@ Povești interesante ale colecționarului Mihai Minea și o reflecție asupra modului în care trecerea timpului modelează viețile noastre, amintirile și istoria
Primăria orașului Măgurele, împreună cu voluntarii din ”Gașca de cultură”, a organizat, în perioada 10-12 aprilie 2025, la Căminul Cultural Măgurele, expoziția de ceasuri ”Tempus fugit”, cu intrare gratuită pentru copii și adulți.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 749, ediția print
O expoziție unică a colecționarului Mihai Minea, din Măgurele, care a adus cu el peste 100 de ceasuri din secolul al XVIII-lea și până aproape de zilele noastre, a putut fi vizitată timp de trei zile, copiii și adulții admirând cu aceeași mare curiozitate și cu entuziasm diferite mecanisme concepute pentru a măsura cu precizie ceea ce pare imposibil de cuprins: timpul!
Au fost ceasuri românești, rusești, englezești, franțuzești, americane, elvețiene, de șemineu, de perete, cu pendulă, de pontaj, ceasuri de instituție, ceasuri de avion, de șah sau ceasuri de buzunar sau de mână, ornice, piese rare și alte obiecte ingenioase create cu scopul de a măsura scurgerea timpului. Și, deși patina vremurilor s-a așezat peste ele, poveștile epocilor apuse au rămas vii, surprinse în detalii fine și sunete discrete sau, din contră, foarte puternice, de ore fixe.
O călătorie în … timp
Căminul cultural din Măgurele a devenit un univers aparte, unde timpul părea că se scurge mai lent, în cadențe de tic-tac, printre amintiri, eleganță, măiestrie. Un ”cor” de ceasuri, care nu doar măsoară timpul – pentru că toate ceasurile funcționau fără cusur, ci îl evocă. Sunete care l-au fascinat pe Mihai Minea, și care de șase ani de zile îl însoțesc prin târguri sau pe la alți colecționari cu aceeași pasiune, pentru a găsi mereu modele deosebite de ceasuri. O călătorie cu pasiune, alături de mentorul său, ceasornicarul Ioan Răduț, ajuns acum la o vârstă venerabilă.
”Cel mai valoros ceas din expoziție este primul achiziționat de mine, așadar valoarea lui sentimentală este neprețuită. Este un ceas de șemineu, franțuzesc, Bata, companie cunoscută pentru designul deosebit al pieselor realizate și pentru fiabilitatea mecanismelor, fiind așadar nu doar obiecte funcționale, ci și opere de artizanat care aduc și acum eleganță oricărui interior. Apoi, ceasurile Smiths, adevărate bijuterii ale ceasornicăriei britanice sau unul dintre ceasurile produse în România, la Aradora, în serii limitate de 100 de bucăți, pictate manual și purtând semnătura artistului respectiv. Modelul expus este din seria reprezenând imaginea Bricului Mircea, vasul școlar al marinei românești, un simbol al tradiției și al mândriei naționale”, ne-a dezvăluit colecționarul.
”Gașca de cultură” sau ”Fă rai din ce ai!”
Voluntarii ”Găștii de cultură”, o echipă de oameni inimoși dedicați educației pentru artă și cultură, al căror motto este ”Fă rai din ce ai!”, au pregătit, în ”colțul educațional”, diferite concursuri cu premii, tematica fiind adaptată cadrului general – instrumente de măsurat timpul! Vizitatorii mai mari au fost invitați la masa ceasornicarului și au învățat să recompună mecanisme delicate de ceasuri, descoperind cum funcționează rotițele, arcurile și balansierele și pătrunzând în lumea fascinantă a preciziei și răbdării.
Pentru curioși, a fost proiectată o prezentare power-point despre cum se măsura timpul, la începutul omenirii, pornind de la cadranul sau ceasul solar din anul 3500 Î.Hr. sau clepsidra secolului 14 Î.Hr., lumânarea gradată, ceasul cu bețișoare de tămâie, ceasul mecanic, cronometrul, ceasul cu pendulă, ceasul cu quartz, ceasul atomic sau ceasul digital și prezentând, de asemenea, imagini cu ceasuri emblematice ale lumii, precum Big Ben, Londra, Ceasul atomic din Praga, ceasul medieval Zytglogge, din Berna, Elveția, ceasul din ”Turnul păcii” din capitala Canadei, Ottawa, sau ceasul din ”Turnul orelor”, cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale cetății Sighișoara, din România.
