Nemulțumirile vizează accizele mari la motorină, preţurile RCA, prețul cerealelor și schimbările legislative apărute de la 1 ianuarie

Protestele transportatorilor și fermierilor au dominat agenda autorităților, săptămâna trecută, la nivel național, continuând luni, 15 ianuarie, pentru a șasea zi consecutiv, după ce negocierile din week-end au eșuat. Transportatorii şi fermierii au demarat, miercurea trecută, pe 9 ianuarie, o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de valoarea mică a prețului cerealelor și de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Șoseaua de Centură a Capitalei, mai ales în zona localității Afumați.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov ediția print nr. 685

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii. Sâmbătă, delegația transportatorilor a negociat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și Ministerului Transporturilor, miniștrii de resort subliniind că s-au angajat să rezolve doleanțele protestatarilor care țin de portofoliile lor.

Negocieri eșuate, continuă protestul

Reprezentanții fermierilor și transportatorilor au anunțat, duminică seara, după discuții la Ministerul Finanțelor, că negocierile au eșuat și că protestele vor continua. Mai multe autocamioane și tractoare au continuat să staţioneze în localitatea Afumaţi, pe DN2, la intrarea în București. Circulația a fost este restricționată pe prima bandă, pe ambele sensuri, șoseaua fiind ocupată de autocamioane.

Au fost blocate și centurile altor mari orașe, circulația rutieră la vama Siret, precum și alte drumuri din țară. Premierul Ciolacu a cerut luni urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori. „Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți. Premierul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, cu protestatarii și le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

Șeful Poliției Române, chestor principal de poliție ­Benone-Marian Matei, a declarat că forțele de ordine au respectat legea pentru a proteja populația, precizând că sunt „interesante” afirmațiile Sindicatului Europol, potrivit căruia s-au făcut presiuni asupra polițiștilor și jandarmilor din partea oamenilor politici pentru a folosi „orice” metodă pentru a bloca accesul protestatarilor în Capitală. Sindicaliștii au susținut că presiunile vin inclusiv din partea Inspectorului General al Poliției Române.

Conform reprezen­tanților Jandarmeriei, au avut loc proteste ale fermierilor și transportatorilor în peste 20 de județe. Reprezentanții Poliției au anunțat că până la ora închiderii ediției au fost deschise 24 de dosare penale, pentru infracțiunea de instigare publică la violențe. Referindu-se la filtrele și dispozitivele de forțe de ordine mobilizate la locul de desfășurare a protestelor, șeful Poliției Române a susținut că „scopul este unul preventiv”. Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat luni, într-o intervenție la B1 TV, că protestatarii nu vor să ajungă în Capitală, ci „sunt doar câțiva instigatori care încearcă să-i convingă pe manifestanți să forțeze barajele”.

Precizări IPJ Ilfov

”Având în vedere informațiile false apărute în spațiul public, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean Ilfov face următoarele precizări: Activitatea de protest din localitatea Chiajna, la intersecția străzilor A.I.Cuza cu 1 Decembrie 1918, s-a desfășurat la data de 11 ianuarie 2024. De asemenea, activități de protest au fost desfășurate pe DN2 Afumați în fiecare zi de la începerea protestului, însă polițiștii din Ilfov nu au confiscat niciun utilaj (la care se face referire) și, de asemenea, din verificări, a rezultat că polițiștii din Ilfov nu au tăiat niciun permis de conducere al vreunui protestatar”, a anunțat IPJ Ilfov.

Continuă discuțiile

Luni, de la ora 9.30, premierul Marcel Ciolacu a avut la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, cu ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a stabilit întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare. „Mulţumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii”, a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.

Revendicări pe mai multe planuri

În discuțiile cu repre­zen­tanții protestatarilor, Finanțele au propus printre altele ca Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală, procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării, realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor. Lista revendicărilor transportatorilor către Ministerul Finanțelor a inclus tratament fiscal identic pentru public și privat și creșterea beneficiilor neimpozabile pentru angajații din transporturi, recuperarea unui procent din acciză, direct de la pompă pentru toate firmele de transport rutier licențiate; revenirea la sistemul RO e-transport, e-sigiliu doar la mărfurile cu risc ridicat; revenirea la 5% la impozitul pe dividende și eliminarea dublei impozitări CASS; revenirea la plafonul numerar la forma veche a legii; să nu se instituie sancțiuni pentru transportatori pentru nerespectarea de către beneficiar a condițiilor de declarare a mărfurilor cu risc ridicat.