția divină pe care și-o revarsă peste sfântul lăcaș și peste cei care-i trec pragul și se roagă cu credință.
Praznic împărătesc
De Rusalii, lăcașul de cult de la Brănești s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea de credincioși veniți din București, Ilfov și din alte județe ale țării. Creștinii au venit cu evlavie la biserică, încă de la primele ore ale zilei. L-au rugat pe Dumnezeu să le umple inima și mintea cu iubire, să le aducă în suflete dragostea divină. Cu mic cu mare, ei s-au bucurat de o zi specială, binecuvântată. Un eveniment religios deosebit, încununat cu înțelepte cuvântări și cântări bisericești superbe. Maicile și surorile care viețuiesc în sfânta mănăstire, preotul protosinghel Mihail Băcescu, de la Pasărea, diaconi și preoți delegați ai Patriarhiei Române au săvârșit un praznic împărătesc pe care l-au împărtășit cu mare bucurie creștinilor de pretutindeni.
“Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Duhului Sfânt, Cincizecimea sau Rusaliile, la 10 zile de la Înălțarea Mântuitorului la cer și la 50 de zile de la Învierea Sa din morți. Această sărbătoare marchează constituirea în chip văzut a Bisericii Creștine și începutul propovăduirii Evangheliei mântuirii în lume. Importanța acestei sărbători este marcată de rânduielile liturgice care se săvârșesc în Duminica Rusaliilor, după un specific aparte când, după săvârșirea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, se oficiază Vecernia Plecării Genunchilor, în cadrul căreia se citesc șapte rugăciuni speciale de cerere a Harului Duhului Sfânt. Preoții și credincioșii stau în genunchi în timpul acestor rugăciuni. După încheierea lor, sunt sfințite ramurile de nuc și tei, simbolizând limbile de foc care au stat deasupra Apostolilor și se împart credincioșilor, pentru a le duce la casele lor, pentru sfințirea caselor și pentru binecuvântarea celor din familie, care nu au putut participa la această sfântă și dumnezeiască slujbă. Sărbătoarea Cincizecimii se prelungește luni și marți, când se preaslăvește întreaga Sfântă Treime. La Mănăstirea Pasărea, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preacuviosul Arhimandrit Clement Haralam, potrivit Înaltei Rezoluții de pe temeiul 5915 / 05.06.2014, alături de preoții slujitori și duhovnici ai mănăstirii, protosinghel Mihail Băcescu și protosinghel Calinic Slabu și un sobor de trei diaconi de la Catedrala Patriarhală”, ne-a explicat stavrofora Mihaela Costache, stareța Mănăstirii Pasărea.
Procesiune cu moaștele a 14 sfinți ocrotitori
Așezământul monahal de la Pasărea este ocrotit, pe lângă Bunul Dumnezeu care-i întărește și-i ajută în fiecare zi și de 14 sfinți ai căror moaște se află în racla bisericii. După slujbele grandioase, slujitorii și pelerinii deopotrivă au pornit în procesiune în jurul mănăstirii cu racla în care se află părticele din moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Sfântului Ierarh Nicolae, Sfântului Ierarh Elefterie, Sfântului Sfințit Mucenic și Ierarh Haralambie, Sfântului Mucenic Ierarh Ignatie, Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Sfântului Mucenic Trifon, Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Sfântului Mare Mucenic Mina, Sfântului Mare Mucenic Mercurie, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.
Primarul Nicolae Cismaru, printre enoriași
Printre enoriașii prezenți la marele eveniment religios s-a aflat și Nicolae Cismaru, primarul comunei Brănești. Alături de el au fost și viceprimarul Cornel Stancu, consilierul Velicu Rusică, Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea și toți ceilalți consilieri ai Primăriei Brănești. Totul s-a desfășurat în deplină armonie și bună rânduială și prin ajutorul primit din partea Poliției și a Jandarmeriei Locale, după cum mărturisesc înseși slujitoarele lăcașului de cult. Toți cei peste 600 de credincioși care au participat la hram, preoți și diaconi, maici, surori și eleve, s-au bucurat de binecuvântarea lui Dumnezeu, de frumusețea locurilor, de împodobirea bisericii, de flori, de curățenie, de atmosferă și, la final, de agapa frățească, oferită cu multă dragoste în cinstea acestei mari sărbători. Agapa frățească a fost pregătită cu pricepere și mărinimie de maicile, surorile și elevele Seminarului Teologic, sub îndrumarea Maicii Starețe, Stavrofora Mihaela Costache.