Boala celiacă poate da tulburări de echilibru
Numărul pacienților cu intoleranță permanentă la gluten este din ce în ce mai mare, avertizează medicii. Din păcate, numărul real al bolnavilor nu se cunoaște deoarece, mulți nu știu că au această suferință și nu se prezintă la specialist. Sau ajung după foarte mulți ani de boală, când au deja complicații grave. Printre pacienți se numără și copii, boala fiind mai agresivă la vârste fragede. “Date recente, publicate de Asociația Societăților Celiace din Europa arată că numai 12-25% dintre cei care au boală celiacă sunt diagnosticați. Afecțiunea este întâlnită și la adulți, dar și la copii. Testăm cam 1.000 – 1.200 de copii pe an și diagnosticăm în jur de o sută. Cam 1% din copii se confruntă cu intoleranța la gluten”, a spus dr. Alina Stănescu Popp, de la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului (IOMC) din București, recent, într-o conferință de presă.
Predispoziție genetică sau dietă deficitară?
O genă este responsabilă de creșterea riscului dezvoltării bolii celiace. Aproximativ 30% din populație are această genă și riscă să dezvolte afecțiunea. Indiferent de vârstă, dacă ai această predispoziție genetică, ingerarea unor cantități, chiar neînsemnate, de alimente care conțin gluten declanșează o reacție imună în intestinul subțire, cauzând o inflamație cronică. În cele din urmă, suprafața intestinului se micșorează, iar absorbția nutrienților precum proteine, grăsimi, vitamine, săruri minerale este inhibată și se pierde funcționalitatea organului. Cei care au în familie această afecțiune, sunt de aproape zece ori mai predispuși la a se îmbolnăvi decât restul populației. Și totuși… alimentația poate fi de asemenea, un factor principal de apariție a bolii.
Semne că ai putea avea boală celiacă
Și tu poți fi unul dintre pacienții care nu știu că suferă de boala celiacă, deși se confruntă cu această afecțiune. E bine, însă, să recunoști câteva indicii care să te trimită la medic. “La vârsta adultă, manifestările pot fi: anemie, tulburări de echilibru, incapacitate de concentrare, osteoporoză. Există și pacienți asimptomatici dar care sunt diabetici, au alergii, tulburări tiroidiene sau infertilitate. În perioada copilăriei, boala e mai zgomotoasă. Copilul poate să aibă dureri abdominale, diaree, anemie, stări de vomă, să piardă în greutate, sau să se confrunte cu o încetinire a creșterii”, a mai spus dr. Stănescu.
Testele de sânge și dieta fără gluten grăbesc însănătoșirea
Din fericire, boala celiacă se poate diagnostica și trata ușor, fără medicamente. Majoritatea spitalelor de urgență din România au posibilitatea de a realiza testele de sânge și biopsia pentru confirmarea diagnosticului. Testele se fac la solicitare. Diagnosticarea corectă și tratamentul bazat pe o dietă strictă, care să nu conțină gluten, urmată pentru toată viața grăbesc însănătoșirea. Însă, dacă nu este identificată și nu se intervine la timp, ingerarea glutenului mai mulți ani poate duce la rahitism, la copii, sau la apariția cancerului intestinal, la adult.