În octombrie 2005 actualul nostru premier participa la prima ședință comună de guvern româno-ungar. Două acorduri a semnat atunci Mihai Răzvan Ungureanu. Primul dintre acestea se referea la înființarea Fundației româno-ungare Gojdu, prin care partea română făcea cadou celei maghiare un patrimoniu estimat la peste patru miliarde de euro, urmând a se înființa la Budapesta Fundația publică româno-ungară „Gojdu”. La acea dată, subalternii lui Ungureanu din MAE precizau că:”Sub egida Fundației vor fi înființate Institutul Parteneriatului Strategic Româno-Ungar, un muzeu și o bibliotecă în memoria lui Emanuil Gojdu”. Al doilea acord semnat de Ungureanu în 2005 a fost așa-numitul “Acord tehnic privind transportul aerian în domeniul apărării”, document ce avea drept scop declarat „stabilirea procedurilor și aranjamentelor necesare asigurării de către Forțele Aeriene Române a transportului aerian de personal, echipamente și materiale pentru Forțele Armate Ungare, către și dinspre zonele de operații, pe parcursul desfășurării forțelor, susținerii prezenței și redesfășurării acestora”. Extrem de interesant aportul lui Ungureanu… Te și întrebi ce anume era și în favoarea țării noastre.
Acum aflăm că Mihai Răzvan Ungureanu va avea o nouă ședință comună de guvern, în data de 3 martie, de această dată la Iași, unde urmează a-l întâlni pe omologul Vlad Filat și miniștrii acestuia. Comunicatul emanat de la Biroul de Presă al Guvernului ne informează că la ședința comună urmează a fi semnat „Planul de acțiune pentru implementarea Declarației comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova” și “De asemenea, vor fi convenite o serie de proiecte comune transfrontaliere, cum sunt cele din domeniul transporturilor și energiei”. Filantrop premierul nostru, ar da și cămașa de pe noi… Ba le face cadou maghiarilor un patrimoniu cu care România ar fi trebuit să se mândrească, ba se preocupă de integrarea europeană a fraților de peste Prut. Mai puțin pare că-l doare de ce se întâmplă cu mujicii din propria ogradă, cei de care se presupune că ar trebui să se preocupe în primul rând junele nostru premier. Recitind cele de mai sus pare că acțiunea începe să semene ușor-ușor cu străvechea noastră baladă națională Miorița, pe care Ungureanu încearcă subtil să o modernizeze.
Începutul este promițător, să vedem acum ce va urma, cum suspansul va crește în intensitate și care vor fi cei doi baci care vor atenta la turma celui de-al treilea.