Mesele îmbelșugate de Crăciun și Anul Nou îndeamnă la excese alimentare. Sute de români ajung să-și petreacă Sărbătorile în spitale, din cauza consumului excesiv de alcool și a tulburărilor digestive. Având în vedere efectele secundare pe care le pot avea abuzurile alimentare, în condițiile în care unitățile sanitare publice funcționează cu personal redus, medicii recomandă cumpătare.    

Toba, caltaboșul, friptura, sarmalele și toate deliciile din carne de porc sunt mai greu tolerate de organism. Dacă nu ești cumpătat, riști să faci indigestie sau să-ți agravezi anumite probleme de sănătate care deja îți macină trupul. Tocmai de aceea, este de preferat să te bucuri de savoarea produselor tradiționale, cu moderație. Mai ales, dacă ai ținut Postul Crăciunului și mai bine de o lună, ai consumat doar legume, fructe și zarzavaturi. Așadar, este important să treci progresiv de la alimentația de post, la cea bogată în proteine.  

Dacă ai arsuri sau dureri de stomac… 

Scoate din meniu piftia, șunculița și toate alimentele grase sau ob­ținute prin prăjire. Mul­țu­mește-te cu o porție mică de ciorbă de rasol, două sărmăluțe preparate din carne de porc în amestec cu vită, un cârnăcior și o friptură mică, din carne slabă, cu puțină mămăligă. Consumă porții mici și dese. 

Dacă ai suferințe hepatice sau biliare… 

Înlocuiește carnea de porc cu cea de curcan sau de pui. Carnea de pasăre este mai sănătoasă și-ți va proteja ficatul și vezicula biliară. Pregăteș­te-ți acasă piftie de ­curcan, ciorbă de pui, sarmale de pasăre ș.a.m.d. Chiar și așa, nu da iama în farfurie și nu combina mai multe feluri de mâncare la o singură masă. 

Dacă ești hipertensiv sau ai afecțiuni cardiovasculare… 

Consumă câte puțin din fiecare preparat, dar nu asocia mai multe feluri de mâcare la o masă. Și asigură-te că acestea nu conțin multă sare. “Dacă ești hipertensiv sau ai probleme cu inima sau la nivelul vaselor de sânge, nu consuma preparate din porc afumate și nici mezeluri. Deoarece, grăsimile saturate se depun ușor în organism și duc la creș­te­rea lipidelor în sânge, ar fi bine să te abții și de la friptura de porc împănată și orice alte preparate care conțin grăsime de porc”, explică dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală.  

 Dacă ești diabetic… 

Înlocuiește cozonacul, plăcintele și produsele de patiserie bogate în zahăr și grăsimi, cu fructele de sezon. Portocalele, merele, kiwi, grapefruitul în stare proas­pătă, conțin o can­titate importantă de apă, fibre, vitamine și săruri minerale care încetinesc trecerea zahărului în sânge. 

În plus, nu permit creșterea colesterolului.

Reguli pentru un Crăciun sănătos!

Nu consuma la o singură masă aperitive cu pâi­ne, friptură, cartofi, sar­­­male și cozonac

La friptură și preparate din carne, pune în farfurie și legume.  Datorită aportului de fibre și glucide din legume, grăsimile se absorb mai ușor și nu se mai depun la nivelul organelor, în cantități mari. 

În timpul meselor, din când în când, bea câteva guri de apă ca să ai o digestie mai bună. Totodată, vei evita tulburările de tranzit intestinal și deshidratarea.