La Brăneşti
Europa. Un conglomerat eterogen de oameni şi naţiuni. Un continent care, timp de secole, s-a confruntat cu un şir nesfârşit de conflicte sângeroase şi care a fost „leagănul” celor două conflagraţii mondiale. Un continent care caută acum să trăiască într-o comuniune benefică şi armonioasă, în încercarea de a şterge rănile trecutului printr-o construcţie îndrăzneaţă, cu multe probleme şi provocări: Europa Unită.
În anul 2007, România a fost primită, la rândul său, în această mare familie. De atunci, românii învaţă ce înseamnă faptul de a fi cetăţean european. Nu ştiu câţi dintre noi cunosc, sau şi-au pus întrebarea, ce presupune această calitate. Câţi cunosc drepturile, obligaţiile şi responsabilităţile ce le revin, din această postură. De aceea, Europa a lansat o serie de programe şi proiecte pentru a-i face pe cetăţenii săi să înţeleagă ce reprezintă această noțiune. Un astfel de proiect se desfăşoară, zilele acestea, în comuna Brăneşti, la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, în cadrul proiectului „Erasmus +”.
Împreună,
în Europa
Alegerea ca loc de desfăşurare a proiectului la liceul din Brăneşti nu a fost deloc întâmplătoare, având în vedere şi alte multe astfel de evenimente care s-au desfăşurat aici. Iar vinovat de această „recidivă” este nimeni altul decât inimosul şi entuziastul director al acestei unităţi de învăţământ, prof. Marinela Culea. Proiectul „BEC – Be an European Citizen! – Fii cetăţean European!” a fost iniţiat de Asociaţia Voluntarilor pentru Viaţă, în cadrul Programului „Erasmus +”. El se va derula în perioada 26 iulie – 5 august, iar gazdă va fi, cum vă spuneam, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brăneşti. La proiect participă 6 organizaţii de tineret, din 6 ţări europene: România, Bulgaria, Croaţia, Letonia, Italia şi Portugalia. Astfel, 60 de tineri din organizaţiile Asociaţia Voluntarilor pentru Viaţă (România), Youth and Civil Initiatives in the Rose Valley (Bulgaria), RAPLECTION (Croaţia), JAUNATNE PAR (Letonia), Associazione Culturale Strauss (Italia) şi Sensational Opportunity Associação (Portugalia) se vor întâlni la Brăneşti pentru a se cunoaşte, împrieteni şi pentru a înţelege împreună ce înseamnă să fii cetăţean al Europei unite. Partenerii români ai proiectului sunt, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Primăria comunei Brăneşti, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Centrul European pentru Tineret.
Cum să fii un cetăţean european activ
Conferinţa de lansare a proiectului s-a desfăşurat miercuri, 22 iulie, în sala media a liceului „Cezar Nicolau”. Aici am întâlnit o mai veche cunoştinţă a noastră, Adrian Apostol, un activist civic profund implicat în acest gen de activităţi, mereu alături de tineri şi mereu pregătit să contribuie la educarea şi informarea celor care reprezintă viitorul Europei. Adrian Apostol ne-a explicat cum se va desfăşura acest proiect şi care este scopul acestuia. Aşadar, este vorba de pregătirea a 60 de tineri pentru a înţelege funcţionarea sistemelor politice ale statelor europene. Ei vor învăţa, totodată, ce înseamnă să fii cetăţean activ al Uniunii Europene, drepturile, dar şi obligaţiile care le revin în această calitate. Se va pune accentul pe egalitatea în drepturi a cetăţenilor Uniunii şi desfiinţarea concepţiilor discriminatoare de cetăţean superior şi inferior. De asemenea, tinerii vor fi îndemnaţi să intervină activ atunci când constată abuzuri ale guvernanţilor, să-şi asume rolul de mediator în cadrul unor conflicte, să devină conştienţi în privinţa egalităţii de şanse între cetăţenii Europei. Participanţii la proiect vor afla modul de funcţionare al democraţiei pe teritoriul UE şi condiţiile în care poate alege sau poate fi ales în structurile şi instituţiile democratice ale Uniunii. În acest scop, vor fi folosite diferite metode nonformale, jocuri, dezbateri etc. Se vor organiza şi excursii, la Palatul Peleş, din Sinaia, la Aventura Park şi la mănăstirea din Cernica, precum şi seri interculturale, în care tinerii vor prezenta tradiţii şi obiceiuri din ţările de unde vin.
Un contact cu România reală
„Tot ce face liceul de la Brăneşti ne încântă. Fără sprijinul doamnei director Culea, nu am fi reuşit să facem nimic. Este un director care înţelege scopul proiectelor noastre şi ne ajută întotdeauna. Cu liceul din Brăneşti avem cea mai bună colaborare. Unul dintre scopurile acestui proiect este şi acela de a schimba prejudecăţile cu privire la români, pentru a schimba imaginea românilor în Europa, vândută de mijloacele media. Tinerii care au venit acum vor vedea adevărata faţă a României şi vor deveni, astfel, vectori de transmitere a informaţiilor şi de schimbare a imaginii deformate care există acum în străinătate. Astfel vom ajunge să ne respectăm reciproc. De aceea, am ales să organizăm asemenea proiecte şi în comunităţile mici, pentru ca tinerii veniţi din alte ţări să ia contact cu viaţa reală a românilor, cu bune şi rele. Trebuie să înţelegem că astfel de proiecte sunt menite să-i facă pe tinerii Europei să interacţioneze, să comunice, să se cunoască şi să lege prietenii, o premisă pentru înţelegere şi colaborare pentru viitoarea generaţie de cetăţeni europeni”, ne-a spus Adrian Apostol.
La rândul său, directorul liceului, Marinela Culea ne-a vorbit despre colaborarea dintre autorităţile locale şi unităţile de învăţământ implicate în proiect. „Să ştiţi că avem condiţii excelente de cazare, la căminul liceului, care a fost modernizat şi renovat de curând. Doresc să mulţumesc în mod deosebit domnului primar Niculae Cismaru şi Consiliului local pentru sprijinul acordat. Totodată, adresez mulţumiri şi doamnei director Nicoleta Tone, de la Şcoala gimnazială nr. 1, din Brăneşti, pentru că ne-a sprijinit cu microbuzul şcolar necesar transportului tinerilor voluntari implicaţi în proiect”, a ţinut să sublinieze directorul liceului.
Aşadar, startul a fost dat. Despre experienţele tinerilor pe parcursul programului promitem să revenim cu amănunte şi ne punem nădejdea că, în cele 10 zile petrecute împreună, se vor închega prietenii solide între cei 60 de tineri cetăţeni ai Europei Unite.