În Chiajna, obiectivul de a asigura accesul la apă potabilă și de a îmbunătăți infrastructura rutieră s-a realizat cu succes. Prin ample lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă, în întreaga comună s-au implementat soluții pentru furnizarea acesteia către toate locuințele. Cu o rețea nouă de alimentare și transport pe o lungime de 54 de kilometri, Chiajna se poate bucura acum de un acces mai larg și mai fiabil la apă curată. În plus, după finalizarea acestei investiții, comuna a trecut printr-un proces amplu de modernizare a infrastructurii rutiere, o schimbare mult așteptată care vine să completeze beneficiile aduse de rețeaua de apă potabilă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 704
Primarul Mircea Minea a anunțat că finalizarea lucrării de modernizare a Str. Tineretului (inclusiv cu trotuare stânga – dreapta) înseamnă închiderea ”inelului de apă și canal” în Chiajna.
Edilul a reamintit că în comuna Chiajna s-au desfășurat ample lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă pentru locuințe, cetățenii beneficiind astfel de o investiție majoră care a răspuns nevoii de a rezolva o problemă foarte importantă pentru comunitate: alimentarea cu apă potabilă. Lucrările de investiții gândite în ultimii ani de administrația din Chiajna și care s-au desfășurat pe întreg teritoriul comunei au luat în calcul modernizarea a zeci de kilometri de artere principale din zona nouă, cât și arterele secundare. Proiectele și-au propus să acopere toată comuna cu rețea de alimentare cu apă potabilă, canalizare, de apă pluvială, care ar avea și rolul de eliminare a pericolului inundațiilor. Cum era și firesc, la final, strategia a prevăzut ca toate străzile din comună să intre în programul de reabilitare a structurilor rutiere și pietonale.
Toate cele trei sate – Roșu, Chiajna și Dudu – au fost un imens șantier, ceea ce uneori i-a nemulțumit pe cetățeni, dar acum lumea începe să vadă și să aprecieze beneficiile și confortul firesc al unei localități din vecinătatea unei capitale europene.
Beneficii evidente pentru cetățeni
Așadar, Chiajna beneficiază de o investiție majoră care a rezolvat problema alimentării cu apă potabilă în comună. Deși este practic lipită de București, localitatea era una dintre puținele comune ilfovene care nu reușise să beneficieze de confortul unei rețele de alimentare cu apă potabilă decât într-o proporție extrem de redusă. Existau câteva zone din comună, pe o suprafață foarte mică, care au beneficiat de apă potabilă din rețeaua publică, dar practic – peste 90 la sută dintre locuințe se alimentau cu apă din puțuri individuale, ceea ce însemna și un risc pentru sănătate, având în vedere gradul ridicat de poluare a pânzei freatice. Dar iată că lucrurile au intrat în normalitate, iar cetățenii pot folosi apă de la robinet din sursa Apa Nova.
Ce s-a întâmplat mai precis? Au fost executate două proiecte de extindere a rețelei de apă potabilă, iar după finalizare, toată lumea a fost branșată la rețeaua publică de apă potabilă. Proiectele au fost astfel gândite încât să acopere întreaga suprafață a comunei. Un proiect a avut în vedere rețeaua din jurul comunei Chiajna, mai ales zona nouă și s-a desfășurat ca un inel în jurul comunei, iar cel de-al doilea proiect de extindere a rețelei de apă potabilă a inclus toate străzile comunei, atât cele principale, cât și cele secundare. Astfel, toate zonele, atât cea veche, cât și cea nouă au fost racordate la acest inel al rețelei publice de apă potabilă ce înconjoară comuna.
Cele două proiecte extrem de importante și care fac parte din strategia de dezvoltare a comunei Chiajna au fost demarate în anii 2018 și 2019. Astfel, proiectul intitulat ”Rețea apă potabilă de transport și alimentare în comuna Chiajna” împreună cu proiectul ”Extindere rețea de potabilă transport și alimentare în comuna Chiajna” au permis ca absolut toată comuna, mai precis toate străzile să fie branșate la noua rețea de apă potabilă.
Alte două proiecte similare ca importanță au avut rolul să unească rețeaua de străzi a comunei.
Primarul Mircea Minea a cerut scuze cetățenilor în repetate rânduri pentru disconfortul creat, dar a menționat că acum, la final, după ce toate lucrările s-au terminat, iar toate străzile au fost modernizate și asfaltate, se văd beneficiile Investiții de 31 de milioane de lei
Cele două contracte au avut vedere realizarea unei rețele cu o lungime de aproximativ 54 de kilometri de rețea de alimentare cu apă potabilă, investiție în valoare de 31 de milioane de lei. Realizarea acestei rețele însemnă și montarea a circa 500 de hidranți extrem de importanți pentru intervenții în caz de incendii, dar și a aproape 200 de cămine de vană, acestea din urmă având rolul de a permite închiderea rețelei, pe segmente, în cazul unor avarii sau pentru orice intervenție necesară.
Edilul a mai subliniat că trebuie avut în vedere faptul că dezvoltarea imobiliară masivă care a cuprins în ultimii ani comuna Chiajna, ca de altfel tot județul Ilfov, a avut drept rezultat o aglomerare foarte dificil de gestionat și doleanțe pe măsură din partea cetățenilor, majoritatea veniți din București sau din alte zone ale țării, care doresc să beneficieze de un grad de confort cât mai ridicat, mai ales în ceea ce privește infrastructura. Așadar, rețeaua de apă potabilă a fost introdusă într-o proporție foarte mare, urmând efectuarea tuturor branșamentelor și a probelor de presiune. Plus reabilitarea infrastructurii rutiere, care la rândul său a fost finalizată, iar locuitorii pot beneficia acum de confort, care înseamnă de fapt normalitatea specifică unei localități europene.