Uite ce trebuie să faci ca să ai sânii frumoși și sănătoși
Din dorința de a avea un decolteu cât mai sexy și mai generos, fără să-ți dai seama te poți expune unor probleme serioase de sănătate. Nu și dacă știi cum să-ți îngrijești sânii, cum să îi autoexaminezi periodic, ce fel de sutien să porți ca să-i menții într-o poziție fiziologică normală, ce alimente să consumi pentru o bună dezvol-tare a bustului și mai ales, ce controale medicale să faci anual ca să te mândrești cu un decolteu frumos și sănătos.
În primul rând, trebuie să știi că e bine să ți faci un obicei din a-ți autoexamina sânii. Chiar dacă te afli la vârsta adolescenței, nu la maturitatea absolută. Inspecta-rea sânilor este cea mai simplă modalitate prin care poți afla ce se întâmplă acolo, în zona respectivă a corpului tău. Important este să conștientizezi pericolul și să înțelegi că acest simplu test, efectuat în mod constant, te poate ajuta să eviți o adevărată tragedie. Poziția anormală în timpul somnului, absența unei nașteri la peste 30 de ani, hainele strâmte, sutienele cu sârmă și bureți, contraceptivele orale, nodulii, tulburările hormonale și chisturile ovariene pot avea efecte mult mai severe decât îți imaginezi, ducând la apariția unor dureri insuportabile. ”Pe cât sunt de frumoase, pe atât de periculoase sunt sutienele cu bureți dacă le porți timp îndelungat. Asta pen-tru că aceste accesorii pot da compresiuni pe arterele și venele mamare, reducând foarte mult circulația sanguină și limfatică la nivelul sânilor. De aceea, e posibil ca după o vreme să acuzi dureri sau să te confrunți deja cu probleme serioase de sănătate. Se poate ca sânii să te doară și din cauza fluctuațiilor hormonale în timpul unui ciclu menstrual. Sutienele cu balene (sârme metalice și bureți) îți pun sânii într o poziție nefiziologică, de aceea, în momentul în care le dezbraci poți să resimți dureri locale”, explică dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală.
Cum să te autoexaminezi acasă
fă-ți autocontrolul în mod regulat și cu maximă seriozitate, în fața oglinzii
verifică-ți sănătatea sânilor de la subraț la linia sternului
imaginează-ți că-ți împarți sânul în patru pătrate și testează cu atenție fiecare pătrat
privește cu maximă atenție forma și mărimea sânilor
e posibil să constați că nu au aceeași dimensiune, dar trebuie să fie asemănători
fii foarte atentă la sfârcuri, dacă sunt retrase în interior și știi că așa au fost mereu, este în regulă. Dacă nu, mergi cât mai repede la medic.
observă și modificările pielii. Vezi dacă sunt zone pigmentare excesive, pete decolorate, denivelări, scurgeri mamelonare sau crăpături.
ridică ambele brațe în același timp și vezi dacă sânii se înalță simetric.
Masajul sânilor
Seara, după ce vii de la serviciu sau după ce ai terminat cu treburile prin gospodărie fă-ți o baie și masează-ți ușor sânii. Masajul este procedeul prin care poți să depistezi la timp anumite formațiuni tumorale care în scurt timp ți-ar putea amenința viața. Cum realizezi tehnicile?
Ține o mână deasupra capului și, cu vârfurile degetelor de la mâna opusă, apasă ușor fiecare parte a sânului astfel încât să simți consistența și textura lui
mișcă-ți degetele în formă de spirală, începând de la exteriorul sânului, de la subraț și mergi către sfârcuri în mișcări circulare.
Atenție! Ca să obții informații cât mai exacte, aplică tehnicile de masaj la cel puțin zece zile după ciclul menstrual.
Sfaturi pentru un decolteu de invidiat
nu îmbrăca haine strâmte pentru că nu permit pielii să se oxigeneze bine
nu purta mult timp sutiene cu sârmă și burete
în perioada sarcinii, poartă bustiere speciale pentru gravide
ca să nu fii nevoită să afișezi un decolteu plin de vergeturi, când ești însărcinată fă-ți un masaj ușor cu ulei de migdale în combinație cu ulei de măsline sau cu creme speciale. Pielea va deveni mai elastică și nu va dezvolta inesteticele vergeturi atunci când ți se măresc sânii
dacă faci sport sau desfășori diverse activități care implică efort fizic poartă bustiere speciale
după vârsta de 30 de ani, mergi la medic o dată pe an și solicită un control de rutină. Este vârsta la care în organismul tău au loc diverse transformări legate de menopauză și premenopauză și riști să te confrunți cu anumite tulburări severe
după 40 de ani e bine să faci chiar și câte două controale pe an, bineînțeles, nu ezita să faci o ecografie și o tomografie mamară. Specialistul poate să-ți verifice în acest fel temperatura la nivelul sânului, fără să existe riscul de a te iradia și poate depista existența unei probleme de sănătate la nivelul sânului care impune mamogra-fia
consumă cât mai multe fructe și legume, mai ales din cele verzi care sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant.
Dr. Mirela Miertoiu: Doar medicul ginecolog știe cum să te trateze!
“În cazul în care, la autoexaminarea de rutină constați anumite nereguli, nu te grăbi să te tratezi după sfaturile vecinelor, prietenelor, rudelor sau după ceea ce citești în cărți. Mergi de urgență la medicul ginecolog, singurul care știe cel mai bine ce investigații trebuie să faci și ce tratament să-ți recomande ca să te însănătoșești. Chisturile, nodulii, abcesele, fibroamele și tumorile se numără printre afecțiunile sânilor care, în lipsa unui tratament adecvat, administrat la timp pot duce la complicații grave. Oricum, și pentru autoexaminarea de acasă e bine să consulți în prealabil medicul ca să știi cu exactitate ce să cauți, cum arată un sân sănătos și care este struc-tura unui sân cu probleme”, mai atenționează dr. Miertoiu.